Hirdetés
Utánpótlás

Edzz és pihenj! – az arányok megtalálása az előrelépéshez:

:

Hirdetés

Az edzés és a pihenés megfelelő arányáról, valamint az ehhez kapcsolódó táplálkozás jelentőségéről beszélgettek a Soproni Darazsak Sportakadémia szakemberei a különböző korosztályos csapatoknál.

Fontosnak tartottuk azt, hogy a szezon elején összehívjuk a csapatokat és felhívjuk a figyelmüket az edzésen kívüli fontos tevékenységekre. Ilyen a megfelelő sporttáplálkozás és a megfelelő pihenés. Ezek mind a regeneráció részei. Erről beszélgettünk a csapatokkal külön-külön az előadások során. Én a saját részemről mindenképpen fel szeretném hívni a figyelmüket arra, hogy edzés előtt és után mit érdemes fogyasztaniuk. A regeneráció a táplálkozásban hogyan merül ki. Mit érdemes figyelembe venniük a regeneráció során.

– mondta Fülöp Lili, dietetikus, majd így folytatta:

“Az erőnléti edzést nagyon jól meg lehet táplálkozással támogatni. A szétszakadt izomrostok, amik egy erőnléti edzés során keletkeznek egy sportolóban, azt később táplálkozással tudjuk tovább segíteni. Azt szoktuk mondani, hogy a fejlődés soha nem az edzésen, hanem az edzés után a pihenőfázisban történik meg. Ekkor van ereje, ideje a szervezetnek adaptálódni ehhez az új izomrost szakadáshoz, fejlődéshez, az izomnövekedéshez és ezt a táplálkozás fogja segíteni. Ha megfelelő fehérje és szénhidráttartalmú étkezést eszik a sportoló, akkor ez a további fejlődését fogja szolgálni.” – összegzett Fülöp Lili.

A Soproni Darazsak Sportakadémia erőnlétért felelős szakembere, Gáspár László kiemelte: tudatos sportolókat szeretnének nevelni.

Az egyik legfontosabb célunk az akadémián – amellett, hogy a játékosok mind kosárlabda technikai, taktikai tudásban, mind erőnlétben folyamatosan fejlődjenek – egyre tudatosabb sportolókká váljanak. Ez azt jelenti, hogy a sportágukat jobban ismerjék, kapjanak olyan információkat, ami segíti őket abban, hogy tudatosak legyenek és a profi szemléletet el tudják sajátítani, amire a felnőtt sportba érnek. A cél a beszélgetésekkel, az előadás-sorozattal, hogy átadjunk olyan információkat az erőnlét és táplálkozás oldaláról, ami segít minket ebben a folyamatban.

Gáspár László külön kitért a szuperkompenzációra. “Az erőnlét oldalán szeretnék az alvás fontosságáról és szuperkompenzációról beszélni. Ez a terhelés és a pihenés kapcsolata. Hogyan fejlődik a szervezet, mit él meg egy terhelés után, hogyan tud regenerálódni és abból egy magasabb edzettségi szintre kerülni. Ha a gyerekek ezeket az alapdolgokat megértik, akkor sokkal tudatosabban fognak állni az edzésekhez és hatékonyabbak is lesznek az edzéseik.

A szakmai stáb a visszajelzések alapján optimalizálja egyénileg a sportolók fejlődési irányvonalát.

Hirdetés