Hirdetés
Archivum

Dánia nyerte a Kis Nemzetek Európa-bajnokságát:

:

Hirdetés

Június 26. és július 1. között Írország, Cork városa adott otthont a FIBA Kis Nemzetek nõi kosárlabda Európa-bajnokságának. Az aranyérmet Dánia hódította el.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az egykori C-divízió helyébe lépõ Kis Nemzetek Európa-bajnokságán nyolc válogatott mérte össze az erejét. A csapatokat két négyes csoportba sorolták. Az idei mezõnybõl Dánia toronymagasan kiemelkedett. A csoportkört +232-es pontkülönbséggel veretlenül zárták. Az „A” jelû négyesben Máltát, Gibraltárt és Moldovát is kiütötték. Az elõdöntõben a B-csoport második helyezettjével Norvégiával találkoztak. Arányaiban szorosabb elsõ félidõ után 77-42-es sikert aratva jutottak fináléba.

A B-csoportot Luxemburg nyerte szintén veretlenül. Õk Norvégiát, Írországot és Ciprust gyõzték le. Az elõdöntõben az A-csoport másodikjával Máltával mérkõztek. Ez egy élesebb találkozó volt, de 62-47-es sikert ünnepelhetett Luxemburg. Ez azt jelentette, hogy a vasárnap esti fináléban a két veretlen, tehát Dánia és Luxemburg küzdött a trófeáért. Elmaradt a várt éles küzdelem. A dánok végig dominálva a játékot 93-59-es gyõzelmet arattak. A bronzérmet Málta szerezte meg, akik a 3. helyért kiírt összecsapáson 67-59-re verték Máltát.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Dánia szépen fejlõdik nõi kosárlabdában. Azok után, hogy tavaly történelmet írva az U16-os B-divíziót megnyerték és ezzel elõször diadalmaskodtak egy FIBA tornán, most felnõtt szinten is letették a névjegyüket. A torna MVP-je Maria Jespersen lett. A dánok legjobbja, aki az Egyesült Államokban egyetemi szinten a University of South Florida sztárja, 19.4 pontot és 8.2 lepattanót átlagolt csapata öt meccsén. Mellette a dánok centere Emilie Hesseldel, Luxemburg irányítója Cathy Schmit, a máltai Ashleigh Vella és az ír Fiona O’Dwyer került az All-Star ötösbe.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés