Hirdetés
Magyarország

Ebben az esetben halaszthat egy csapat a COVID-19-re hivatkozva:

:

Hirdetés

Az MKOSZ főtitkára, Bodnár Péter egy szombati interjúban jelentette ki, hogy a koronavírus-járvány ellenére, aki tud, annak játszania kell, hogy a sportág életben maradjon…

A BB1.hu megszerezte azt a dokumentumot, amit a versenyiroda küldött a csapatoknak és ami teljesen egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, mikor lehet elhalasztani egy mérkőzést.

A lista

A Férfi és Női NB I. A csoportos és Férfi NB I. B csoportos bajnokságokban a COVID-19 megbetegedésre való hivatkozás esetén egy mérkőzés akkor halasztható el, ha egy sportszervezet adott csapatának játékengedélyén szereplő, a sportszervezet által előzetesen, 2020. szeptember 30-án 14:00-ig a Versenyirodának megadott tizenkét játékos közül nem marad legalább nyolc fő, aki a mérkőzésen szerepeltethető – áll a dokumentumban.

A lista az alapszakasz első körét követően, az alapszakasz után, valamint a rájátszás első mérkőzése előtt módosítható. A megadott 12 játékos között legalább két olyan játékosnak szerepelnie kell, aki megfelel a fiatal játékosok szerepeltetésére vonatkozó szabálynak. Amennyiben a fiatalok közül a COVID-19 helyzetre tekintettel nem tud egyik játékos sem szerepelni az adott mérkőzésen, de egyébként a csapat le tudja játszani a mérkőzést, akkor a fiatal játékosok szerepeltetésére vonatkozó szabályokat az adott mérkőzésen egyik csapatnak sem kell alkalmaznia.

Az érintett sportolók körét az MKOSZ által kiadott COVID 19 irányelvekben meghatározottak szerint, az MKOSZ részére megküldött adatszolgáltatás alapján kell figyelembe venni.

A kontaktszemélyek a találkozástól számított 7 napig tekintendők kontaktnak, hacsak a járványügyi hatóság az adott eset kapcsán hosszabb karantént nem határoz meg.

A halasztási kérelemhez csatolni kell a pozitív esetet igazoló iratot, a járványügyi hatóság által hozott intézkedésről szóló iratot, valamint ha a kérelem halasztásra irányul és a halasztást kérő sportszervezet a pályaválasztó, akkor a mérkőzés lejátszásának lehetséges időpontjait – írják.

A halasztáshoz az ellenfél hozzájárulása nem szükséges, amennyiben az új kezdési időpont és az ellenfél hivatalos bajnoki, kupa vagy nemzetközi kupa mérkőzésének kezdési időpontja között legalább 48 óra különbség van. Amennyiben az ellenfél a pályaválasztó, akkor a terem foglaltságára tekintettel az új időpont ellen kifogással élhet, megjelölve legalább két, a fenti szabályoknak megfelelő alkalmas időpontot a mérkőzés lejátszására. A mérkőzés időpontjáról a sportszervezetek megegyezésének hiányában a Versenyiroda dönt.

A Fegyelmi Szabályzat alapján felfüggesztett vagy eltiltott játékosok az adott mérkőzésen szerepeltethető játékosnak minősülnek.

Kedvezményes szabályok

Amennyiben egy csapat egy mérkőzésen, a COVID-19 megbetegedésre való hivatkozása nem jelenik meg, és a mérkőzés a már említett módon elhalasztva nem volt, akkor a mérkőzést a vétkes csapat 2-0 eredménnyel elveszti, a kiállásért járó egy pontot megkapja, további büntetésben nem részesül. A vétkes csapat a rájátszásban is csak az adott mérkőzést veszíti el, a párharcot nem.

A kedvezményes szabály csak a COVID-19 megbetegedés megfelelő igazolása esetén alkalmazható, melynek határideje a mérkőzést követő munkanap 14:00. E határidőt a verseny szervezője abban az esetben hosszabbíthatja meg, ha ez a szükséges iratok beszerzéséhez elengedhetetlen.

A két sportszervezet fentiektől eltérő megállapodását a verseny szervezője jóváhagyhatja, amennyiben az a verseny lebonyolítását nem lehetetleníti el.

Mi van, ha valaki pozitív eredménnyel lép pályára?

Ebben az esetben is egyértelműen fogalmaz a Versenyiroda.

Amennyiben egy mérkőzés lejátszása után beigazolódik, hogy egy csapat általa ismerten pozitív eredményű COVID 19 teszttel versenyeztetett sportolót, úgy a mérkőzést a vétkes csapat jogosulatlan szerepeltetés miatt elveszti – áll a csapatoknak megküldött dokumentumban.

Hirdetés