Hirdetés
Archivum

Döntõs a magyar válogatott Debrecenben:

:

Hirdetés

A magyar válogatott hatalmas csatában, 3 pontos hátrányból fordítva 13-10-re legyõzte Oroszországot a debreceni U18-as 3×3-as U18-as Európa-bajnokság elõdöntõjében. A magyar lányok a fináléban 20 óra 45 perctõl a világbajnoki címvédõ Franciaországgal mérkõznek.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Zsúfolásig megtelt lelátók elõtt indult útjára az elsõ elõdöntõ Debrecenben, melyen kisebb meglepetésre a magyar válogatott ellenfele Oroszország volt. Alig telt el 15 másodperc a mérkõzésbõl, amikor egy orosz büntetõ elõtt megadta magát az eredményjelzõ. A pár perces kényszünet után az oroszok kapták el jobban a fonalat és 2-0-s elõnyre tettek szert. Kányási Veronika szerezte az elsõ magyar találatot, majd Gereben Lívia egyenlített büntetõbõl. Innentõl azonban megint az oroszok kaptak el egy jobb sorozatot: 5-2-nél, majd 6-3-nál is vezettek 3 ponttal.
 

Gereben két találatával kezdtük meg a felzárkózást, de ezt követõen ismét betaláltak az oroszok és így 7-5-rõl érkezett el az utolsó 4 perc. Hatalmas küzdelem folyt a pályán. Kiegyenlített erõk összecsapását láthatta a lelkes debreceni publikum. Gereben Lívia és Török Ági pontjaival 7-7-nél egyenlítettünk. Fej-fej mellett haladtak a csapatok: 8-7-nél és 9-8-nál még a riválisunk vezetett. Mérész egyenlített 9-9-nél, majd lélektanilag rendkívül fontos pillanat volt, hogy Gereben találatával 10-9-nél mi vezettünk a második játékmegszakításhoz érkezve. Ez volt az elsõ pillanat, amikor a magyar válogatottnál volt az elõny ezen a találkozón.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A kötelezõ játékmegszakítás után is hullámzó, kemény játék jellemezte a mérkõzést. Idegesek voltak a csapatok és ez ott csúcsosodott ki a hajrában, amikor Mérész blokkolt egy orosz betörésnél és utána a két játékos összeakaszkodott. Mind a ketten sportszerûtlen hibát kaptak, így büntetõkre nem került sor. Nem sokkal késõbb azonban sikerült növelni az elõnyt. Ismét Török villant és 11-9-re módosítottuk az állást. Ezzel olyan helyzet alakult ki, hogy az oroszoknak távoli dobásra volt szükségük. Emiatt kapkodtak és a kísérleteik rendre pontatlanok voltak. Amikor Török is betalált, már 12-9-re vezettük és kereken 1 perc volt hátra. Innentõl az oroszok az utolsó 60 másodpercben már nem tudták szorossá tenni a csatát. A végeredményt Mérész és Samorodova kosárváltása alakította ki.
 

A magyar válogatott egy fordulatos, rendkívül küzdelmes meccsen vívta ki a döntõs szereplés jogát. Az ellenfél a világbajnoki címvédõ Franciaország lesz, akik 9-7-re gyõzték le a cseheket. A gallok végig vezettek a mérkõzésen és azt is elbírták, hogy a legjobbjuk Astou Gaye bokáját ápolni kellett.
 

Eredmény
Magyarország – Oroszország 13-10
 

Hirdetés