Hirdetés
Archivum

Debrecen és Miskolc nyerte el a 2024-es Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát:

:

Hirdetés

A Magyar Egyetemi – Fõiskolai Sportszövetség tájékoztatása szerint Debrecen és Miskolc nyerte el a 2024-es Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát. A magyar küldöttség pénteken Madridban mutatta be az EUSA Végrehajtó Bizottsága elõtt a pályázati anyagát. 

Fotó: MEFS.hu - Magyar Egyetemi - Fõiskolai Sportszövetség

Forrás: Magyar Egyetemi – Fõiskolai Sportszövetség

Hatalmas sikert ért el a magyar sportélet: az 1965-ös budapesti 4. nyári Universiadét követõen majd 60 évvel a 6000 fõs sportolói létszámával minden idõk legnagyobb Magyarországon megrendezett nemzetközi multisport eseményét nyerte el ma Magyarország.

Pályázatát Madridban mutatta be a magyar küldöttség, melyet számos egyeztetés, szakmai és vezetõi helyszíni értékelés elõzött meg. Két ország jutott csak át a végsõ rostán az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) rendezésére benyújtott pályázatok alapján – Magyarország (Debrecen-Miskolc) és Lengyelország (Lodz) küzdöttek a 2022-es és 2024-es rendezési jogokért az EUSA Végrehajtó Bizottsága elõtt. Magyarország a két dátum közül a 2024-es idõpontot preferálta, hiszen ez év második felében tölti be országunk az EU soros elnöki tisztét.

Az eredményt Adam Rocek, az EUSA elnöke jelentette be, a lengyelek a 2022-es, a magyarok a 2024-es rendezés jogát nyerték el. A magyar küldöttség örömkiáltásait a közönség vastapsa kísérte. A Végrehajtó Bizottság tagjainak egyhangú visszaj elzése szerint minden idõk egyik legszínvonalasabb prezentációját tartotta a magyar csapat.

A pályázat sikerét egyértelmûen a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, Miskolc és Debrecen városa és a Magyar Egyetemi – Fõiskolai Sportszövetség (MEFS) példa értékû összefogása és kiváló együttmûködése alapozta meg. A következõ idõszakban a két pályázó intézmény és megyeszékhely a nemzetközi egyetemi és sportközösség figyelmének középpontjába kerül: sportos, a fiatalok elõtt nyitott, a külföldi hallgatók számára vonzó egyetemvárosok.

A kormányzat támogatását Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, négyszeres világbajnok öttusázó mutatta be, a prezentációt Rakaczki Zoltán, Miskolc sportért felelõs polgármesteri biztosa moderálta, a rendezés elnyerésérõl szóló határozatot ünnepélyes keretek között magyar részrõl dr. Székely Mózes, a MEFS fõtitkára vette át. Köszönõ beszédében kiemelte, hogy az Európai Egyetemi Játékok megrendezése óriási lehetõség a magyar egyetemi sport számára. Elvárjuk, hogy a felkészülés 6 éve alatt mind a Magyar Egyetemi – Fõiskolai Országos Bajnokságok, mind az egyetemi sportegyesületek színvonalát emelhessük, és – kiemelten Debrecenben és Miskolcon – a tehetséges sportolók is tanuljanak, a tehetséges hallgatók is sportoljanak.

Az eredményhirdetést megtisztelte jelenlétével Gyõri Enikõ, Magyarország madridi nagykövete is, aki nagy örömét fejezte ki azért, hogy éppen Spanyolországban sikerült ezt a nagyszerû eredményt elérnie a magyar felsõoktatásnak és sportéletnek.

Pályázati prezentációs küldöttség tagjai:

Sárfalvi Péter, Emberi Erõforrások Minisztériuma (EMMI) helyettes államtitkár

Dr. Bács Zoltán, DE kancellár, MEFS alelnök

Dr. Balogh László, DE Sporttudományi Intézet igazgató

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen MJV alpolgármester

Becsky András, Debreceni Sportcentrum ügyvezetõ igazgató

Dr. Deák Csaba, ME kancellár

Dékán Tamás, Debreceni Sportcentrum gazdasági igazgató

Kása Tamás, Miskolc MJV Sportcentrum Kft. projektmenedzser

Kovács György, MEFS fõtitkár-helyettes

Molnár Réka, ME hallgató

Pfliegler Péter, Miskolc MJV alpolgármester

Rakaczki Zoltán, Miskolc MJV sportért felelõs polgármesteri biztos

Dr. Székely Mózes, MEFS fõtitkár

Szentkirályi-Szász Krisztina, MEFS ügyvezetõ igazgató

„Óriási sikernek tartom, hogy Magyarország, azon belül Debrecen és Miskolc nyerte el az Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát 2024-ben. A Kormány teljes támogatásáról biztosította az eseményt, mely szépen illeszkedik a Vizes VB és az EYOF utáni sorba, és várhatóan minden idõk legnagyobb multisport eseménye lesz Magyarországon.” ­ nyilatkozta Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára, aki átvette Adam Rocek EUSA elnöktõl a pályázaton való részvételért járó emlékplakettet.

Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja szerint:

„A felkészülésre van még hat éve az országnak, de az esemény mérete 6000 sportoló, 1000 önkéntes, 300 további résztvevõ nagy kihívás elé állítja a két várost és a két egyetemet. Szerencsére az infrastruktúra jelentõs része adott, a szakmai tapasztalataink pedig megvannak a sikeres rendezéshez. Debrecen és Miskolc készen áll arra, hogy maradandót alkosson mind az együttmûködés minõsége, mind a sport és kulturális események színvonala tekintetében. Nem feledkezhetünk meg az eddigi munkáról sem, hiszen mind a pályázati anyag és a prezentáció elkészítése, mind a háttértámogatások megszerzése profi csapatmunka volt, amely máris megmutatta az együttmûködésben rejlõ erõket és lehetõségeket, Mindenkit köszönet illet Debrecenben, Miskolcon, Budapesten, egyetemi, városi, sportszövetségi, kormányzati résztvevõk tekintetében is.”

„Óriási öröm ez számunkra! Miskolc a 2016. év legsikeresebb egyetemi világbajnoksága és a 2017-es Kosárlabda Európai Egyetemek Bajnoksága után nagy esélyekkel indult Debrecennel együtt az EEJ pályázaton, Bíztunk a sikerben, hiszen van tapasztalatunk, eltökéltek vagyunk, és szakembereink nemzetközileg is elismertek.” –nyilatkozta dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen MJV alpolgármestere kiemelte:

„Debrecen városa felkészült egy ilyen hatalmas rendezvény megrendezésére. Nagy dicsõség ez számunkra, hogy egész Európának megmutathatjuk városunk szépségét, felkészültségét, profizmusát és sportszeretetét. Várjuk Európa közel 400 egyetemének hallgatóit, érezzék otthon magukat a Debreceni Nagyerdõben!”

A prezentáció alatt hatalmas tapsot kapott Pfliegler Péter, Miskolc MJV alpolgármestere, aki a közös sikerrõl ezt nyilatkozta:

„Felkészültek voltunk és debreceni kollégámmal együtt kinyilvánítottuk elkötelezettségünket és meghatottságunkat is, hogy egy ilyen jelentõs eseménynek lehetünk házigazdái. Városunk számára nagyon fontos volt a pályázat megnyerése, mert szerettük volna, hogy az európai és a magyar ifjúság egyaránt magáénak érezhesse Miskolcot erre a két hétre. A város hatalmas fejlõdésnek indult az utóbbi idõben és számunka kiemelten fontos mind az egyetem mind a sport szerepének növelése is.”

A nyertes pályázatról, programokról április 19-én a 10:30 órakor kezdõdõ, a Magyar Sport Házában megtartandó sajtótájékoztatón tudhat meg a nagyközönség további részleteket.

Háttér:

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) szervezésében idén immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre Coimbra (Portugália) városában az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) (eug2018.com) július 15-28. idõszakban.

Az EUSA által szervezett események jellegzetessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem intézményi színekben induló csapatok vehetnek részt. Így ez az esemény alkalmat adhat arra, hogy a részt vevõ felsõoktatási intézmények európai színtéren is megmutassák elkötelezettségüket a sport iránt, illetve a megszerzett kiemelkedõ eredményekkel itthon és Európában is növeljék elismertségüket ezzel is hozzájárulva az intézmény pozitív imázsához.

A versenyeken azok az 1988. január 1. és 2001. december 31. között született sportolók vehetnek részt, akik valamely felsõoktatási intézmény hallgatói, vagy diplomájukat 2017-ben, illetve 2018-ban a Játékokat megelõzõen szerezték.

Magyarország várhatóan 100 fõ feletti csapattal vesz részt az eseményen.

Az Egyetemi Európa Játékokat az alábbi 13 sportágban rendezik 2018-ban:

Asztalitenisz/ Para asztalitenisz
B33 Kosárlabda
Evezés
Futsal
Judo
Kajak-kenu (bemutató sportág)
Kézilabda
Kosárlabda
Labdarúgás
Röplabda
Tenisz
Tollaslabda
7-es rögbi

2020-ban Belgrád, 2022-ben Lodz és 2024-ben Debrecen-Miskolc ad otthont az eseménynek.

Hirdetés