Hirdetés
Archivum

EB 2015: Törökország megõrizte esélyét az olimpiai selejtezõre:

:

Hirdetés

Törökország 66-57-re legyõzte Litvániát a magyar-román közös rendezésû Európa-bajnokság 5-8. helyért zajló mérkõzésén. Ez azt jelenti, hogy a török együttes életben tartotta esélyeit az olimpiai selejtezõt érõ 5. hely megszerzésére.

Hatalmas tét mellett dobták fel a labdát a csütörtöki játéknap elsõ mérkõzésén, ahol az 5-8. helyért zajló csatározások alkalmával Törökország és Litvánia csapott össze. A tétet az biztosította, hogy mindössze a gyõztes gárdának maradt meg az esélye arra, hogy kivívja a még olimpiai selejtezõt érõ 5. helyet.

Már a bemelegítésnél választ kaptunk a meccs elsõ nagy kérdésére, Gintare Petronyte ott volt a társaival és vállalni tudta a játékot. Caglar duplájával indult a mérkõzés. A törökök kerültek lépéselõnybe, de Nacickaite és Kuktiene tripláival megfogta a találkozó elejét Litvánia. Petronyte 2+1-es megoldása után pedig már vezettek is. A félidõ hajrájában Nacickaite újabb triplájával kisebb lépéselõnybe került a litván együttes, de a törökök 16-16-nál egyenlítettek.

A törökök pontjainak a fele ismét a festékbõl született az elsõ szakaszban. A második negyed elején Vardarli találataival fordult a kocka, de litván oldalon Petronyte és Linkeviciene egy-egy villanása gondoskodott arról, hogy szorosan alakuljon a mérkõzés. A félidõ utolsó négy percébe török idõkérés után érkeztünk, majd Alben tripláját követõen már a litván szakvezetõ kérésére állt a játék. Jól jöttek az utasításai, két triplával fordítottak a litvánok. Ha a félidõ hajrájában Nacickaite nem gyûjti be a harmadik hibáját, teljes lehetett volna a litván öröm, de így is vezettek 32-30-ra.

A harmadik negyed elején egy 6-0-s szériával fordítottak a törökök. Nem találták a ritmust a litvánok, nagyon sokáig mindössze Petronyte egyetlen büntetõjével nõtt a pontjaik száma. A törököknél eközben Alben, Cakir és Caglar is eredményes volt. Ha egy kicsit pontosabbak, akkor ebben a szakaszban eldönthették volna a gyõztes kilétét. Az elsõ litván mezõnykosarat 2 perc 40 másodperccel a harmadik negyed vége elõtt Gutkauskaite szerezte, majd Solopova triplából volt eredményes, amivel 40-38-ra szépítettek. 40-40-nél pedig már egyenlõ volt az állás. A harmadik szakasz hajrájában Alben triplája és Okockyte duplája alakította ki a 43-42-es eredményt.

Idegesen és sok hibával kezdték a záró szakaszt a csapatok. A törököknél még egy sportszerûtlen hiba is becsúszott, ennek ellenére Yilmaz villanásaival 47-44-es elõnyben voltak 6 perccel a lefújás elõtt. A litvánok nagyot küzdöttek, 48-47-nél fordítottak is, de Sanders egymás követõ két pontja és Vardarli villanása 55-50-es török elõnyt hozott az utolsó 3 percbe fordulva. A végül 18 pontig jutó Petronyte mindent megtett a sikerért, de Sanders és Alben pontjaival 59-52-nél eldõlni látszott a mérkõzés sorsa.

Az utolsó másfél percbe litván idõkérés után érkeztünk. Solopova triplája még visszahozta a litván reményeket, de ezt Alben 2+1-es helyzete és Caglar duplája rommá zúzta. Összességében a török csapat az utolsó percekben érvényesítette fölényét az ismét szimpatikusan küzdõ, de a mérkõzés végére elfáradó litván csapat ellen. A törököknek ezzel életben maradtak olimpiai álmaik, míg a litvánok a 7. helyért játszhatnak. A török együttes legeredményesebbje a 17 pontos Yilmaz volt.

Eredmény
Törökország – Litvánia 66-57 (16-16, 14-16, 13-10, 23-15)

Hirdetés