Hirdetés
Archivum

Drámai csatában egyenlített a Pécs:

:

Hirdetés

Egy végtelenül furcsa összecsapáson 72-67-re verte a Pécs a Gyõr együttesét a Magyar bajnokság elõdöntõjének második mérkõzésén. A két csapat között szerdán a harmadik mérkõzésen dõl el a továbbjutás kérdése.

Pécs 2010–UNI SEAT Gyõr 72–67 (9–19, 19–10, 19–15, 25–23)
Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc állása 1-1.

Álmosan kezd a Pécs, 15-2-re meglép a Gyõr

Legjobb dobók:

Pécs: Quigley 30, Raksányi 15, Murphy 11
Gyõr: Ciglar 25, Nagy-Bujdosó 13, Rasheed 11

A második felvonásához érkezett a Gyõr és a Pécs elõdöntõs párharca. Az elsõ mérkõzésen sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a gyõriek a végjátékban darálták be a riválisukat. Ezúttal úgy indult a találkozó, hogy idõ elõtt eldõlhetett volna a gyõztes kiléte. Több mint 5 percig nem talált be a feldobás után a Pécs és ez idõ alatt 11-0-ra léptek el a vendégek. Ekkor „mindössze” a tûz, illetve a jó támadójáték és az összeszedett védekezés hiányzott a házigazdánál. 15-2-nél például Cigláréknak két labdájuk is volt, hogy még tovább növeljék az elõnyüket.

A Gyõr azonban nem élt az eséllyel és ez utóbb kiderült, megbosszulta magát. Nehéz megmondani, de talán egy bravúros Sarok támadó lepattanó ébresztette fel a pécsieket. A kifejezetten nagy számú közönség is ekkor hördült fel elõször úgy igazán és innen a hazaiak 19-9-re mentették az elsõ negyedet. Az elsõ perceket látva a 9 szerzett pont önmagában kiemelendõ.


Pécsi feltámadás, Hollingsworth 4. hibáját is beüti

A második szakasz hatalmas fordulatot hozott. Nem telt el 3 perc és Hollingsworth egy elhamarkodott fújás után begyûjtötte a harmadik személyi hibáját is. Eközben a Pécs támadójátéka fokozatosan összeállt. Raksányi és Quigley is betalált, 25-25-nél pedig egyenlítettek Zeljko Djokic tanítványai. A hangulat is egyre jobban fokozódott a csarnokban, amihez a hazai feltámadás mellett egy-két vitatott játékvezetõi ítélet is kellett. Mindesetre a buzdítás már-már a régi idõket idézte a pécsi csarnokban. Ilyen atmoszférában pedig nem sokat kellett várni és egy bravúros Quigley betörés után 27-25-nél már a Pécsnél volt az elõny, így Füzy Ákos idõkérésre kényszerült.

Füzy, illetve a gyõri szakmai stáb 19-re lapot húzott, hiszen a három személyi hiba miatt percek óta padon ülõ Hollingsworth-t visszaküldték a félidõ utolsó 126 másodpercére. A kockáztatás ezúttal nem jött be, az amerikai beütötte a negyedik hibáját. Ami a gyõriek számára ennél is nagyobb probléma lehetett, hogy ez a négy hiba teljesen elvette az amerikai center kedvét a játéktól. A társaira nézve is lélekrombolónak tûnt, ahogy a negyedik szakaszban volt, hogy már védekezni sem futott vissza.

Nehéz helyzet ide vagy oda, a szünet elõtti perc jól sikerült a vendégeknek és Laklóth két büntetõjével 29-28-as elõnyben voltak 20 perc játékot követõen.

6-0, majd 12-2 és közben sok-sok 2+1

A harmadik negyedben nagyon bekezdett a Pécs. A Quigley-Murphy duó villanásai után 34-29-re elléptek a hazaiak. Ekkor azonban Murphy is beütötte a harmadik hibáját, illetve Zeljko Djokic az elkerülhetetlen rotáció miatt cserélni kényszerült a külsõ sorban. A vendégek érezték az esélyt, ha valamikor, akkor ezekben a percekben fogható az ellenfél. Az elnyûhetetlen Ciglar és Nagy-Bujdosó vezérletével egy 12-2-es futást csinált a Gyõr, amivel 41-36-ra módosították az állást.

A pécsieknél ezúttal azonban nemcsak a kezdõben volt extra. Amikor elléphetett volna nagyobb arányban a riválisuk, Szamosi Amadea szerzett egy duplát és értékesített egy büntetõt, amivel 41-41-nél egyenlítettek. A fiatalok percei voltak ezek, hiszen a másik oldalon is egy ifjú játékos Nagy Dóra talált be egy leindítás után 2+1-es helyzetbõl. A Gyõr visszavette a kezdeményezést és úgy nézett ki, hogy a vendégek várhatják elõnyrõl a negyedik szakaszt. Quigley azonban ismét megvillant, az utolsó támadásnál 2+1-es helyzetet harcolt ki, amellyel 47-44-re már a Pécs vezetett.

Ha már 2+1… kár, hogy arra vonatkozó statisztikát nem vezetnek, egy mérkõzésen belül hány ilyen megítélt szituáció a világcsúcs. Könnyen lehet, hogy a közelében jártunk. Ez természetesen a másik oldalról arról is árulkodik, hogy sok felesleges szabálytalanságot láthattunk.


Drámai végkifejlet rengeteg pontatlansággal és triplával

A negyedik negyed elején az elsõ három etapban keveset mutató Rasheed egy triplával egyenlített. 47-47 után azonban hosszú pont nélküli periódus következett. Ekkor egymás hibáiból éltek a csapatok, végül egy Quigley triplával errõl a holtpontról a Pécs mozdult el. A pontatlanul játszó gyõriek helyenként tálcán kínálták a gyõzelem esélyét a hazai gárdának, akik azonban ódzkodtak ezt elfogadni. Elsõsorban a szemmel láthatóan fáradó Török Szilvia gondoskodott róla, hogy a 35-36. perc környékén ne tegyen elõnyre szert a Pécs. Kétszer is eladta a labdát és volt egy rendkívül gyenge triplakísérlete is.

A gyõriek ennek megfelelõen a nagy küzdõ Ciglar pontjainak köszönhetõen 55-52-es elõnyrõl várták az utolsó 3 percet. A faultproblémái ellenére pályán maradó Murphy egyenlített egy 2+1-es szituációból. 55-55 után pedig Quigley parádé következett, aki két triplával 61-55-re módosította az állást az utolsó másfél percbe érkezve. Válaszul Füzy Ákos idõt kért, majd Nagy-Bujdosó talált be azonnal.

Ezt követõen megkezdõdött a büntetõpárbaj, de a mérkõzés összképéhez méltóan ez sem alakult mindennapi módon. A pécsiek magabiztosan büntetõztek, csak Sarok hibázott egyet, de a gyõriek rendre triplából tudtak válaszolni. Betalált Rasheed és kétszer Ciglar is. 71-67-nél 20 másodperccel a lefújás elõtt pedig támadhatott a Gyõr, hogy akár 1 pontra is felzárkózzon. Ekkor azonban nem sikerült megjátszani a palánk alatt Hollingsworth-t, labdát szereztek a hazaiak és eldõlt a csata.
 

A Pécs ismét hatalmasat küzdött, remekül használták ki a baranyaiak a gyõriek pontatlanságait és teljesen megérdemelten diadalmaskodtak 72-67-re. A mérkõzés utáni ünneplésen pedig érzõdött, hogy nagyon kellett a pécsi lelkeknek, lelátón, pályán egyaránt ez a siker. A gyõriek esetében pedig ismét bebizonyosodott, úgy nem tudnak egy ilyen rangadót megnyerni, ha a keretbõl csak Ciglar és Nagy-Bujdosó pörög 110%-on, Hollingsworth pedig teljesen használhatatlan.

A harmadik mérkõzésre április 11-én szerdán kerül sor.

Hirdetés