Hirdetés
Archivum

Döntõs az olimpián Spanyolország:

:

Hirdetés

Spanyolország az elsõ döntõs az olimpiai nõi kosárlabda tornán Rióban, miután az elõdöntõben végig vezetve 68-54-re legyõzték Szerbiát.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Mindkét csapat drámai csatát követõen jutott az elõdöntõbe. Szerbia Ausztráliát, Spanyolország pedig Törökországot búcsúztatta a negyeddöntõben. Laura Nicholls büntetõire Sonja Petrovic válaszolt az elsõ percben, majd Ana Dabovic duplájával 4-2-re vezetett Szerbia. Ez volt az utolsó pillanat, amikor Szerbia járt elõrébb ezen a találkozón. Palau 5 pontjával az elsõ szakasz felénél 12-6 állt az eredményjelzõn, majd a játékrészt Alba Torrens duplája zárta, ezzel pedig 20-9-re módosult az állás.

Az elsõ 10 percben a palánkok alatt óriási fölényben volt Spanyolország, ráadásul kifejezetten pontatlanul játszott Szerbia. Ennek ellenére a második negyed elején még teljesen nyílttá vált a mérkõzés, közel 4 percig nem találtak be a spanyolok és ez idõ alatt 20-14-re zárkózott fel Szerbia. Úgy nézett ki, hogy nagy fordulat is jöhet, hiszen 22-20-nál már 11-2-es szériában voltak Marina Maljkovic tanítványai. A spanyolok a félidõ hajrájára rendezték a soraikat és Astou Ndour vezérletével 33-28-ra újra elléptek.

A félidei statisztikai hûen tükrözte a játék képét. A spanyolok 27-12-re vezettek a lepattanókban és ha valamivel pontosabban játszanak a második negyed elején (a félidõig 13 eladott labdájuk volt és ennek nagy részét ebben a rövid periódusban hozták össze), akkor már az elsõ 20 percben eldõlhetett volna a találkozó. A döntõnek a harmadik negyed eleje bizonyult. Ekkor közel 6 percig nem találtak be a szerbek és a spanyolok 41-28-as elõnyre tettek szert. Elsõsorban fejben fáradt el Szerbia. Akadt olyan szituáció, amikor Butulija ejtette ki Petrovic passzát. Ekkor az USK Praha sztárja dühében szétrúgta az egyik táblát a pálya mellett. Ezt követõen technikait is kapott, amivel a hajrában már 53-36-ra mentek a spanyolok.

Az 53-38-ról induló záró szakasz elején Alba Torrens triplából is eredményesnek bizonyult, a különbség pedig 15-17 pont környékén állandósult. Nem volt kérdés a gyõztes kiléte. Petrovic duplája után 59-46-nál jegyezhettük fel a legszorosabb mérkõzésállást. Amikor két perccel a lefújás elõtt Silvia Dominguez indításból végigszaladt a pályán és 65-46-ra módosította az állást, lezárult az elõdöntõ lényegi része. Az utolsó két perc már a spanyol válogatott megérdemelt ünneplésérõl szólt. Alba Torrensék a 2014-es Világbajnokság után ismét döntõt játszanak egy nagy tornán.

A gyõztes csapatból Torrens és Ndour 14-14 ponttal zárt. A szerbeknél Petrovic és Cado jutott 12-12 pontig.
 

Eredmény
Spanyolország – Szerbia 68-54 (20-9, 13-19, 20-10, 15-16)

Statisztika

Hirdetés