Hirdetés
Archivum

Debrecen 2020-ban 3×3-as U18-as Világbajnokságot rendez:

:

Hirdetés

Sajtótájékoztatót tartottak a héten zajló debreceni 3×3-as események kapcsán. Hivatalossá vált, hogy a városban 2020-ban 3×3-as U18-as világbajnokságot rendeznek. 

Fotó: debka.hu

Fotó: debka.hu

Forrás: Debreceni Kosárlabda Akadémia hivatalos honlap

Az elkövetkezõ két évben sem maradnak 3×3-as tornák nélkül a debreceniek. Már 2020-ra is van egy fontos sportági esemény.

Összesen tizenhét ország huszonnégy csapata küzd majd a 3×3-as U18-as Európa-bajnoki címért. A rendezvénnyel kapcsolatban szerdán sajtótájékoztatót is tartottak, ahol Barcsa Lajos alpolgármester ünnepélyesen bejelentette: a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) két évvel meghosszabbította a World Tour Masters szerzõdést, így az elkövetkezendõ két évben is lesz debreceni forduló.

-Fantasztikus, hogy már negyedik alkalommal lesz helyszíne 3×3-as versenynek Debrecen, a szervezõbizottság rászolgált a bizalomra, a nemzetközi szövetség szerint is nagyon magas színvonalú ez a sportesemény. Ha valaki kilátogat a fõtérre, láthatja, hogy milyen komoly elõkészületek zajlanak. Tökéletes helyszínt sikerült találni a tornáknak, a debreceniek ugyanis már megszokhatták, hogy kosárlabdával és fantasztikus mérkõzésekkel tölthetik el a nyár végi estéket – nyilatkozta Barcsa Lajos.

Az alpolgármester egy másik fontos bejelentést is tett: a kiváló rendezések eredményeként ugyanis a 2019-es felnõtt 3×3-as Európa-bajnokság után 2020-ban 3×3-as U18-as világbajnokságot rendeznek a cívisvárosban.

Az alpolgármester hozzátette, Debrecenben fontos szerepe van a sportnak, városi szinten több mint egymilliárd forintot költenek sporttámogatásra, ebbõl a profi, élvonalbeli sportágakra 290 millió jut, a tömegsportra, az amatõr sportokra 38 millió forintot költ a város, a debreceni sportlétesítményeket üzemeltetõ Sportcentrum kft-t pedig 630 millió forinttal segít az önkormányzat.

Barcsa Lajos megjegyezte, az Új Fõnix Tervnek több olyan fejezete is van, amik a sportfejlesztéssel kapcsolatosak, kondiparkok épülnek több helyen, mûfüves pályákat újítanak fel és korszerûsítik a Gyulai István atlétikai stadion futópályáját is.

Becsky István, a szervezõbizottság elnöke elmondta, nagyon örömteli, hogy 2019-ben és 2020-ban is lesznek World Tour-események Debrecenben, s a továbbiakban azon fognak dolgozni, hogy a lányoknak is be lehessen indítani egy sorozatot. Jelenleg ugyanis csak férfiaknak van ilyen verseny. A FIBA elismerte a szervezõk munkáját, olyanról ugyanis még nem nagyon lehetett eddig hallani, hogy valaki öt éven át ilyen sporteseményt tudjon rendezni.

Becsky István hozzáfûzte, nagyon büszkék erre a bizalomra és mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a következõ években is emeljék az egyébként is magas színvonalat. Julien Debove, a FIBA 3×3-as szenior kommunikációs menedzsere szerint Debrecen tökéletes helyszín a sorozat megrendezésére, a sportág igazi otthonára talált a megyeszékhelyen.

Megjegyezte azt is, hogy világszerte mintegy kétmillió ember követi figyelemmel a World Tour Masters sorozatot, így ezek a nézõk már biztosan tudják, hogy pontosan hol is van Debrecen. Mint mondta, fontos üzenet az, hogy az U18-as világbajnokságot – amit 2015-ben már egyszer megrendeztek Debrecenben – ugyanabban az évben tér vissza a városba, amikor a 3×3-as kosárlabda olimpiai sportággá válik.

A World Tour Masters második napján egyébként a kontinens legjobb tizennyolc év alatti 3×3-asai is elkezdik a küzdelmeket. A magyar fiúk és lányok házigazdaként alanyi jogon indulhatnak, ám erejüket mutatja, hogy a szolnoki selejtezõben mindkét nem kvalifikációt érõ helyen végzett.

A három napon keresztül tartó Európa-bajnokságon a magyar hölgyek címvédõként léphetnek pályára.

A 12 indulót az aktuális FIBA 3×3 világranglista alapján mindkét nemnél négy csoportba sorsolták

Forrás: Debreceni Kosárlabda Akadémia hivatalos honlap

Hirdetés