Hirdetés
Magyarország

Czank Tímea: a kupát élvezni kell!:

:

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Hirdetés

Teher nélkül, az élményért léphet pályára az ELTE-BEAC Újbuda a Magyar Kupa nyolcas döntőjében Miskolcon, ahová mindig nagy örömmel tér vissza a csapatkapitány, Czank Tímea. A kupaszereplés hetében nemcsak erről, hanem az idei csapatról, a következő feladatokról is beszélgetett vele a klub honlapja.

Írta: Borsodi Ágnes

„A Magyar Kupának mindig különleges hangulata van így, szezon közben. Egyben egy jó kis csapatprogram is, lehetőség arra, hogy összerázza a társaságot, ami fontos is az alapszakasz zárása előtt. Csütörtökön délután kelünk útra, hogy egy kicsit legyen lehetőségünk hangolódni a kupára” – mondta a hétvégi kupadöntő kapcsán Timi.

Nem titok, a helyszín miatt is boldog volt, hogy résztvevők lehet idén a BEAC.

„Nyilván nekem nagy öröm, hogy Miskolcra mehetünk, drukkoltam is, hogy ott rendezzék az idei döntőt. Négy évet játszottam ott, gyakorlatilag a második otthonomként tekintek a városra, sok ismerősöm, barátom van ott, akik már üzentek, hogy várják a találkozást. A 2016-ban, diósgyőri színekben megnyert kupaarany talán a legkedvesebb emléke a pályafutásomnak. Telt ház előtt, rengeteg szurkoló buzdítása mellett győztünk. Az még a régi csarnokban volt, de biztos vagyok benne, hogy itt is remek hangulatot teremtenek majd a diósgyőriek.”

A sorsolás a bajnokság egyik legerősebb csapatát, az Atomerőmű KSC Szekszárd együttesét sodorta az a BEAC útjába a negyeddöntőben. Kétszer is találkoztak már idén Zseljko Djokics alakulatával, és bár otthon három negyeden át vezettek, végül a tolnaiaké lett a siker, a visszavágón pedig végig uralták a mérkőzést. Most sem számíthatnak arra, hogy könnyű dolgunk lesz ellenük.

„Semleges pályán játszunk, ez alapvetően egyenlő esélyeket teremt. Az esélyesség terhe nyilván nem a mi vállunkat nyomja, felszabadultan játszhatunk, nincs vesztenivalónk, pláne, hogy nem teljes kerettel érkezünk. A Szekszárdra jellemző a kemény védekezés, ami nekünk jó felkészülési lehetőséget jelent majd a jövő hétvégi, Vasas elleni mérkőzésre.”

A bajnokság alapszakaszából hátralévő három találkozó, a kupával ellentétben, komoly téttel bír, hiszen a Vasas, a TF és a BEAC is a nyolc közé igyekszok – a három csapatból azonban csak kettő érhet oda a Play-Offba. Bár kesereghetnének a korábban elhullajtott pontokon, értelme nincs, a következő feladatokra kell koncentrálni. „Idén már bizonyítottuk, hogy tét mellett is tudunk sikert elérni, hiszen a TF legyőzésén múlt, hogy most ott lehetünk a kupán. Nem véletlenül mondjuk mindig, hogy csak magunkra figyelünk – nem az a fontos, ki van a másik oldalon, a saját teljesítményünk kell, hogy a kulcs legyen.”

Csapatkapitányként arról kérdezték Czank Tímeát, mennyi „munka” van abban, hogy összetartsa a társaságot és vajon mitől más, sikeresebb az idei csapat, mint például a tavalyi. „Nehéz megmondani, mitől működik a kémia jól egy csapaton belül, de az tény, hogy ebben a társaságban működik. Idén mi csapatként vagyunk nagyon erősek. Persze, van, akinek sok pontot kell dobnia, van, akinek a lepattanókat kell uralnia, másnak a védekezésben kell odatennie magát. De ha mindenki tudja, és elvégzi a feladatát, annak olyan sikerek az eredményei, mint például, amit a DVTK vagy a Győr ellen elértünk. Minden nagy győzelmünk mögött igazi csapatteljesítmény állt.”

Fotó: Girgász Péter / ELTE-BEAC Újbuda

Timi azt sem titkolja, nagyon szeret ezekkel a lányokkal együtt dolgozni, és kívülállóként nézve is egyértelmű, egyesületünk berkein belül „sokadvirágzását” éli – elég a hétvégéig visszatekinteni, ahol a Győr elleni találkozón a legmagasabb IBM pontszámmal zárt.

„Az utolsó évem Győrben már nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Ide minden edzésre örömmel jövök a lányok közé, jó ide tartozni.”

A rutinosok összes tapasztalatával igyekszik a társakat is segíteni az alapszakasz-záró mérkőzésekre való felkészülésben. „Nagyon akarjuk, hogy sikerüljön a nyolcba jutás, ez nem kérdés. De azt mondtam a lányoknak is, hogy ha minden meccs után úgy jövünk le a pályáról, hogy abba minden energiánkat beletettük, az volt mindannyiunktól a 100 százalék, és így sem sikerült adott esetben, akkor tiszta lehet a lelkiismeretünk. És tudjuk jól, a vereségekből is lehet tanulni. Viszont én most azt mondom: mi itt szinte mindannyian tanulunk jelenleg is az iskolapadban. Hagyjuk most a tanulást erre, a pályán ezúttal győzni szeretnénk!”

A Magyar Kupa programja:

2022. február 18. (péntek)

Negyeddöntők
13:00 TFSE-MTK – Sopron Basket (ND1)
15:30 NKA Universitas PEAC – UNI Győr MÉLY-ÚT (ND2)
18:00 ELTE BEAC Újbuda – Atomerőmű KSC Szekszárd (ND3)
20:30 Ludovika-FCSM Csata – DVTK (ND4)

2022. február 19. (szombat)

Elődöntők
17:00 ND1 győztese – ND2 győztese (ED1) (TV: M4 Sport Online)
19:30 ND3 győztese – ND4 győztese (ED2) (TV: M4 Sport)

2022. február 20. (vasárnap)

Bronzmérkőzés

15:30 ED1 vesztese – ED2 vesztese

Döntő

18:00 ED1 győztese – ED2 győztese (TV: M4 Sport)

Hirdetés