Hirdetés
Archivum

Döntõs az Egyesült Államok, de Franciaország is büszke lehet a riói elõdöntõre:

:

Hirdetés

Az Egyesült Államok lesz Spanyolország ellenfele a riói olimpia nõi kosárlabda tornájának döntõjében. A második elõdöntõben az amerikaiak 86-67-re gyõzték le a remek teljesítményt nyújtó francia válogatottat.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A negyeddöntõben térdsérülést szenvedõ Sue Bird nélkül várta az elõdöntõt az amerikai csapat. Természetesen Geno Auriemma tanítványai így is toronymagas favoritok voltak. Igaz, Franciaország már az elsõ percekben bizonyította, hogy nem fogja könnyen adni a sikert. Griner révén még az amerikaiak vezettek 2-0-ra, de erre Yacoubou, Gruda és Ayayi válaszolt, amivel 6-2-re módosult az állás. Az elsõ negyed fordulatos csatát hozott, innen 14-9-re elléptek az amerikaiak, de elsõsorban Gruda egy-egy szép megoldásával látótávolságban tudott maradni a francia együttes. Végül 10 perc után 19-15-re ment a címvédõ.

A második negyed Sarah Michel és Angel McCoughtry kosárváltásával indult, majd Delle Donne és Griner is betalált. Nem telt el 3 perc, amikor már 27-19-re elléptek az amerikaiak. A francia csapatban ebben a periódusban Johannestõl érkezett extra, aki egymaga 9 pontot szerzett a második 10 percben. Az elsõ triplájával 32-27-re zárkózott fel a francia csapat. Ezt követõen azonban megint el tudtak lépni 40-31-re az amerikaiak. A félidõt Johannes második triplája, illetve Amant szép betörése zárta, amivel 40-36-ra módosult az eredmény. A félidei statisztikán azt láthattuk, hogy egyetlen egy amerikai hárompontos sem talált utat a gyûrûbe. Emellett a lepattanókat is jól szedték a franciák, mindössze 22-20-as hátrányban voltak ebben a mutatóban.

A harmadik negyed bizonyult döntõnek. Itt Fowles és Augustus két gyors találata jelezte, hogy nagyobb ritmusban kívánja folytatni a találkozót a címvédõ. Nem sokkal késõbb Taurasi megszerezte az elsõ amerikai triplát, amivel 10 pont fölé nõtt a differencia. Elbizonytalanodott a francia csapat, a harmadik negyedben 8 labdát adtak el, annyit, amennyit az elsõ félidõben összesen. Nagyon könnyen került helyzetbe az amerikai válogatott. Taurasi megszerezte második tripláját, de Fowles és Whalen is betalált. Bár a játékrészt Ciak büntetõje zárta, így is 20 pont felett 65-44-re vezettek az amerikaiak.
 

A záró szakaszban a gyõztes kiléte nem volt kérdés, de minden tiszteletet megérdemel a francia csapat. Egy pillanatig nem adták fel és szervezett kosárlabdával végig meccsben tudtak maradni. A negyedik negyed elsõ felében még 20 pont környékén alakult a differencia. Taurasi harmadik triplájával és Augustus szép villanásával 76-54 állt az eredményjelzõn. Ezt követõen azonban egy 13-2-es francia sorozatot láthatott a szinte telt háznyi publikum. Miyem, Epoupa és Michel hármasa vezette ezt a nagy futást. Geno Auriemmának idõt is kellett kérnie. Végül 78-67 után Maya Moore triplája zárta le a francia felzárkózást.

Az amerikai válogatott Sue Bird nélkül is 86-67-es gyõzelmet ünnepelhetett. A legeredményesebbjük a 18 pontos Diana Taurasi lett. Franciaország pedig a vereség ellenére egy olyan meccset játszott a címvédõvel, amelybõl erõt meríthet a folytatáshoz. Volt tartása a francia csapatnak, remekül védekeztek és a meccs azon szakaszaiban, amikor támadásban jött extra, látótávolságban tudtak maradni.
 

Az olimpiai bronzmérkõzést szombaton 16 óra 30 perctõl rendezik, ezen Franciaország és Szerbia méri össze az erejét. A döntõre pedig 20 óra 30 perctõl kerül sor, ahol az Egyesült Államok és Spanyolország csap össze.
 

Eredmény
Franciaország – USA 67-86 (15-19, 21-21, 8-25, 23-21)
 

Statisztika

Hirdetés