Hirdetés
Európa

Döntött a FIBA az orosz és fehérorosz válogatottak nyári szerepléséről:

:

Hirdetés

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) irányító testülete tárgyalt a háborús agresszió miatt jelenleg szankciók alatt álló Oroszország és Fehéroroszország státuszáról. A FIBA határozata értelmében az orosz és fehérorosz válogatottak, illetve sportági tisztségviselők eltiltása nyárra is hatályban marad.

A gyakorlatban a FIBA döntése azt jelenti, hogy Oroszországot és Fehéroroszországot kizárták a 2023-as férfi világbajnoki selejtezőkről, a nyári debreceni U17-es leány kosárlabda világbajnokságról és a szeptember végén Sydneyben megrendezésre kerülő felnőtt női világbajnokságról.

A 3×3-as kosárlabdában a teljes szezontól eltiltották a két nemzet képviselőit. Így Oroszország és Fehéroroszország nem lesz ott a 3×3-as világbajnokságon, az U23-as Nemzetek Ligájában, az Európa-bajnokságon, illetve annak selejtezőjében, az U17-es Európa-bajnokságon és annak selejtezőjében, illetve az U18-as Világbajnokságon. Emellett pedig természetesen a WorldTour, a FIBA 3×3 Challenger és a FIBA 3×3 Women’s Series versenyeken sem.

A klubcsapatok sorsáról a FIBA Europe hamarosan dönt és ezt napokon belül kommunikálja is a szervezet.

Nézzük a gyakorlatban, hogy a nyári női tornákra milyen hatással lesz a FIBA döntése. A debreceni U17-es világbajnokságra Szerbia lesz a beugró. A felnőtt világbajnokságra Puerto Rico lép be az orosz válogatott helyére. A 3×3-as világbajnokságra Izrael kapott részvételi lehetőséget. Az U23-as 3×3-as Nemzetek Ligájában viszont nem lesz új résztvevő a két kizárt nemzet helyett.

A 3×3-as Európa-bajnokság selejtezőjére a fehéroroszok helyet új csapatot nem hívnak meg. Az oroszok alanyi jogon résztvevői az Európa-bajnokságnak. A kizárásuk azt jelenti, hogy a selejtezőből eggyel több gárda jut tovább. Az U17-es 3×3-as Európa-bajnokság selejtezőjére új csapatot nem hívnak meg. Az U18-as 3×3-as világbajnokságra Belgium lesz a beugró a nőknél.

Hirdetés