Hirdetés
Archivum

EB 2015: nagy elõnybõl veszített az elfáradó magyar csapat:

:

Hirdetés

A magyar válogatott 72-63-as vereséget szenvedett Svédországtól a magyar-román közös rendezésû Európa-bajnokság második napján. Csapatunk a szempontjából nyitó mérkõzésen nagyon jól kezdett, az elõnyünk a 16 pontot is elérte. A 15. perctõl azonban új meccs kezdõdött… A magyar együttes a második félidõre elfáradt. A svédek egy nagy futással fordítottak és megérdemelt gyõzelmet arattak. 

Bár nem volt teljesen telt ház, de jó hangulat fogadta a csapatokat. Zúgott a „Még, még, még ennyi nem elég!” a hangszóróbókból, melyre ütemes tapssal válaszolt a közönség. Érkeztek mindenhonnan szurkolók, a soproni törzsközönség mellett gyõri és pécsi drukkereket is láthattunk a lelátón. A svéd közönség is kitett magáért, így minden adott volt egy jó meccshez.

A felkészülés alatt is gyakran visszatért az a gondolat, hogy a magas emberek sokat vállalnak. Ezúttal is Krivacevic és Horti találataival kerültünk elõnybe a meccs elején. A svédek azonban két triplával 8-8-nál egyenlítettek, így érkeztünk az elsõ szakasz feléhez. Krivacevic büntetõivel ismét a magyar csapat szerzett vezetést, miközben a játékvezetésre nem lehetett panaszuk. Ugyanis öt perc alatt a svédek begyûjtötték az öt hibát. Amikor Horti Dóra ismét megvillant, már 13-8-ra vezettünk. Az elsõ szakasz utolsó harmadához érve megtorpantak a csapatok, mindkét oldal idegesen játszott és pontatlanul célzott. A svédeknél Hamilton középtávolija, nálunk egy Horti büntetõ és egy szép palánk alatti dupla érkezett. 16-10-rõl jött el az utolsó perc, ahol Quigley két büntetõjével már 18-10-re mentünk. A játékrészt Honti Kata zárta, így 20-12-rõl vonultak pihenõre a felek.

A második negyed Krivacevic két büntetõjével indult, melybõl az egyiket értékesítette. Ekkor még nem ugrott 10 pont fölé a különbség, de a következõ két támadásból már igen. Elõbb Krivacevic, majd Quigley volt eredményes. 25-12-nél idõt kért a svéd mester. A játékmegszakítás után Frida Eldebrink 2+1-es helyzete jött, melynél a büntetõt elhibázta. Hamilton büntetõi is lejöttek a gyûrûrõl, így maradt a 10 pont feletti elõnyünk. Vajda találata után 27-14-rõl árulkodott az eredményjelzõ, de Halvarsson két gyors duplája után már Stefan Svitek kért idõt. Hamilton már a negyedik büntetõjét hibázta el, mely után nálunk Quigley ismét eredményes volt és Vajda triplája is célt ért. A differencia 11-14 egység között ingázott, nem véletlen a svéd mester újabb idõkérése. Raksányi betörése után azonban így is 36-20-ra léptünk el.

A svédeknek sokáig semmi sem jött össze, amíg Frida Eldebrink labdát nem szerzett és rohant végig a pályán. Mire a palánkhoz ért, Stefan Svitek már mutatta is az idõkérést. Ekkor egy hosszabb kosárcsendben voltunk – négy percig és fél percig nem szereztünk mezõnykosarat az elsõ félidõ végén –, így a nagy elõny ellenére rendezni kellett a sorokat. Szerencsére Horti Dóra keze nem remegett meg a büntetõknél, de a félidõ Eldebrink triplájával zárult. Az elsõ félidõben 54%-kal dobtunk mezõnybõl, jobban szedtük a lepattanókat és kevesebb eladott labdánk volt. Leginkább a 11 gyorsindításból kapott pontra kellett odafigyelni.

A harmadik negyed elején folytatódott a rossz sorozatunk, 41-29-re felzárkóztak a svédek. Végül két perc játék után Krivacevic révén született meg a várt mezõnykosár. Eldebrink triplája azonban 10 egység alá hozta a kék-sárga mezeseket. Egymás után két svéd támadás is pont nélkül ért véget, aminek köszönhetõen nem tudtak közelebb jönni. Allie Quigley pontjaival még 10 egység környékén tartottuk az elõnyünket, ekkor azonban jött Drammeh és Frida Eldebrink két triplája. 47-42-nél Stefan Svitek kért idõt és Horti, illetve Quigley gondoskodott arról, hogy egy kerüljön közelebb riválisunk. A negyed végjátékában azonban Barthold és Vesterberg újra felhozta a svédeket. A záró szakasznak 51-46-ról vágtak neki a csapatok.

A negyedik negyed elején a svédeket megszórták a játékvezetõk faultokkal. Egy perc alatt összejött nekik az öt – azért volt, amelyik túl szigorúnak tûnt még magyar szemmel is –, de ez nagy esélyt jelentett. Amelyikkel nem éltünk. Horti két büntetõje kimaradt, majd a másik oldalon Key nem hibázott és utána betörésbõl is eredményes volt. Lélektanilag a svédek kerültek fölénybe és amikor Key három büntetõjébõl hármat értékesített, már a pontszámot tekintve is elõrébb jártak. Elin Eldebrink és Ashley Key 57-51-re növelte a svéd elõnyt, miközben teljesen elfáradtunk. Rövidek voltak a dobások és kimaradt két büntetõ is. Quigley büntetõi és F. Eldebrink betörése után 60-55-nél reklamálások miatt volt hangos a csarnok. Elõbb a svédek szólaltak fel joggal, hogy egy támadóval kifújták Halvarssont, majd kompenzálásként Quigley-vel szemben elkövetett faultott engedték el.

Mikor lenyugodtak a kedélyek, mi is megnyugodtunk és Vajda triplájával 62-60 újra nyílttá vált a mérkõzés. Frida Eldebrink büntetõi és Barthold duplája azonban az utolsó perchez közeledve lezárta a lényeges kérdéseket. Az utolsó percben Honti Kata betörésbõl volt eredményes, majd 70-62-nél egy sportszerûtlen után még egy halvány remény mutatkozott. A svédek azonban nem engedték ki a kezükbõl a gyõzelmet és megérdemelt sikert ünnepelhettek.

Eredmény
Magyarország – Svédország 63-72 (20-12, 19-15, 12-19, 12-26)

Hirdetés