Hirdetés
Archivum

Czukor Dalma amerikai tapasztalatairól nyilatkozott:

:

Hirdetés

Facebook oldalunkon mi is megosztottuk a Sopron Basket hivatalos felületein megjelent fotót múlt héten Czukor Dalmával és Briann January-val. A soproniak fiatal játékosa ugyanis az elmúlt idõszakban az Egyesült Államokban járt és az ott szerzett tapasztalatait foglalta össze a klub honlapjának. Az alábbiakban ez a kiváló cikk olvasható.

Fotó: Sopron Basket

Fotó: Sopron Basket

Forrás: Sopron Basket hivatalos honlap

Álmaimban Amerika visszainteget. Talán mindenki dúdolgatta már ezt a magyar pop slágert. Csapatunk játékosa, Czukor Dalma biztosan, miután pár hete sikerült bepillantania a WNBA világába.

Az U20-as válogatott megmérettetésekre is készülõ saját nevelésû fiatalunk egy cserediák kapcsolat révén utazott látogatóba Mexikóba, ahonnan hazafele tartva nyolc napot töltött el Phoenixben, Turner Yvonne invitálására.

„Úgy éreztem magam, mintha egy amerikai filmbe csöppentem volna – vág bele az élmények felelevenítésébe Dalma. – Az ételek, a hatalmas épületek, amiket korábban filmeken láttam, mind-mind megelevenedtek elõttem. Ráadásul nagyon barátságosan fogadtak Vonnie csapattársai és a klub munkatársai is, akik megengedték, hogy mindenhova velük tartsak, bepillanthassak egy profi amerikai klub kulisszái mögé.”

Megtapasztalhatta Dalma a WNBA játékosainak mindennapjait, az edzéseik felépítését, mely meglepõ újdonságot is tartogatott számára. „Más ritmusban dolgoznak, mint mi. Napi egy hosszabb edzésük van, melyet 6 fõs edzõi stáb irányít, de több segítõ is jelen van. Kondival vagy videózással indul a napjuk háromnegyed 10 körül, amit 15-20 perces egyéni képzés követ. Két órás csapatedzés vár ezután a játékosokra. Délután már nem edzenek, de bemehetnek egyénileg dobni. A legmeglepõbb számomra az volt, amikor megjelent egy fiú csapat az edzésen. Mint kiderült, nem egymás ellen gyakorolják az 5-5 elleni játékot, hanem egy célirányosan összeválogatott, jól felépített szerkezetû fiú csapat az ellenfelük, akik mindig az aktuális ellenfélre jellemzõ stílusban kosárlabdáznak! Ebbe a csapatba komoly válogatás során lehet bekerülni.”

<!–[hirdetes]–>

Az edzések nem az arénában, hanem annak szomszédságában zajlanak, kivéve a mérkõzés elõtti utolsó összetartás. „A gigantikus méretû, 14 ezer embert befogadni képes nagycsarnokba külön karszalaggal, fémdetektoros kapun keresztül lehet belépni. Rengeteg ember dolgozik, de mindenki nagyon kedves, segítõkész volt velem. Az edzõ is odajött hozzám és gratulált az Euroliga szereplésünkhöz. Pont a szezonnyitó idején voltam kinn, nagy volt a felhajtás. Minden szurkoló székén egy póló volt elhelyezve, „Believe in Women!” – Higgy a nõkben! – felirattal. Ez egy kampány része, mellyel igyekeznek a nõi kosárlabda népszerûségét növelni.„

A Phoenix nagy csatában, két ponttal gyõzött a Las Vegas ellen. „Elképesztõ este volt! A pályához közel ülhettem, szinte együtt lélegeztem, izzadtam a parketten lévõkkel. A közelemben foglalt helyet Devin Booker, a Phoenix Suns sztárja is. Nagyon jó volt a hangulat, az egész csarnok együtt szurkolt. Igyekeztek a holtidõkben is kiszolgálni, szórakoztatni a szurkolókat videókkal, zenés bejátszásokkal, vagy éppen a kabala figurájuk bohóckodott a pályán. Jó volt egyébként azt látni, hogy akár a jól felszerelt csarnokot, akár a szervezettséget, akár az elvégzett munkát, akár a nézõk kiszolgálását nézve, mennyire közel vagyunk hozzájuk itt, Sopronban. A különbség csupán a méretekben – minden olyan gigantikus – és a pénzügyi lehetõségek terén van, de nálunk is mûködnek ezek a dolgok.

Fotó: Sopron Basket

Fotó: Sopron Basket

Hogy milyen volt a játék? – kérdez vissza Dalma. Több energiát fordítanak a támadásokra, az 1-1-re, de azt nem mondanám, hogy nem védekeznek, vagy ne lenne csapatjáték. Az fura, hogy míg edzésen sok a fizikai párharc, ütközés, addig a mérkõzéseken nem engedik a játékvezetõk a kontaktot. A legkisebbeket is lefújják. Nagy gyõzelmet arattak, melyet meg is ünnepeltek együtt. Sajnos nem csatlakozhattam, mivel még nem vagyok 21 éves, így a sztárok közbenjárására sem engedtek be a szórakozóhelyre. Ezt nagyon szigorúan veszik kinn.

Sikerült újdonsült amerikai hátvédünkkel, Briann Januaryval is találkoznia Dalmának. „Több közös fotót is csináltam a csapat neves tagjaival, akik egytõl-egyig közvetlenek voltak. Mind kiemelték, hogy mennyire jól érzik magukat az európai szezonban is. Briann nagyon megörült, mikor megtudta, hogy Sopronból érkeztem. Mondta, hogy már tájékozódott a városról, és kérte, hogy majd vezessem körbe, mikor megérkezik. Izgatottan várja a következõ szezont!”

A játékosok napjainak fontos részét képezi a marketing munka, a közösségi szerepvállalás. „Rendszeresen látogatnak iskolákat, ahol élménybeszámolókat tartanak a gyerekeknek, játszanak velük, elmennek különbözõ intézményekbe, mint például a tûzoltóság, ahol õk is betekintést nyernek az adott szakmát ûzõ emberek feladataiba. Egy bevásárlóközpontban is voltak, ahol beálltak a pult mögé dolgozni. Látszik, hogy erre nagy figyelmet fordítanak, és ez teljesen természetes a játékosoknak is.”

Maga Phoenix is különleges élményt nyújtott Dalmának. „Nagy város, óriási egyetemi központtal, a középpontjában felhõkarcolókkal, pálmafákkal, a háttérben a sivataggal, hegyekkel. A mérete ellenére biztonságos hely. A játékosok, Griner kivételével mind egy helyen, egy medencével, grillezõvel, konditeremmel, közösségi helységekkel felszerelt modern lakóparkban élnek, és a szabadidejükben is összejárnak. Együtt néztük például az NBA döntõt is, de voltunk baseball mérkõzésen, illetve golfozni is.”

„Nagy motivációt adott, amit tapasztaltam – zárta gondolatait Dalma. – Jó lenne egyszer ennek a különleges világnak játékosként is a részese lenni!”

Forrás: Sopron Basket hivatalos honlap

Hirdetés