Hirdetés
Archivum

Csütörtöktõl bajnoki döntõ Lengyelországban a Bydgoszcz és a Polkowice részvételével:

:

Hirdetés

Csütörtökön elrajtol a bajnoki döntõ Lengyelországban. Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc során az Artego Bydgoszcz és a CCC Polkowice méri össze az erejét. A finálét úgy lehetne felvezetni, hogy az alapszakaszgyõztes és a jelenlegi legjobb formában lengyel lévõ gárda csap össze.

Érdekes párharcra van kilátás, hiszen a legtöbb beharangozó Lengyelországban a CCC Polkowice együttesét nevezi meg a bajnoki cím esélyeseként. Ki gondolta volna januárban, hogy ezt a mondatot le lehet írni. Rendkívül jót tett az edzõváltás és a keret kisebb téli átalakítása a csapatuknak. Maros Kovacik ugyanis egy jól mûködõ játékrendszert rakott össze, amiben az Euroliga szereplésre igazolt klasszis játékosokból álló keretük ki tudta hozni magából a maximumot. A legutóbbi 15 bajnoki meccsükbõl (9 alapszakasz, 6 rájátszás) mindössze egyet veszítettek el. A rájátszásban a Lublin és a Wisla Krakow gárdáját is söpréssel búcsúztatták.

Alysha Clark és Temi Fagbenle extra formában van, de Miljana Bojoviæ is kiválóan irányítja társait. A lengyel magból kezdõként Weronika Gajda és Magdalena Leciejewska kap több lehetõséget. Mellettük a padról is olyan kaliberû játékosok érkezhetnek, mint Artemis Spanou, Antonija Sandriæ vagy Lauren Ervin. Ha Maros Kovacik folytathatja a megkezdett munkát és a tulajdonosi szándék is adott lesz, akkor egy ilyen jó szellemiségû, jól szervezett Polkowice-vel jövõre még az Euroligában is számolni kellene.

Az Artego Bydgoszcz a téli idõszakban a lengyel mezõny legerõsebb csapata volt. Megnyerték a Lengyel Kupát, utána az élen végeztek az alapszakaszban. A rájátszásban azonban szenvedtek eddig. A Gdyniával és a Sleza Wroclaw gárdájával is ötmeccses párharcokba keveredtek. Ez azt jelenti, hogy a döntõig vezetõ úton néggyel több találkozót vívtak, mint a Polkowice.

Elsõsorban azért gyilkos ez a terhelés, mivel Lengyelországban tömbösített rendszerben zajlik a döntõ. Az elsõ és a második, illetve a harmadik és szükség esetén a negyedik meccset is egymást követõ napokon rendezik. A két duplázás között pedig mindössze három nap pihenõre van lehetõség. Óriási lépéshátrányba kerül, aki hosszú csatákba keveredik. Ugyanakkor az is igaz az Artego Bydgoszcz szempontjából, hogy a két megnyert sorsdöntõ ötödik meccs hatalmas lökést tud adni lélektanilag.

Az Artego Bydgoszcz-nál a Gdynia elleni párharcban a gárda motorja Julie McBride megsérült. Azóta azonban visszatért és nagy szükség is van a rutinjára. Az alapcsapatuk, melyet rajta kívül még Dragana Stankoviæ, Jennifer O’Neill, Denesha Stallworth és a hazai magból El¿bieta Miêdzik alkot, ugyanis nem mutatott kiemelkedõ formát. Az alapszakaszhoz képest dobószázalékban, lepattanókban visszaestek. Több az eladott labdájuk és a védekezésük is szellõsebb. A CCC Polkowice jobb szerkezetû gárda és több rutinos játékost tud forgatni. Magas posztokon ráadásul szûkösebbek az Artego Bydgoszcz lehetõségei. Bár a pályaelõny náluk van, az utóbbi hetekben mutatott forma és a Bydgoszcz várható fáradtsága miatt a Polkowice esélyesebbnek tûnik.

Hirdetés