Hirdetés
Európa

Csütörtöktől Szuperkupa Olaszországban:

:

Hirdetés

Csütörtöktől vasárnapig rendezik a Szuperkupa nyolcas döntőjét Olaszországban. A torna házigazdája Schio lesz.

Olaszországban sokáig kérdéses volt, hogy milyen eseménnyel induljon újra hivatalosan a kosárlabda élet. A kupa pótlásától egészen a 2019/2020-as bajnokság mini-torna keretében történő lejátszásáig sok forgatókönyv megjelent. Végül a legkézenfekvőbbnek tűnő lehetőség valósult meg. A tavaly elindított kezdeményezést folytatva a Szuperkupát használták fel erre. Itt is tét mellett trófeáért küzdhetnek a csapatok, de indulásnak mégsem annyira felfokozott versenyhelyzet, mint a másik két sorozat lett volna.

Szerencsére a tavaszi események után szépen talpra tudott állni az olasz női kosárlabda. Mindössze két visszalépés történt az élvonalból és a megüresedett helyeket sikerült feltölteni. A közvetlen élmezőny csapatai, melyeket a következő napokban láthatunk, pedig, ha nem is ott tudták folytatni, ahol leálltak, de a minőségre nem lehet panasz. A Szuperkupának és a teljes olasz szezonnak a nagy favoritja a Schio, mely Natasha Cloud és Stefanie Dolson nélkül is remek formát mutatott eddig a felkészülés alatt. Sandrine Gruda rutinja mellett az olasz mag bővülése is mellettük szól. Az első napon a Vigarano ellen bizonyíthatnak.

A Reyer Venezia nem vállalta be az Euroligát, de az Európa Kupában ott lesznek és titkon bíznak a 2018-as döntős meneteléshez hasonló szereplésben. Az olasz magból többen távoztak, de Gintare Petronyte megtartása vagy Temi Fagbenle és Yvonne Anderson szerződtetése komoly fegyvertény. Olaszország egy kedvelt célállomás a magyarországi légiósoknak, miután hierarchiában egy reális “következő lépcsőfok” a karrierépítésben. A szekszárdi Ty Marshall igazolt a harmadik olasz élcsapathoz, a Ragusához. Talán ott volt a legnagyobb változás. A klubjuk nem titkolta, hogy nem tudják azon a szinten folytatni gazdaságilag, ahol korábban álltak. Három évbe telhet elérni azt a szintet és olyan játékosokat kerestek, akik akár végig is tudják kísérni őket ezen az úton. A hétvégi debütálásuk során keveset mutattak, de a Sesto San Giovanni ellen esélyesek.

A BEAC meghatározó légiósa Abigail Fogg a San Martino-hoz igazolt. Legutóbb 13 pontos teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet. A Lucca elleni pénteki negyeddöntőben is nagy feladat hárulhat rá. Ez az egyik legkiegyenlítettebb párosításnak tűnik. Szintén hazánkban, a PINKK-nél játszott Tatyana Yurkevichus, aki a Vigarano játékosa lett. Korábban méltattuk a Schio-t, tőlük nagy bravúr lenne a házigazda kiejtése.

Menetrend

Szeptember 24., csütörtök – negyeddöntők
17:00 Umana Reyer Venezia – Use Scotti Rosa Empoli
20:00 Famila Wuber Schio – Pallacanestro Vigarano

Szeptember 25., péntek – negyeddöntők
17:00 Fila San Martino di Lupari – Gesam Gas E Luce Lucca
20:00 Passalacqua Ragusa – Allianz Geas Sesto San Giovanni

Szeptember 26., szombat – negyeddöntők
17:00 Elődöntő 1 (Umana Reyer Venezia-Use Scotti Rosa Empoli győztese – Fila San Martino di Lupari-Gesam Gas E Luce Lucca győztese)
20:00 Elődöntő 2 (Famila Wuber Schio-Pallacanestro Vigarano győztese –  Passalacqua Ragusa-Allianz Geas Sesto San Giovanni győztese)

Szeptember 27., vasárnap
18:30 Döntő

Hirdetés