Hirdetés
Archivum

Csütörtöktõl Magyar Kupa Gyõrben:

:

Hirdetés

Csütörtöktõl szombatig rendezi a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a Killik László Nõi K&H Magyar Kupát Gyõrben, a Városi Egyetemi Csarnokban.

Az európai kupadöntõk hetéhez érkeztünk a nõi kosárlabdában, hiszen hazánk mellett Törökországban, Spanyolországban és Olaszországban szintén a következõ napokban dõl el ezen nemzeti sorozat trófeájának a sorsa hasonló nyolcas döntõ formájában. Ráadásul Franciaországban a hétvégén rendezik az elõdöntõket a pályaválasztó gárdák otthonában. Kicsit hányattatott sorsú mindenhol a kupa, hiszen a feszített bajnoki menetrend és a FIBA sorozatainak hajrája közepette nem könnyû feladat beilleszteni az érintett csapatok életébe egy-egy ilyen – a helyi lebonyolítástól függõen – 3-4 napos erõpróbát. Itthon például az idõpontot tekintve egy kis utólagos finomhangolás is történt, hiszen a korábban tervezettnél egy nappal korábbra került a rendezvény.

Úgy érkezik el a Magyar Kupa nyolcas döntõje, hogy a bajnokságot tekintve 19 forduló zajlott le, mínusz egy halasztott PEAC-Sopron meccs. A veretlen Sopron Basket már matematikailag is megnyerte az alapszakaszt, míg 4-4 vereséggel az Aluinvent DVTK és a Magyar Kupában címvédõ Atomerõmû KSC Szekszárd követi a soproniakat. Ez a három gárda az üldözõbolyhoz képest, melyet jelenleg a PEAC-ZTE kettõs vezet, kisebb lépéselõnyben van. Ezt nem kizárólag az eddigi eredmények, hanem a keretek minõsége, mélysége és nem utolsó sorban a statisztika is mutatja. Ennek megfelelõen hármas versenyfutás mutatkozik a trófeáért. Azt azonban nem lehet elég alkalommal hangsúlyozni, a három nap alatt lejátszott három tétmeccs jelentette versenyhelyzet annyira speciális, hogy kis túlzással bármi történhet. Ez nem kizárólag hazánkra igaz, amióta elterjedt ez a formátum, bõven születtek meglepetések az európai pályákon.

A címvédõ az Atomerõmû KSC Szekszárd, mely egy évvel ezelõtt Sopronban a hazaiakat legyõzve hódította el a Magyar Kupát. Egyhangú elismeréssel diadalmaskodott akkor a fináléban a KSC, mely döntõ pillanatokban pontosabbnak bizonyult, mint a Sopron. A szekszárdiak az idei negyeddöntõben az újonc NKE-FCSM Csatával mérkõznek. A két együttes a bajnokságban kiélezett meccseket játszott, 7, illetve 5 ponttal nyerte ezeket a Szekszárd. A legutóbbi találkozás óta a KSC remek teljesítménnyel extra találkozókat játszott nemzetközi porondon. A Girona elleni produkció túlzás nélkül a szezon legjobbja volt a részükrõl. A Csata pedig rutinos játékosokkal egészítette ki a keretét. Nyilván idõ kell, amíg ez összeáll. Itt a január-februári idõszakban öt vereség is becsúszott, de például a ZTE-t már legyõzték múlt hétvégén. Ennek a párosításnak a továbbjutója a ZTE NKK – ELTE-BEAC Újbuda negyeddöntõ gyõztesével mérkõzik pénteken a fináléba kerülésért. Bár a zalaegerszegiek az utóbbi idõben három vereséget szenvedtek, ebben a párban egyértelmûen favoritok. A BEAC számára az önmagában nagy dolog, hogy ezen a porondon is megmutathatja magát. A CEKK ellen elveszített rangadó és Papp Klaudia sérülése nem jó elõjel a versenyképesség szempontjából.

A másik ágon szerepel a Sopron Basket, mely az elõdöntõben a CMB Cargo UNI Gyõrrel mérkõzik. Nem kérdés jelen pillanatban, hogy a Sopron játékerõben a hazai mezõny elõtt jár. Ugyanakkor az óriási kérdés, hogy a jövõ heti Euroliga negyeddöntõ elõtt a hangsúlyok miként alakulnak. Ha végig tudja pörgetni a három napot maximális fordulatszámon Roberto Iniguez együttese, akkor toronymagas favorit. Igaz, a tavalyi példa mutatja, hogy ez nem könnyû feladat. A két csapat ugyanitt egy hónappal ezelõtt találkozott, akkor nem voltak egy súlycsoportban a felek és 82-53-as soproni siker született. A Gyõr a téli szünet óta a mezõny második feléhez tartozó riválisok ellen már jóval stabilabb, mint elõtte. Ugyanakkor a rangadókon továbbra is várat magára a kiemelkedõ teljesítmény és a bravúr. A kupa lélektana jobban adná magát erre, de meglepetés lenne a gyõri továbbjutás. A negyeddöntõk programja ezen az ágon zárul csütörtök este, amikor az Aluinvent DVTK és a PEAC-Pécs csap össze. Itt is van egy friss emlék a felekben január végérõl. Akkor 86-75-ös DVTK-siker született. Sokáig jól tartotta magát a PEAC, majd Shatori Walker-Kimbrough vezetésével egy 14-0-s futással fordította maga javára a meccset a DVTK. Azóta mindkét csapat megmérkõzött a Vasassal és a BEAC-cal, illetve vívott egy-egy rangadót. A DVTK a Gyõrt, a PEAC a ZTE-t verte. Volt idejük felkészülni a feleknek és mivel markáns tudáskülönbség nem mutatkozik a két keret között, kifejezetten éles negyeddöntõ jöhet.

A torna programja:

Negyeddöntõk

2019. február 28. csütörtök

13:00 ZTE NKK – ELTE BEAC Újbuda (ND1)
15:30 NKE-FCSM Csata – Atomerõmû KSC Szekszárd (ND2)
18:00 CMB CARGO UNI Gyõr – Sopron Basket (ND3) (TV: M4)
20:30 PEAC-Pécs – Aluinvent DVTK Miskolc (ND4)

Elõdöntõk

2019. március 1. péntek

15:30 ND1 gyõztese – ND2 gyõztese
18:00 ND3 gyõztese – ND4 gyõztese (M4 Sport)

Bronzmeccs

2019. március 2. szombat

14:30 ED2 vesztese – ED1 vesztese

Döntõ

2019. március 2. szombat

17:05 ED2 gyõztese – ED1 gyõztese (Duna World)​

Ágrajz:

Hirdetés