Hirdetés
Archivum

EB 2015: szlovák bravúrral indult a kontinenstorna Sopronban:

:

Hirdetés

Csütörtök délután Szlovákia és Svédország találkozójával elrajtolt 2015-ös nõi kosárlabda Európa-bajnokság D-csoportja, melynek mérkõzéseit Sopronban rendezik. A nyitó összecsapás rögtön meglepetést hozott, a szlovákok szinte végig hátrányban voltak, de a hajrában fordítottak és 72-69-es gyõzelmet arattak.

Elõzetesen is olvashattuk, hogy sok svéd szurkolóra számítanak a szervezõk. A svédek pedig kitettek magukért. Két kisebb szektort megtöltöttek, de szinte mindenhol ültek sárga-mezes drukkerek. Frida Eldebrink triplájával indult a mérkõzés, de érezhetõen idegesen kezdtek a csapatok. A hullámzó elsõ negyedben 9-4-re elléptek a svédek, utána 10-9-nél azonban már a szlovákok vezettek.

A két csapat 16-16-ig fej-fej mellett haladt, majd az utolsó két és fél percben nem találtak be a szlovákok. A negyed végére 22-16-os elõnybe került az észak-európai gárda. A második szakasz elején nem telt el egy perc és 24-16-nál már szlovák idõkérés miatt állt a játék. A folytatásban 5-8 pont között állandósult a differencia. Az idei tavaszt a PINKK-nél töltõ Egnell már 14. pontját szerezte, amikor 3 perccel a nagyszünet elõtt 35-24-nél átlépte a 10 pontot a differencia. A nagyszünetben is ennyi volt a különbség, az elsõ 20 percet ugyanis Halvarsson triplája zárta. Neki ez volt a 12. pontja.

A mérkõzés elsõ félideje egyértelmûen a svédeké volt, de a harmadik negyedben megtorpant Lars Johansson alakulata. Az elsõ svéd mezõnykosárra közel 4 percet kellett várni. Igaz, ez idõ alatt a szlovákok sem tudtak közelebb kerülni. 45-35 után Zirkova villant, labdaszerzést követõen szerzett egy duplát, majd a következõ akcióból egy triplát. A különbség pillanatok alatt megfelezõdött, sõt a harmadik szakasz végén 53-53-nál utol is érte a szlovák együttes a svédet.

A negyedik negyed Frida Eldebrink két triplájával indult, így a svédek ismét lépéselõnybe kerültek. Jött is a szlovák idõkérés, de 61-53-nál újra nyolc pontra nõtt a különbség. A szlovákokat ismét Zirkova klasszisa hozta vissza, 64-58 után elõbb egy triplát, majd egy szép betörésbõl duplát szerzett. 64-63-nál 1 pontra olvadt a differencia, majd Krc-Turbova triplája 66-64-es fordítást eredményezett. A svédek teljesen kizökkentek, 68-64-es állást követõen Key triplája hozta vissza õket a mérkõzésbe.

Az egylabdás végjátékban faultokra kényszerültek a hátrányban lévõ svédek, de Zirkova nem hibázott. Nyolc másodperc volt hátra, amikor 70-67-nél a szlovákok szabálytalankodtak, hogy ne dobhasson triplát ellenfelük. Key a büntetõknél pontosnak bizonyult, de csapata így is 1 pontos hátrányban volt. A következõ szlovák akciónál ismét Zirkova ellen szabálytalankodtak, aki a második büntetõt kihagyta, de a lepattanót a szlovákok megszerezték és ezzel megnyerték a mérkõzést. Zirkova végül 26 ponttal zárt.

Eredmény
Svédország – Szlovákia 69-72 (22-16, 18-14, 13-23, 16-19)

Hirdetés