Hirdetés
Archivum

Dél-Korea ellen kezd a magyar válogatott az U19-es VB-n:

:

Hirdetés

Szombaton megkezdõdik Bangkokban az U19-es Világbajnokság. Délelõtt 9 óra 30 perctõl Dél-Korea lesz az elsõ rivális.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott friss Európa-bajnoki ezüstérmesként érkezik erre a kontinenstornára. Ezen generációink kiemelkedõ eredménysort tudhat magáénak a 2017-es bourges-i U16-os EB-döntõvel, a 2018-as U17-es világbajnoki negyedik helyezéssel, ugyanerrõl a nyárról az U18-as Eb-bronzéremmel és idén nyárról az U18-as ezüstéremmel. A legnehezebb feladat azonban túlzás nélkül most jön a válogatottak számára. Saját korosztályánál egy évvel idõsebbek mérkõznek a lányok, ráadásul brutálisan nehéz alapcsoportban.

A nyitó napról Dél-Korea sem könnyû ellenfél, de utána USA és Ausztrália túlzás nélkül a sportág két legmeghatározóbb nemzete. Olyan játékosokat vonultatnak fel, akik közül többen már az Egyesült Államok egyetemi bajnokságában is letették a névjegyüket vagy éppen tavaly az U17-es VB-n villogtak. Az az érdekes helyzet állt elõ, hogy tavaly Minszkben az Egyesült Államokkal vívtuk az elõdöntõt és Ausztráliával a bronzmeccset. Az amerikaiak hat, az ausztrálok hét fiatal tehetséget hoztak abból a gárdából.

Kanyarodjunk rá a Dél-Korea elleni összecsapásra. Nagyon sok múlik azon, hogy miként sikerült a mentális és a fizikális regeneráció az Európa-bajnokság után. Tavaly ez kiválóan összejött, de a minszki és az udine-i túrát nem lehet Szarajevóhoz és Bangkokhoz hasonlítani. Ráadásul egy évvel ezelõtt ez a generáció abszolút a korosztályában versenyzett a Világbajnokságon. Eközben pedig az a torna kiválóan illeszkedett az Eb-re való felkészülésbe. Idén az eredményre fókuszáltabb torna az Eb volt, melyen nagy sikerrel vagyunk túl.

A fentieket a számok is alátámasztják. Válogatottunk a kontinenstornán 78.0 pontot (44.3%-os mezõnymutatóval), 43.6 lepattanót és 20.3 gólpasszt átlagolt, amihez 12.1 szerzett labda társult meccsenként. Önmagukban ezek a számok kevesebb kapaszkodót jelentenek, de nézzük õket a rangsorokban. A magyar lányok a spanyolok mögött a második legnagyobb pontátlagot szállították. A mieinké lett a legjobb mezõnymutató átlaga, ahogy a triplák terén is az élen zártunk a 6.4 értékesített hárompontos átlaggal. A lepattanók terén a 10. legmagasabb az átlagunk, viszont a gólpasszok terén az elsõ és a szerzett labdák terén is a harmadik legjobbnak bizonyultunk. A fontos mutatókat összegzõ teljesítmény-indexek terén mindez azt jelenti, hogy 94.1-es átlaggal a mieinké lett a legmagasabb mutató.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Dél-Korea ezen generációja számára az elmúlt idõszak nem ennyire diadalmas. Tavaly az Ázsia-bajnokságon úgy lettek negyedikek, hogy nem tudták megszorongatni Kínát, Japánt, illetve az ázsiai mezõnyhöz a közelmúltban csatolt Ausztráliát. Nekik ez az igazi fokmérõ, hiszen az ötödik helytõl lefelé az ázsiai mezõnyben olyan gárdák sorakoznak fel, akiket nekik rutinból illik verni. Az egyéni teljesítményeket nézve ezen generáció legnagyobb neve Jihyun Park, aki tavaly már a felnõtt VB-n is bemutatkozott. Õt minden FIBA beharangozó is méltatja, a 2018-as kontinenstorna második legeredményesebb játékosának bizonyult. A 16 pont, 7.5 lepattanós átlaga is a 185 cm magas fiatalt korosztálya legnagyobb reménységéve teszi hazájában. Az irányítójuk Sohee Lee pedig a harmadik legtöbb gólpasszal zárt a korosztályos Ázsia-bajnokságon.

Sokáig azt mondtuk, hogy az európai csapatoknak, köztük a magyar válogatottaknak is, nem könnyû játszani a nagy tornákon ázsiai rivális ellen. A nagy sebesség, a hihetetlen lábmunka, a rengeteg mezõnykísérlet, köztük különösen az extra triplák és a védekezést adót harcmodor olyan szokatlan, ami magában hordozza a meglepetést. Tavaly éppen Völgyi Péter együttese cáfolt rá részben erre, amikor az U17-es Vb negyeddöntõjében Japánt sikerült legyõzni. Részben azokat az erényeket mutatva, amiket a rivális erõsségeiként emeltünk ki. Ha válogatottunk kellõen fel tudott frissülni az Eb óta, akkor lehet esély. Óriási a tét, hiszen USA és Ausztrália társaságában minden lehetõséget meg kell ragadni.

Hirdetés