Hirdetés
Magyarország

Dominique McBryde portré: bemutatkozik a VBW CEKK Cegléd új igazolása:

:

Hirdetés

Múlt héten jelentette be a VBW CEKK Cegléd a 23 éves, 188 cm magas Dominique McBryde szerződtetését. A University of Arizona végzőse hazánkban kezdi profi karrierjét. Ismerkedjünk meg a középiskolai és az egyetemi tanulmányai alatt mutatott teljesítményével.

Dominique McBryde a Bedford North Lawrence középiskola tanulója volt. Mielőtt rátérnénk az egyetemi karrierjére, esetében érdemes néhány szóban a gimnáziumi időszakot is kiemelni. Kétszer segítette állami bajnoki címhez a csapatát. A végzős évében 20.0 pont és 6.4 lepattanó volt az átlaga. A középiskolai játékosokat követő jegyzettebb rangsorokban mindenhol a top 50-ben szerepelt. Ilyen előzmények után a Pardue ajánlott neki ösztöndíjat, ahol két évet töltött.

Két szezon a Pardue szakmai programjában

A Pardue kötelekében lejátszott két szezon vegyes képet mutat. Ha szigorúan a számokat nézzük, akkor újoncként 32 meccsen 19.4 perc alatt 7.3 pontot és 4.3 lepattanót átlagolt. A második évében pedig a 35 mérkőzéséből 25 alkalommal kezdőként számoltak vele, így 26.1 perc 6.7 pont, 6.3 lepattanó átlagot rögzítettek a statisztikai lapján. Az első szezonjában a Big Ten Konferenciában egy februári játékhéten a legjobb újoncnak is megválasztották. A konferenciában a 11. legjobb mezőnyszázalékkal (52.4%) rendelkezett és a kilencedik volt a kiosztott blokkokat nézve.

Úgy nézett ki, hogy a második szezonra minden adott az előrelépésre. Ezt jól mutatja, hogy jellemzően kezdőként számított a szakmai stáb Dominique McBryde játékára. Három dupla-duplát jegyzett és különösen lepattanókban fejlődött. A 6.3-as átlaga a konferenciában a 11. legjobb lett abban a szezonban. Ugyanakkor pontszerzésben nem jött hasonló ugrás. Támadásban a csapat rendszerében nehezen találták meg a helyét. Ezt később az edző és a játékos is elismerte nyilatkozatokban, így részben ebből adódott, hogy egy másik szakmai programban folytatta. Az NCAA szabályai szerint Divízió I-ben az intézmény váltásnál egy évet ki kell ülni és ez McBryde-nak a 2017/2018-as szezon volt.

Komoly fejlődés az University of Arizona hallgatójaként

A University of Arizona szakmai stábja abszolút alapemberként számított rá. A 2018/2019-es szezonban a 36 mérkőzéséből 35 alkalommal kezdett. Végül 7.1 pontot és 4.8 lepattanót átlagolt  46%-os mezőnymutató mellett. A Pardue-n töltött két szezonjában öt triplát jegyzett, míg ezúttal 19-et. Az Oregon State ellen karriercsúcsot jelentő 20 pontot ért el. A csapatban a harmadik legtöbb szerzett labda (38), blokk (22) és lepattanó (173) került a neve mellé. Jól sikerült tehát a bemutatkozó évad, így végzős évére már egyértelműen mérkőzéseket eldöntő játékosként tekintettek rá.

A csonka 2019/2020-as szezonban 25 mérkőzést tudott vállalni McBryde. A jobb talpának sérülése miatt kényszerült kihagyni decemberben és januárban hat meccset. A PAC-12 konferencia mérkőzéseken 7.4 pont átlagolt 54%-os mezőnymutatóval. A szezon utolsó hat találkozóját nézve pedig 10.5-re nőtt a pontátlaga. A triplamutatója is elérte a 40%-ot és a konferenciában a negyedik legtöbb szerzett labdát átlagolta. Ismét az Oregon State ellen remekelt: 19 pontot ért el, amikor a szakmai programjuk történetében először győztek le top10-es együttest. A bravúrok pedig folytatódtak az országos negyedik helyen rangsorolt Stanford ellen. Ezen a találkozón 10 lepattanót jegyzett McBryde.

A magas posztokon Dominique McBryde nagy erősítés lehet Cegléden. A wbiw.com helyi lapnak dicsérte a magyar bajnokságot, azt mondta, hogy a játék hasonlít a PAC-12 konferenciában tapasztalhatóhoz. Ott pedig a sokoldalú játékos egészen extra meccsekkel zárta a csonka szezont. Kiváló benyomást tett a Los Angeles Sparks szakmai stábjára és meghívást kapott a klub edzőtáborába. Mivel a világjárvány miatt az edzőtáborok elmaradtak és a WNBA csapatoknak május végéig ezek nélkül kellett keretet szűkíteni, így nem kapta meg a lehetőséget a bizonyításra. Ez azonban még motiváltabbá teheti, hiszen egy jó európai teljesítmény alapozhatja meg az előrelépést a tengerentúlon.

Fotó: University of Arizona

Hirdetés