Hirdetés
Archivum

Drámai meccsen a Baylor hódította el az egyetemi bajnoki címet:

:

Hirdetés

Vasárnapról hétfõre virradóra rendezték az NCAA Divízió I-es Nõi Kosárlabda Bajnokságának fináléját, mely során a Baylor 82-81-re legyõzte a Notre Dame gárdáját. Fennállása során harmadik alkalommal hódította el a Baylor a trófeát.

Fotó: baylorbears.com

Fotó: baylorbears.com

Sokáig emlékezetes lett a tampai Final Four fináléja. A helyszínre kilátogató 20127 nézõ sokáig egyoldalú meccset láthatott. A Baylor villámrajtot vett és bár volt egy felzárkózása az elsõ szakaszban a Notre Dame alakulatának, de 10 perc után így is 25-14 állt az eredményjelzõn. A második negyedben sem változott a játék képe. A Baylor elõnye a 17 pontot is elérte. Az extra dobóformájukat jól mutatja a 43-31-es félidei állás alkalmával, hogy a statisztikai lapjukon azt láthattuk: a 32 mezõnykísérletükbõl 20 sikeresnek bizonyult.

Bár a játék képe a harmadik negyedre kiegyenlítettebbé vált, sokáig nem forgott veszélyben a Baylor sikere.  Az elõnyüket magabiztosan menedzselték 10 egység környékén. Egészen pontosan 1:22 volt vissza a játákrészbõl, amikor jött a drámai fordulat. A Baylor az egyik legjobbját Lauren Coxot elveszítette súlyos térdsérüléssel. Csapattársával akadt össze és fordult ki csúnyán a térde. Érthetõen teljesen megzavarodott ettõl az addig magabiztos alakulat. A 66-55-rõl induló záró szakaszból nem telt el 5 perc, mely idõ alatt a Notre Dame ledolgozta hátrányát és 74-74-nél utolérte riválisát. A következõ támadásnál pedig a vezetést is átvették.

A Baylor nagy nehezen rendezte sorait a végjátékra. A utolsó percbe már fej-fej mellett váltott vezetéssel haladva érkeztek a felek. Kevesebb, mint négy másodperc volt hátra, amikor egy betörés végén Chloe Jackson 82-80-as elõnyhöz juttatta csapatát. Támadhatott a Notre Dame, melynek a legnagyobb sztárja Arike Ogunbowale az utolsó másodpercbe érve két büntetõt harcolt ki. A teljes egyetemi karrierjét nézve az extraklasszis játékos 80% felett értékesítette a lehetõségeit. Ezúttal azonban az elsõ kísérlete kimaradt, ami eldöntötte a gyõztes kilétét.

A Baylor 2005 és 2012 után harmadik alkalommal ért fel a csúcsra. A döntõ mérkõzés legjobbjának Chloe Jackson-t választották, aki csere nélkül játszotta végig a finálét. Végül 26 ponttal és 5 gólpasszal zárt. Hihetetlen a pályafutásának a története, hiszen a Baylor már a harmadik egyeteme. Ezt megelõzõen a North Carolina State és az LSU hallgatója volt. Sehol nem játszott irányítót, de Kim Mulkey edzõnõ meglátta benne a lehetõséget és kezdõ irányítót nevelt belõle.

Eredmény

Notre Dame – Baylor 81-82 (14-25, 17-18, 24-23, 26-16)

Statisztika

Hirdetés