Hirdetés
Archivum

Dinamo Kurszk – UMMC Jekatyerinburg: az elõrehozott döntõ?:

:

Hirdetés

Pénteken megkezdõdik Sopronban a 2018-as Euroliga Final Four. A Sopron Basket és a Yakin Dogu Universitesi elõdöntõjéhez már közöltünk részletes beharangozót. Most tekintsünk át a másik ágra, ahol a címvédõ Dinamo Kurszk és az UMMC Jekatyerinburg küzd a fináléba kerülésért.

Ha szigorúan a neveket, a statisztikákat, az eddig elért eredményeket nézzük, akkor a két legerõsebb európai csapat találkozik ebben a párosításban. A Dinamo Kurszk tavaly veretlenül hódította el az Euroliga trófeáját és a négyes döntõig vezetõ úton idén sem talált legyõzõre. Az UMMC Jekatyerinburg legutóbb 2013-ban és 2016-ben tudta megnyerni a sorozatot. Ugyanakkor nem laboratóriumi körülmények között a statisztikák versenyeznek, hanem emberek. Ennek megfelelõen mindkét csapatnak voltak nehezebb idõszakai ebben a szezonban és ezek alapján nem lehet egyértelmûen azt a választ adni a címben feltett kérdésre, hogy „igen, ez egy elõrehozott finálé lesz”. Bár kétségtelen, hogy a döntõben ennek a párharcnak a gyõztese tekinthetõ majd a favoritnak.

Felemás az elõjelek a Dinamo Kurszknál

Vegyes érzésekkel érkezhet a Dinamo Kurszk Sopronba. Az történelmi tett a sportágban, hogy idén is veretlenül jutottak el a Final Four-ba és így összességében már 34 meccs óta nem találtak legyõzõre az Euroligában. Ugyanakkor a teljesítmény, a statisztikák nem annyira meggyõzõek, mint egy évvel ezelõtt. Nehezen indult az évük. A sztárjaik közül sokáig csak a tavalyi WNBA évadot kihagyó és emiatt pihentebb Angel McCoughtry tudott extrát hozni. Amikor a többiek formája is összeállt, illetve Sonja Petrovic-ot beépítette a szakmai stáb, már ment a szekér. A téli idõszak kifejezetten jól sikerült és ezért is hatott némileg meglepetésként az idei tavasz.

Nagy vereségbe szaladtak bele az alapszakasz utolsó meccsén Jekatyerinburgban. Ekkor 102-62-re maradtak alul. Ezzel dõlt el, hogy pályahátrányból kénytelenek megvívni az orosz bajnoki döntõt. Azt a döntõt, amit tavaly pályaelõnybõl egy ötmeccses csatában buktak el. Az a márciusi találkozó azért figyelmeztetõ jel, mert Lucas Mondelo vezetõedzõ keze alatt elõször esett szét ennyire a játékuk. Utána a bajnoki elõdöntõben az Orenburg otthonában is akadt egy hasonlóan gyengébb meccsük, ott azonban rutinból behúzták a továbbjutást.

A kurszki klubnál a tavalyi Euroliga-gyõztes csapaton nem sokat változtattak. A 10 kulcsjátékos (Anna Cruz, Kseniia Levchenko, Epiphanny Prince, Elena Kirillova, Anastasiia Logunova, Angel Mccoughtry, Tatiana Vidmer, Nnemkadi Ogwumike, Maria Vadeeva és Helena Ciak) maradt és két új igazolásként Sonja Petrovic, illetve Natalia Zhedik érkezett. Ennek megfelelõen Lucas Mondelo a játékstíluson sem módosított. Ponterõs támadójáték jellemzi õket idén is, a 85.3 pontos meccsenkénti átlagukkal toronymagasan az Euroliga mezõny legeredményesebb gárdájának számítanak. Klasszis centereik révén a mezõny legjobb lepattanózói 43.1-es átlaggal. Kiemelkedõen õk szedik a legtöbb támadólepattanót és emiatt nekik születik második esélybõl a legtöbb pontjuk. Természetesen a gólpasszok terén és a teljesítményindex átlagban is a legjobbak.

Lucas Mondelo nyilatkozataiban a védekezés kapcsán szokott több kritikát megfogalmazni. Ez a spanyol szakvezetõk által képviselt játékstílusnak mindig az alapját adja. Többször keltett olyan benyomást az Euroligában és a bajnoki rangadókon a Kurszk, hogy ebbe idén akkora energiát nem fektettek a legjobbjaik. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy brutális terhelésben vannak a sztárok és teljesen más motiváció egy alapszakasz-meccs, mint a Final Four.

Eredményes korszakváltás Jekatyerinburgban

Az UMMC Jekatyerinburg együttese mozgalmas éven van túl, hiszen két meghatározó egyéniség távozott a klubtól. Diana Taurasi decemberben hazatért a gyermeket váró feleségéhez, Penny Taylor-hoz. Esetében az volt a megállapodás, hogy addig segít be ebben az évadban, amíg az utódjának kiszemelt Maya Moore-ral nem hozzák tetõ alá a megállapodást. Végül január közepén Moore megérkezett. Õt pedig már egy új vezetõedzõ várta, hiszen Olaf Lange és a klubvezetés úgy döntött, hogy ezt az új korszakot nem együtt kezdik el. A Schio és a Rivas Ecopolis vezetõedzõjeként ismertté váló Miguel Mendez lett az új vezetõedzõ.

Szükség volt a váltásra a vezetõedzõi poszton. Nagyon sokat köszönhet ugyan a Jekatyerinburg Olaf Langénak. Könnyen lehet, ha a német vezetõedzõ nincs, akkor most ebben a formában ez a jekatyerinburgi csapat sincs. A 2012/2013-as évad elõtt egy komoly morális válságban vette át az irányítást és minden elemzés kiemeli, hogy kapcsolataira, higgadtságára óriási szükség volt az akkori építkezés során. Ugyanakkor az utóbbi egy évben fáradni látszott a keret és a vezetõedzõ kapcsolata, nem érkezett váratlanul Lange távozása.

Maya Moore a Ros Casares Valenciával elért 2012-es Euroliga gyõzelme óta nem szerepelt Európában. A WNBA holtszezonját a következõ öt évben Kínában töltötte, így érdekes kérdés lehetett télen, hogy miként tudja felvenni az európai szereplés ritmusát. Minden elõzetes várakozást felült Moore teljesítménye. Igazi vezérként, de egyben csapatemberként segíti a Jekatyerinburgot. A három Euroliga találkozóján 19 pont, 7.7 lepattanó és 4.7 gólpassz az átlaga. Oroszországban pedig a kisebb csapatok ellen egyszerûen lubickol, 37-40 pontos teljesítményeivel óriási közönségkedvenc lett.

Nem lehet azonban csak Maya Moore szereplésére leszûkíteni a Jekatyerinburg tavaszi remeklését. Ki kell emelni Alba Torrens-t, aki Miguel Mendez érkezésével érezhetõen új motivációt kapott. A 10.2 pont, 7.2 lepattanó és 3.4 gólpassz átlaga az egyik legjobb jekatyerinburgi szezonjáról árulkodik. Tekintve, hogy tavaly a Final Four-ban alig került pályára, ez óriási elõrelépés. Eddig ki nem használt érték volt a spanyol világklasszis. A palánk alatt pedig Brittney Griner (16.9 pont, 5.6 lepattanó) és Emma Meesseman (13.1 pont, 4.9 lepattanó) ad stabilitást a Jekatyerinburg játékának.

A tavasszal mutatott forma alapján egységesebb csapat benyomását kelti a Jekatyerinburg, mint a Kurszk. Ennek egyik fontos alapja az orosz magjuk, melyet az Arteshina, Belyakova, Musina, Petrushina, Beglova, Vieru hatos alkot. Miguel Mendez gördülékenyebbé és több lábon állóvá tette a támódjátékukat. A védekezésük pedig meccsrõl meccsre javult. Nem lenne meglepetés, ha meg tudnák szakítani a Kurszk veretlenségi sorozatát.

Hirdetés