Hirdetés
Archivum

EB 2015: elsõ ellenfelünk Svédország:

:

Hirdetés

Pénteken megkezdi szereplését a magyar válogatott Sopronban az Európa-bajnokságon. A csapat elsõ ellenfele Svédország lesz, mely az elsõ napon váratlan vereséget szenvedett Szlovákiától. Nézzük, hogy mit érdemes tudni a svédekrõl.

Fotó: FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

Fotó: FIBA/Ciamillo-Castoria/Rébay

Az elmúlt idõszakban tapasztalni lehetett itthon, hogy sokakat még mindig váratlanul ér a svédek nagy lelkesedése a torna iránt. Pedig ez nem alaptalan, az Eldebrink-Halvarsson-féle 1988-89-es generációjuk játszott U19-es világbajnoki döntõt, elõdöntõbe jutott a 2011-es Universiade-n és nem utolsósorban a FIBA Europe korosztályos kontinenstornáin is remekül szerepelt. Itt a helyszínen Sopronban még inkább meggyõzõdhettünk arról, hogy a svédek tényleg ezt a tornát érzik a nagy esélyüknek az olimpiai szereplés vagy legalábbis a selejtezõ torna elérésére.

Hogy ennek mennyire van realitása? Legerõsebb összeállításában, a két tengerentúlon szereplõ svéd klasszis – a WNBA drafton idén második helyen elkelt - Amanda Zahui és Farhiya Abdi szerepeltetésével mindenképpen, de így sem reménytelen a helyzetük. Frida Eldebrink és éppen a magyar bajnokságban formába lendülõ Halvarsson bármelyik európai válogatottban húzóember lenne, viszont nagy kérdés, hogy melléjük ki tud felnõni. Például a szlovákok ellen Elisabeth Egnell dobott 14 pontot, de mindegyiket az elsõ félidõbe. Arról a PINKK-nél is tudnának mesélni, hogy Ashley Key jó ideje nem egészséges. A felkészülési meccseken kevesebbet játszott, itt Sopronban a szlovákok ellen többet. Mondhatjuk, hogy láttunk jobb formában lévõ Key-t az évek során.

Aktuális riválisunknál Frida Eldebrink, Halvarsson és Egnell hármasa 50 pontot dobott a csapat 69 pontjából a csütörtöki szlovákok elleni összecsapáson. A meccs végi büntetõzéssel együtt még Key tett bele kilencet, de így is felborult a csapatuk. Az, hogy Elin Eldebrink 7 dobásából mindössze 1 lett sikeres, illetve a selejtezõkön közel 8 pontot és 5 lepattanót átlagoló Barthold 20 perc alatt egy dobást vállalt, jól mutatja, hogy van még tartalék a keretükben. A svédek emellett rosszabbul dobtak mezõnybõl, mindössze 38-36-ra nyerték a lepattanócsatát és eladtak 20 labdát a szlovákok ellen. Ha mi is tudjuk hasonló számokra kényszeríteni õket és nem szalad ki egy váratlan extra a keretükbõl, kiélezett, jó meccset lehet játszani a svédekkel.

Hirdetés