Hirdetés
Archivum

EB 2011: Csoportkörön túl, középdöntõ elõtt:

:

Hirdetés

Hétfõn lezárult a csoportkör a 33. nõi kosárlabda Európa Bajnokságon Lengyelországban. Négy válogatott, Szlovákia, Izrael, Németország és Görögország búcsúzott, a többi nemzeti csapat a középdöntõben folytathatja. Három mérkõzést játszottak az együttesek a csoportkörben, melybõl valamennyire kirajzolódtak az erõviszonyok, igaz a java még csak most jön. Az elsõ három nap értékelése.

Fáradt sztárcsapatok

Az elsõ hétvége talán legnagyobb tanulsága az idei kontinenstornán, hogy a nagycsapatok egyelõre nincsenek jó formában, a sztárok pedig még nem villantak meg. Természetesen felelõtlenség lenne bárkit is temetni, fõleg azért, mert az érmekre és az olimpiai szereplésre pályázó együtteseknek nem most kell jól szerepelni és nagy igazság, hogy EB-t a nyitó hétvégén még senki sem nyert az elõzõ 32 kiírás alkalmával. Ennek ellenére talán érdemes elgondolkozni, hogy miért láthattunk ennyi hullámzó mérkõzést.
 

A világbajnokságon résztvevõ európai csapatoknak jellemzõen egy-egy jó szakasza volt, a címvédõ franciáknak a horvátok 46 pontos kiütése, a VB ezüstérmes cseheknek a fehéroroszok elleni elsõ negyed, az oroszoknak pedig a törökök elleni elsõ félidõ. Nagyjából ennyi volt a jó szereplés és a többi VB résztvevõ gárda igencsak felejthetõ produkciót nyújtott. Ezen együttesek játékosai azonban tavaly augusztus óta folyamatosan játékban vannak. A világbajnokság összeért a klubszezonnal és a nemzeti bajnokságok fináléi után pedig már ismét kezdõdött a válogatott program. Ez pedig hihetetlen mérkõzésszámot és megterhelést jelent, ami úgy tûnik, hogy az elmúlt három napban visszaköszönt.

Ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az elmúlt napok csak ízelítõnek voltak jók és könnyen lehet, hogy a középdöntõk után már arról kell beszámolnunk, hogy helyreállt a világ rendje és mennyi csacskaságot hordtunk össze a csoportkör után.


A meglepetéscsapatok: Montenegró, Lettország, Litvánia

Miközben a sztárok játékától nem voltunk elájulva Montenegró, Lettország és Litvánia elkényeztetett minket. Montenegrót közelrõl ismerhetjük, mivel tavaly egy selejtezõcsoportban szerepeltek a mienkkel. Kellemes benyomást tettek, de túlzás lenne azt állítani, hogy tavaly augusztusban bárki komolyan gondolhatta, hogy veretlenül jutnak tovább az EB-n a középdöntõbe és már az elsõ csoportkör után karnyújtásnyira lesznek a negyeddöntõtõl. Pedig most ez a helyzet.

A montenegrói válogatott hatalmas szívvel játszik ezen a tornán, de nem tartanának itt, ha a keret meghatározó játékosai nem teljesítenének egyaránt kiemelkedõen. Perovanovic, a honosított De Forge, Dubljevic, Bjelica és Skerovic is extrát hoznak a mérkõzéseken. Montenegrónak ráadásul lépéselõnyt jelenthet, hogy Miodrag Baletic az utolsó mérkõzésen a németek ellen a szokott rotációjából négy embert is pihentetett. Ennek ellenére kérdés, hogy ez a kiemelkedõ forma és lendület meddig tart.

A litvánokat a Fiba Europe beharangozó cikksorozata még májusban úgy mutatta be, mint egy nagy reményû fiatal együttes több rutinos klasszissal kiegészülve. Algirdas Paulauskas válogatottja amolyan „sötét ló” szerepben tündökölt a torna elõtt, de az EB küzdelmei alatt gyorsan kiderült, hogy ez a felállás ideálisan mûködik. A csapat fele a VICI Aistes Kaunas-ból jön, akik csak litván játékosokkal várakozáson felüli EuroLiga szezont futottak és a jó formát sikerült átmenteni. A keret legjobbjai Bimbaite vagy éppen Linkeviciene tapasztalt harcosok, de a nagy tehetségnek tartott Solopova is megvillant már. Míg Montenegrónál nem lehet tudni, hogy a lendület meddig tart, addig ez a litván alakulat hosszú távon is nagyon stabilnak tûnik.

A lettek 2007-ben a fehéroroszokkal együtt robbantak be, majd a pekingi olimpián is ott voltak, két évvel ezelõtt a hazai rendezésû kontinenstornán azonban nem jutottak a legjobb négy közé. Ezt követõen George Dikeoulakos vette át a szakmai irányítást és a megbízható klasszisok mellé bekerültek a keretbe a 2009-es és a 2010-es U20-as EB-n egyaránt bronzérmet szerzõ csapat legjobbjai. Ennek pedig megvan az eredménye, miközben a rutinos játékosok közül többek között Basko és Tamane is kiválóan teljesít, a következõ évek nagy csillaga a 22 esztendõs Elina Babkina is beköszönt már, a franciák ellen rögtön 26 ponttal. Ez a lett csapat már kétszer is nagy hátrányból állt fel a tornán és tartásban, illetve játékerõben egyaránt a 2007-es együttest idézik. Akkor negyedik helyen végeztek.

Hirdetés