Hirdetés
Magyarország

Drámai végjátékot követően csoportgyőztes a DVTK

DVTK - Orman Genclik 82-72 (16-18, 23-23, 17-16, 26-15)

Európa Kupa, 6. forduló
Miskolc, DVTK Aréna
Stan, Perlic, Famina (Brziak)

DVTK: Vorpahl 14/6, Green 10, Aho 12/6, Hayes 20/6, Jovanovic 12/3. Csere: Kányási , Kiss 12, Bernáth 2.

Orman Genclik: Robinson 8, Fitik 10/3, Uzon 13/3, McCowan 34, Lucet 6/6. Csere: Avci, Gezgin 1, Gokdemir.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A DVTK egy sokáig emlékezetes mérkőzésen 82-72-re legyőzte az Orman Genclik együttesét és ezzel az Európa Kupa F-csoportjának élén végzett. A csoportgyőzelmet jelentő különbséget az utolsó másodpercekben Keyona Hayes triplájával alakította ki a magyar csapat.

Nagy tét mellett dobták fel a labdát. A már biztos továbbjutó DVTK bármilyen arányú győzelemmel olyan mutatót harcolhatott ki, amely kedvezőbb ellenfelet jelent a rájátszás első fordulójában. Nyolc pontnál nagyobb sikerrel pedig az F-csoportot is megnyerhette Völgyi Péter gárdája. A DVTK együtteséhez Kányási Veronika és Keyona Hayes visszatért, így a szekszárdi rangadó után bővebb rotációval számolhatott a szakmai stáb. Keyona Hayes és Aho Nina találatai vezették fel az összecsapást, így két és fél perc alatt 7-2-re lépett el a DVTK. Az első szakaszban szinte végig őrizte előnyét a házigazda. A törökök az utolsó két percbe érve 15-14-nél fordítottak. Így végül 10 perc után 18-16-os előnyben voltak. A DVTK-nál a 8 pontos Aho Nina volt a legeredményesebb, az Orman Genclik csapatánál Teaira McCowan járt 7 egységnél. A második szakasz elején Aho Nina immár 10. pontját szerezve 18-18-nál villámgyorsan egyenlített. Török oldalon Teaira McCowan lépett elő főszereplővé. A második negyedben 17 pontot szerzett a csapata 23 pontjából.

Fotó: FIBA.Basketball

Nem telt el három perc a második szakaszból, amikor 27-18-ra elszakadt az Orman. Keyona Hayes törte meg a DVTK kosárcsendjét. A folytatásban a különbség 6-8 pont környékén látszott állandósulni. Időkérés után Cheridene Green villant meg, majd jött Leslie Vorpahl 2+1-es helyzete. A ráadás büntető ugyan kimaradt, ahogy Milica Jovanovic is hibázott egyet ilyen helyzetből. Ettől függetlenül a DVTK 33-30-ra feljött és már török időkérés miatt állt a játék. A félidő utolsó három percében ismét elléptek 37-32-re vendégek, de Leslie Vorpahl öt pontjával tartotta a lépést a DVTK. Az utolsó percen pedig Kiss Angelika és Milica Jovanovic is eredményesnek bizonyult, ezzel 41-39-re felhozva a mieinket. A harmadik szakasz – a másodikhoz hasonlóan – egy kisebb hazai kosárcsenddel indult. Két percig nem talált be a DVTK és ez idő alatt 45-39-re elszakadt az Orman. A DVTK első találatát Keyona Hayes szerezte, majd Milica Jovanovic és Bernáth Réka révén 45-45-nél egyenlítettek Völgyi Péter tanítványai. Sőt, Jovanovic triplája után 48-45-nél vezetett is a magyar együttes.

Fotó: FIBA.Basketball

A DVTK 9-0-s futása után a törökök is igyekeztek váltani. Szigorítottak a védekezésükön, miközben támadásban az eddig csendesebb Soana Lucet triplát értékesített, amivel 48-48-nál megint döntetlen volt. Innentől végig fej-fej mellett haladtak a felek. Ugyan 56-52-nél akadt egy kisebb megugrása a DVTK-nak, de jellemzően két pontnál jobban egyik fel sem tudott ellépni. A hajrá az Orman együttesének sikerült jobban, így a záró etapnak 57-56-os török vezetésről futottunk neki. A tét egyértelműen rányomta a bélyegét a játékra. Két percig egyik gárda sem talált be. Végül két sikeres vendég-büntető törte meg a jeget. A fej-fej melletti küzdelemben egy újabb fordulattal a mieink ragadták magukhoz a kezdeményezést. 62-56 után ugyanis 7-0-s futást jegyezhettünk fel. Közte az igazi vezér-szerepet felvállaló Leslie Vorpahl triplájával. Innentől pedig ismét váltott vezetéssel haladtak a felek.

Fotó: FIBA.Basketball

Az utolsó két percbe 69-68-as miskolci előnyről fordultunk. Kiss Angelika hat pontjával 75-69-nél lépéselőnybe került a DVTK és felcsillant a remény a csoportgyőzelmet jelentő különbségre. Óriási adok-kapok ment a pályán. Sorra harcolták ki a büntetőket a vendégek, de hármat is kihagytak. Leslie Vorpahl, majd egy sportszerűtlen után Keyona Hayes nem hibázott. Ezzel 79-72-re elszakadtak a mieink. A sportszerűtlen fault következtében a DVTK az utolsó 12 másodpercben támadhatott a nyolc pontnál nagyobb különbségért. Ezzel az F-csoport első helyéért. A lehetőséggel élt Völgyi Péter együttese, miután Keyona Hayes triplája öt másodperccel a vége előtt 82-72-re alakította az eredményt. A DVTK így nem csak megszerezte idei negyedik sikerét az Európa Kupában, de megnyerte csoportját és kedvező pozícióból várhatja a folytatást. Az ellenfelet a csoportkör utolsó mérkőzését követően csütörtökön az éjszakai órákban ismerhetjük meg.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés