Hirdetés
Archivum

Drámai izgalmak után jutott nyolc közé az U18-as válogatott:

:

Hirdetés

A magyar válogatott az U18-as Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében hosszabbítást követõen 83-73-ra legyõzte Belgiumot és ezzel kivívta a legjobb nyolc közé jutást. Csütörtökön 20 óra 45 perctõl a negyeddöntõben Csehország lesz az ellenfél.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A mérkõzés elején fej-fej mellett váltott vezetéssel haladtak a csapatok, de az elsõ szakasz hajrájában a belgák kerültek lépéselõnybe. A legnagyobb differencia 5 pont volt, de ebbõl a játékrész végéig négyet ledolgoztunk. 10 perc után 14-13 állt az eredményjelzõn. A második szakasz elején 25-18-ra elléptek a belgák. A legjobbkor jött Mányoky Réka triplája, majd Boros Júlia büntetõjével 26-25-nél már átvettük a vezetést. Úgy nézett ki, hogy ez a 8-0-s futás igencsak kedvezõ pozícióba hozhatja válogatottunkat. A játék minden elemében fölénybe kerültünk és 34-29-nél már a jelentõsebb elõnyért támadtak Völgyi Péter tanítványai a félidõ hajrájában. Végül jobban nem sikerült elszakadni és a nagyszünet elõtt még riválisunk is betalált.

A 34-31-es félidõben azt láthattuk a statisztikán, hogy mindkét oldal 42% felett dobott, ami ebben a korosztályban ekkora tét mellett extra. Dombai Réka és Boros Júlia járt 7-7 pontnál. Vezettünk a lepattanókban 24-21-re, a 9 gólpassz és a 6 szerzett labda is azt mutatta, hogy egy magas szintû meccsben vagyunk. Egy olyan meccsben, ahol bizony riválisunk is maximálisan odatette magát. A harmadik negyedben 43-35-re sikerült elszakadni az elõbb kiemelt erények további erõsítésével. Erre azonban 11-3-as belga futás érkezett válaszul, ezzel 46-46-nál egyenlítettek. Boros Júlia és Kiss Angelika azonban biztosította a mieink számára a negyed végére az 50-49-es elõnyt. A negyedik etapban is folytatódott a belga futás. A legnagyobb elõnyüket 55-51-nél regisztrálhattuk. A mieink azonban – bár a korábbiaknál valamivel több hiba csúszott a játékba – lelkileg nagyon rendben voltak. Az utolsó három percbe érkezve 59-59-nél utolértük a riválist.

Egylabdás végjátékot ígért a nyolcaddöntõ, de minden várakozást felülmúlt, amit láttunk. A nagy izgalmak közepette éveket öregedtek a szurkolók mindkét oldalon. Fél perccel a vége elõtt a belgák 64-62-re mentek, de Angyal Barbara egyenlített. Ekkor még 9 másodperc volt hátra, de senki nem talált be. Jöhetett a ráadás. Ezt 6-0-val indítottuk és innen a belgáknak már nem volt visszaút. Mélyebb rotációnknak és talán a korosztályban meglévõ nagyobb meccsrutinnak köszönhetõen mentálisan és fizikálisan is jobban bírtuk a hajrát. Végül megérdemelt gyõzelmet arattak a mieink. A 83-73-as diadal során Dombai Réka 22 pontot ért el, míg Kiss Angelika 20 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplát jegyzett. Folytatás csütörtökön 20 óra 45 perctõl Csehország ellen. A tét ekkor már a négy közé jutás lesz.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Eredmény

Magyarország- Belgium 83-73 (13-14, 21-17, 16-18, 14-15, 19-9)

Statisztika

Hirdetés