Hirdetés
Archivum

Czukorné Hollós Anna szakmai értékelése a IV. Bajnokok Tornájáról:

:

Hirdetés

November 28-án zárult Sopronban a IV. Bajnokok Tornája. A házigazda Soproni Darazsak Akadémia sajtóközleményében Czukorné Hollós Anna osztotta meg szakmai tapasztalatait. 

Forrás: Soproni Darazsak Akadémia Sajtóközlemény

Nagy sikert hozott idén is a Bajnokok Tornája, mely az olasz Velence címvédésével zárult. A rendezvényen tapasztaltakról kérdeztük Akadémiánk elnökét, szakmai vezetõjét, Czukorné Hollós Annát.

A mai modern kosárlabda jellemzõit tapasztalhattuk a torna során. Nagyon agresszív, gyors, egyszerû játék. A fizikális paraméterek domináltak, de mindez magas szintû technikai képzettséggel párosult. Gyorsindításra, átmeneti játékra törekedtek a csapatok, ahogy azt a kadett korosztályoktól fogva egészen a felnõtt mezõnyig láthattuk a nyári kontinensviadalokon. Felállt védelem ellen az 1:1 és a 2:2 elemeire építettek, és feltûnõ volt, hogy a kiosztásokból triplákkal kísérleteztek a csapatok. Még úgy is, hogy ebben a korban ezt még nem tudják kellõ hatékonysággal végrehajtani. Láthatóan ezért egyik edzõ sem ostorozta a játékosait. Akkor sem, ha a sokadik dobás tévesztett célt távolról. Ez nagy tanulság számunkra, mivel itthon azért jellemzõ, hogy akit dobójátékosnak nevelünk, azt is levesszük a pályáról 2-3 elrontott dobást követõen, vagy rászólunk, hogy ne dobja el.

Hogy láttad csapatunkat, miben léptünk elõre az évek során, miben kell még fejlõdni?

Fizikai képességek terén már közelítünk az élcsapatok szintjéhez. A Riga gyors és agresszív stílusával is nagyon szépen felvettük a harcot, és az utolsó pillanatokig tartottuk velük a lépést. A következõ, amit meg kell tennünk, hogy a technikai tudásunkat is felhozzuk erre a szintre. Láthatták a mérkõzésekre kilátogatók, hogy több ziccert, távoli dobást hibázunk, vagy sokszor elhagytuk a labdát. Ez mind abból fakad, hogy fizikai téren az elmúlt három év ciklusa alatt rengeteget léptünk elõre Lukasz irányításával, de míg ezen a téren látványos fejlõdést lehet elérni, addig ehhez hozzátenni, felhozni a technikát, már hosszabb idõt igényel. Ez egy komoly lépcsõ, mely még elõttünk áll. Az elsõ Bajnokok Tornája során látványosan le voltunk maradva fizikálisan. Most ezen a téren már ott voltunk a többiek szintjén, viszont ez kihozta, felnagyította a technikai hiányosságainkat, hogy ugyanazt, amit korábban kisebb sebesség mellett meg tudtunk oldani, az ilyen fizikai játék mellett már problémát okozott. Ezzel együtt a Csata és a mi 6-6 emberünkkel, akik megütötték a torna nemzetközi szintjét is, elégedettek lehetünk. Sajnos a 2000-es korosztály tõlük elmarad, és országosan is ez a jellemzõ.


Mentálisan sokszor gyengének tartják a magyar sportolókat más nemzetekhez viszonyítva. Ezen a téren, hogy teljesítettünk?

Igen, általában kijön ez a magyar játékosoknál, de ez egy kiemelt korosztály, sok jó versenyzõ típussal, mely fejben erõsebb az átlagnál, és sem a nyári U16-os EB-n, sem most nem érzõdött a lányokon, hogy önbizalom terén problémáik lennének.


Több edzõ is a legjobb európai korosztályos tornának nevezte a Bajnokok Tornáját. Hova lehet még eljutni?

A kezdetektõl fogva az az álmom, hogy a francia és a spanyol bajnokot is idehozzuk Sopronba. Az nagy eredmény, hogy az elit 5-6 ország már itt van, de ez a két kiemelkedõ kosaras nemzet még hiányzik. Keményen dolgozunk rajta! A spanyol bajnokhoz idén már közel jártunk, végül pénzügyi gondok miatt nem vállalta a részvételt. A franciákkal más a helyzet, õk nem nagyon mozdulnak ki a saját közegükbõl. Bízom benne, hogy elõbb-utóbb, ha a franciát nem is, de a spanyol bajnokot itt köszönthetjük a tornán!

Hirdetés