Hirdetés
3x3

Debrecenben lesz a 3×3-as olimpiai pótselejtező:

:

Hirdetés

Kedden sajtótájékoztató keretében került bejelentésre, hogy 2021. június 4. és 6. között Debrecenben ad otthont a 3×3-as kosárlabda olimpiai pótselejtezőjének (Universality Olympic Qualifying Tournament).

A virtuális térben megrendezett sajtóeseményen Andreas Zagklis, a FIBA főtitkára adott tájékoztatást arról, hogy a hat női és hat férfi válogatottat felvonultató pótselejtezőt, melyen a szakág utolsó két olimpiai kvótája talál gazdára, Debrecen rendezheti.

Debrecen ikonikus helyszíne a 3×3-nak

“2015 óta Debrecen minden évben nagyon fontos helyszíne volt a 3×3-as eseményeknek. A Kossuth téren felállított pálya a Református Nagytemplommal a háttérben egy ikonikus, jól felismerhető 3×3-as helyszíné vált.” – fogalmazott a FIBA főtitkára, aki kiemelte, hogy Debrecen volt az első város, ahol a Covid miatti leállás után megrendezésre került hivatalos FIBA 3×3-as verseny, melyet személyesen is megtekintett.

Andreas Zagklis méltatta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségét (MKOSZ) és Debrecen városát, hogy úttörője volt a 3×3-as kosárlabdának. Elmondta, hogy a szakágban nyáron 3×3-as WorldTour versennyel és U18-as Világbajnoksággal folytatódik a debreceni rendezések sora. Az 5:5 szakágban pedig három utánpótlás Világbajnokságnak adhat otthont a város. 2021-ben U19-es leány kosárlabda Világbajnokságnak, 2022-ben U17-es fiú kosárlabda Világbajnokságnak és 2022-ben U19-es fiú kosárlabda Világbajnokságnak.

“Mindig öröm, ha arról beszélhetünk, hogy Magyarország nemzetközi sporteseményt szervez. Fő céljaink között szerepel, nagy sikerű, kiemelt világeseményeket rendezni, amik évek óta növekvő számú hazai sportrendezvényt jelentenek.” – mondta Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, aki hozzátette: tavaly számos sporteseményt kénytelenek voltak törölni az ismert okok miatt. Ez a számokban azt jelenti, hogy közel 150 eseményt terveztek támogatni 2020-ban és ezek kétharmadát kellett elhalasztani vagy törölni.

“Ez az esemény is azt mutatja, hogy kezd éledezni a sportélet.” – hangsúlyozta Dr. Szabó Tünde, kiemelve, hogy a 3×3-as olimpiai pótselejtező is 2020 júniusáról került elhalasztásra, Budapest helyett Debrecenben rendezik meg. Fontos, hogy a sportszerető nagyvárosaink szerte az országban haza tudjanak hozni ilyen kiemelt eseményeket és a sportturizmus által generált hatásokból ilyen módon mindenki részesülhessen.” A sportért felelős államtitkár kitért arra: nem elég elnyerni a rendezést, a munka jelentős része most kezdődik. Ki kell alakítani azon intézkedések körét, ami lehetővé teszi, hogy a résztvevők a lehető legbiztonságosabb környezetben versenyezhessenek.

Megmutatni magunkat nemzetközi sporteseményeken keresztül

“Egy város életében rendkívül fontos, hogy a fejlődés, az előre haladás kézzel fogható legyen az élet minden területén. A sportesemények terén Debrecen nagyon nagyot lép előre. Most először lesz lehetőség olimpiai selejtezőt rendezni.” – jelentette ki Dr. Papp László Debrecen polgármestere. “A cívisváros 2015 óta rendezi meg a 3×3-as világeseményeket. Akkor még nem tudhattuk, hogy olimpiai sportág lesz ez a szakág, de bíztunk benne, hogy így lesz. A szurkolói fogadtatás elképesztő volt. Amikor a pandémiás helyzet nem akadályozta, akkor telt házas eseményeket láthattunk a belvárosi környezetben.”

Debrecen polgármestere felhívta arra a figyelmet, hogy nem csak a városban élveztek kiemelt figyelmet ezek az események. A 2020 nyarán rendezett versenyeknek 10 millió nézője volt világszerte. Mint elmondta: viszi a város jó hírét és reményét fejezte ki, hogy az előző évekhez hasonlóan a debreceni szervezői csapat mindent megtesz a kiemelkedően magas színvonalú lebonyolításért.  Dr. Papp László is hangsúlyozta, hogy nagy figyelmet kell fordítani az egészségügyi feltételek megteremtésére, de akár a 2020 augusztusi 3×3-as versenyekkel, akár legutóbb a férfi vízilabda világliga debreceni európai selejtezőjével, jól vizsgáztak.

Az olimpiai selejtezőn megnövelt lelátórendszerrel készülnek Debrecenben. Nagy változás, hogy immár négy oldalról lesz lelátó. A szervezők minden egészségügyi előírást be fognak tartani, de ha nem lennének korlátozások, akkor egyidejűleg 2000 néző követhetné az összecsapásokat.

Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke és Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy komoly sportdiplomáciai erő kellett a rendezés elnyeréséhez. Magyarország kosárlabdában olimpiai selejtezőt még nem rendezett. Utoljára 5:5 kosárlabdában a férfiak 1964-ben, a nők 1980-ban vettek részt olimpiai tornán. Szalay Ferenc az esélyek kapcsán reményét fejezte ki, hogy a 3×3-as női válogatott már egy héttel korábban Grazban kivívja a továbbjutást, de ha ez nem sikerül, akkor erre Debrecenben jó esélye lesz. A férfiakról sem szabad elfeledkezni, mert “kellőképpen erős már a válogatott” és jó szereplésükkel ők is kijuthatnak.

“A 2020/2021-es év a túlélésről szólt. Úgy kellett dolgozni, hogy a sportág életben maradhasson. A mérkőzéseket le lehessen játszani, a játékosok egészsége is megmaradhasson. Jól szerepelt a sportág, hiszen folyik a magyar kosárlabda bajnokság.” – mondta Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke, aki felidézte az elmúlt időszak eredményeit: a 3×3-as olimpiai selejtező megrendezésre mellett a férfiak Kijevben kivívták a 2022-es Európa-bajnoki részvétel lehetőségét, a nők mindössze 2 ponttal maradtak le a kontinenstornáról. “Azt kell mondjam, hogy jó úton halad a magyar kosárlabda afelé, hogy stabil és meghatározó része legyen az európai kosárlabdának.” – tette hozzá. Szalay Ferenc úgy fogalmazott, hogy fontos megmutatni magunkat a rendezvényeken keresztül Európának és a nagyvilágnak, melyekhez a következő három év korosztályos 5:5 világbajnokságai is hozzájárulnak.

“Szervezés szempontjából felértünk a csúcsra.” – ezek már Becsky István, a szervezőbizottság elnökének szavai, aki megköszönte a támogatásokat. “Ahogy mi nagyon sokat köszönhettünk ezeknek az eseménynek, úgy Magyarország és Debrecen nagyon sokat tett azért, hogy olimpiai sportág legyen a 3×3.”  – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy ez a példátlan együttműködés folytatódik a jövőben is. A pandémia nagy kihívásokat jelent, de a 2020-as események tesztjellegűnek is tekinthetőnek és jól vizsgáztak a szervezők, minden elkövetnek, hogy ez idén is így legyen.

Hirdetés