Hirdetés
Magyarország

Egészséges önbizalommal, de mindenre felkészülten – jön a DVTK Euroliga selejtezőjének visszavágója:

:

Hirdetés

Szerdán 18 órától az Euroliga selejtező visszavágóján fogadja a DVTK HUN-Therm a London Lions csapatát. Az első mérkőzésen 15 pontos előnyt harcolt ki a DVTK, de az oda-visszavágós kuparendszerű párharc második felvonása így is nagy csatát ígér. A találkozó előtt állandó szakértőnket, a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga- bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

EUROLIGA SELEJTEZŐ, 2. MÉRKŐZÉS

DVTK HUN-Therm – London Lions
Első mérkőzés: London Lions – DVTK HUN-Therm 48-63

„Talán senki nem hitte volna, hogy ekkora előnyből várhatja a visszavágót a DVTK. Sok helyen találkoztam azzal a főcímmel, hogy „fél lábbal az Euroliga főtábláján” a csapat. Én ezzel nagyon óvatosan bánnék. Az tény, hogy ezt a lépést megtette a Diósgyőr, de ha itt az ember lábára csapódik az ajtó, az nagyon tud fájni. Nem hiszem, hogy ez a londoni gárda feltett kézzel fog pályára lépni. Még akkor sem, ha eddig nem szerepeltek olyan hőfokú csarnokban, mint a DVTK Aréna lesz szerdán.

Biztosan munkálkodik a brit csapat első meccsen gyengébb teljesítményt nyújtó játékosaikban a bizonyítási vágy, ami veszélyessé teszi őket. Eközben pedig a DVTK-nál Ana Tadic nélkül a centerposzt továbbra is elég egysíkú. Ezt Londonban sikerült ellensúlyozni, de ha Tadic továbbra sem játszhat, akkor itt hátrányban kerülhet a Diósgyőr. A festékből szerzett pontokat nézve ugyanis nagy volt a különbség múlt héten szerdán is. Az egy hét közös munka sokat számít és Megan Gustafson például már két edzéssel is csapata legjobbja tudott lenni, ami szintén figyelmeztető jel.

A 15 pontos előny adott és kedvező pozíciót jelent. Valahogy úgy ragadnám meg a visszavágó lényegét, hogy önbizalommal telve kell észnél lennie a DVTK-nak. Nem szabad megijedni, hogy megremeghetnek a kezek, mert akkor meg is fogak. Egészséges önbizalommal, de mindenre felkészülten kell pályára lépni.

Az első találkozón nem látszódott az, hogy mennyiségben és minőségben milyen különbség volt a két csapat felkészülési mérkőzései között. Oda tudok visszakanyarodni, hogy hiába köt le egy klub öt meccset Euroliga főtáblás vagy selejtezős riválisok ellen, ha azokra megközelítőleg nem tud teljes kerettel kiállni, akkor kisebb a hozzáadott értékük. Nyilván eljátszanak sokan a gondolattal, hogy mi lett volna, ha a felkészülési mérkőzéseken látott keretével szerepel a London, de ha őszinték akarunk lenni: nincs olyan edző vagy klub, amelyik megkockáztatta volna, hogy a neves játékosok megérkeztek, de a lelátóról nézik az ősz egyik legfontosabb meccsét.

Eddig elsősorban a londoni csapatról volt szó, de immár rátérve a DVTK-ra, én kiemelném Darcee Garbin-t. Az elmúlt szezonban tavaszra visszaesett, sokat kievett belőle a tavalyi Euroliga menetelés, ezúttal azonban látványosan előrébb lépett. Ha sikerül a főtábla, akkor a tavalyi Euroliga tapasztalat ott mutatkozik meg igazán, hogy az erőt miként sikerül beosztani. Kaila Charles számai nagyon jók lettek a végére és irgalmatlan mennyiségű lepattanót szedett. Néha csak figyeltük, hogy „mi történik a pályán”. Jórészt ezeknek köszönhetően a meccs embere címet is megkapta, de támadásban pontosabb játékot, jobb mezőnymutatót várnék tőle. Pozitív volt Milica Jovanovic játéka is. Emellett pedig bíztató, ahogy a magyar mezőnyjátékosok beszálltak a meccsbe.

Múlt szerdán mindkét csapatban akadtak hiányzók. Ana Tadic hiányáról sokat beszéltünk. Nélküle hosszú távon kiszorulhat a palánkok alól a DVTK. Már egy kicsit előre is tekintve az évad későbbi szakaszára, ha ezt az aktuális ellenfél látja és érzi, akkor még jobban nyomhatja kifelé a csapatot. A teljes szezont nézve a nemzetközi eredményességhez mindenképpen szükség lesz rá. A Londonnál nem tudjuk, hogy milyen állapotban van Fagbenle bokája vagy éppen Green játszhat-e. Sok a kérdőjel a visszavágó előtt.

Nagy sakkjátszma ez a párharc a sérültekkel, illetve a visszatérőkkel, de szerintem Völgyi Péter kedveli ezt. A csapat védekezése már az első meccsre rettentően jól össze volt rakva. Azt látom, hogy az új érkezők gyorsabb játékosok a távozóknál és ahogy a mellékelt ábra mutatja, vevők a taktikára, illetve meg is tudják oldani a megbeszélteket. Ez pedig nagyobb mozgásteret ad az edzőnek. Meg kell találni az ideális egyensúlyt a támadás és a védekezés között, hiszen el lehet fáradni az állandó védekezésben és hosszú távon muszáj lesz kosarat dobni. Ha ezt az egyensúlyt megérzi a DVTK, illetve pontosabb lesz mezőnyből, azzal nagy lépést tehet a siker felé.

Borítékolható, hogy sok néző és óriási hangulat lesz szerdán. A diósgyőri csapat játékosainak nagy része tavaly is a keret tagja volt. Pontosan tudják, hogy mi vár rájuk és képesek ezt a maguk javára fordítani. Jó lenne élni ezzel!”

Hirdetés