Hirdetés
Magyarország

Egy álom vált valóra és ez tényleg csak a kezdet – interjú Sitku Zuzsannával:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

2024-ig szóló szerződést írt a Sopron Basket együttesével Sitku Zsuzsanna. A 18 éves, 192 cm magas U19-es világbajnoki bronzérmes játékossal a fiatalok szerepéről, a tudatos soproni építkezésről beszélgettünk.

Csütörtökön jelentette be a Sopron Basket, hogy a 18. születésnapját követően Sitku Zsuzsannával 2024-ig profi szerződést írt alá a klub.

“Nem is fogtam fel abban a másodpercben, de aztán nagyon hamar tudatosult bennem, hogy elköteleztem magam Sopron mellett. Olyan helyre kerültem, ahol nagyon sokat fognak velem foglalkozni és rengeteg fejődési lehetőségem lesz, illetve van már most is.” – idézte fel a kontraktus aláírását követő pillanatokat a fiatal tehetség, aki óriási lehetőséget kapott ezzel. Ami egy komoly felelősség és teher, de édes teher.

“Ez pontosan így van. Most már, hogy ezt elértem, nem szeretnék ennél lejjebb kerülni. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy szinten tartsam magam. Sőt, nem is szinten tartani szeretnék, hanem tovább fejlődni és lépni mindenben felfelé.”

Amikor a célok szóba kerültek, azzal kapcsolatban Sitku Zsuzsanna is hangsúlyozta, hogy nem lehet hónapról hónapra vagy évadról évadra egészen pontosan meghatározni a fejlődés ütemét. A hosszú távú szerződést sem így kell felfogni.

“Időarányosan nem tudom megmondani és nem is gondolkoztam azon, hogy pontosan mikorra mit szeretnék elérni. Ez időigényes folyamat.” – mondta a soproniak 192 cm magas játékosa. “Nyilván szeretném minél hamarabb elérni a céljaimat, de én türelmes vagyok. Ha több évig tart, akkor több évig fogok keményen dolgozni érte. Nagyon örülnék annak, ha tartósan Euroliga játékos lehetnék és ha esetleg valamikor a WNBA összejönne, az nagy sikert jelentene.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Sopronban speciális a közeg, hiszen Sitku Zsuzsanna előtt két példa is megmutatkozik. Ott vannak a keretben a két évvel idősebbek, Varga Alíz és Varga Sára, akik már az Euroligában is értékes percekkel gazdálkodhatnak és természetesen rengeteget lehet tanulni Fegyverneky Zsófiától, Határ Bernadettől, a WNBA-s játékosoktól, a francia és a szerb válogatottaktól. Ez egy ösztönző elegyet alkot a felkerülő tehetségeknek.

“Természetesen mindenkitől tudok tanulni, de most elsősorban Alíz teljesítményét szeretném követni. Egy poszton vagyok vele és ha mondhatom így, akkor az ő útját tudnám célként kitűzni. Ő is három évre írt alá, amikor annyi idős volt, mint én és most már eljutott oda, hogy az Euroligában eléggé szép perceket játszik.” – tette hozzá Sitku Zsuzsanna.

A soproni rendszer ereje abban rejlik, hogy felkészült a közeg a fiatalok befogadására és beépítésére.

“Én nagyon féltem attól: hogy fogok ide beilleszkedni, hiszen olyan sztárokkal szerepelhetek együtt, akiknek a játékán felnőttem, akiket a TV-ben láttam és most egy öltözőben vagyunk. Ez még mindig egy kicsit amolyan meglepő dolog és nem vagyok teljesen hozzászokva. Eközben viszont segítőkészek, nem is gondoltam volna mennyire közreműködőek abban, hogy a fiataloknak egy nagyon jó élményük és jó fejlődési lehetőségük legyen itt Sopronban.” – tette hozzá a 18 éves játékos.

Nem lehetne ennyire sikeres Sopron, ha nem lenne meg a kellő türelem a fiatalokkal szemben. Ez a sportszakemberek mellett még a legrutinosabb profikra is jellemző. “Ez így igaz.” – erősítette meg Sitku Zsuzsanna. “Nem vagyunk tapasztaltak vagy legalábbis én biztosan nem. Sok minden olyan van, amit most tapasztalok meg először és segítenek abban, hogy megmutassák milyen helyzetben mit kellene csinálnom.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Sitku Zsuzsanna az idei évaddal került fel a Sopron Basket versenyző keretébe, ami hatalmas váltás egy fiatal sportoló életében.

“Igazából az edzésmunka a sokkal intenzívebb, de ehhez azóta már sikerült hozzászoknom. Így ez nem annyira megterhelő, mint a legelején. A külsős életemet, különösen az iskolát nehezebb volt hozzá igazítani, mert idén fogok érettségizni és emiatt többet is kell tanulnom. Az iskolám viszont segítőkész, elengednek az edzésekre és ugyanúgy támogatnak a céljaim elérésében. Sikerült a kettőt összeegyeztetni.” – mondta Sitku Zsuzsanna, akit Sopronban egyéni képzésekkel és külön erőnléti munkával is támogatnak, hogy megfeleljen a profi sport kihívásainak.

“Egyéni képzéseken és egyéni kondiedzéseken is részt veszek. Erre amiatt van szükség, hogy a fizikális állapotom is olyan legyen, hogy erősebb játékosok ellen helyt tudjak állni. Nagyon fontos ezen a szinten már, hogy úgymond kis újjal ne tudjanak arrébb tenni a pályán.” – fogalmazott a feltörekvő játékos. “Ennek a munkának köszönhetően úgy veszem észre, hogy az edzéseken és a mérkőzésen is jobban meg tudom állni a helyem. Sokat kell még fejlődnöm. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján viszont én már most érzem a fejlődést magamon. A Soproni Darazsak Sportakadémia kondi edzője Gáspár László foglalkozik velem. Ő állítja össze naponta, hetente azt, hogy milyen terhelést kapjak. Ő építi fel ezt az egész fejlődési időszakot erőnléti szempontból és neki köszönhetően tudok előre lépni.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Több hónap munka egy európai hírű profi csapattal igencsak átértékeli az addigi tapasztalatokat.

“Bevallom őszintén az elmúlt egy-két évben már éreztem néhány dolgot, amiről azt gondoltam, hogy azok mennek és másra kellene már jobban koncentrálnom. Viszont azzal, hogy bekerültem egy ilyen szintű csapathoz, ami a magyar bajnokságban az A-csoportban és Euroligában játszik, rá kellett jönnöm arra, hogy amiről úgy éreztem tudom, azon is rengeteg fejleszteni való van. Fiatal játékosként nem lehet olyat mondani, hogy van olyan terület, amit már nem kell fejleszteni.” – jelentette ki az U19-es világbajnoki bronzérmes tehetség, aki a profik játékához való alkalmazkodást emelte ki.

“Még most is küzdök néha vele. Én közben visszajátszok a B-csoportba és tavaly még az U18-ban is szerepeltem. Ott a játékosok nem annyira összetettek. Kevesebb az olyan, aki például hármast is jól dob, de egy-egyezni is kiválóan tud és védekezésben is kiemelkedő. Itt pedig már természetesen vannak olyanok, akik minden elemben kiemelkedőek és nagyobb a tudásuk. Egyénileg és csapatvédekezésben is odafigyelést igényel ez. Nem lehet valamelyik játékosról nagyon sokat lesegíteni és azt furcsa volt számomra megszokni, hogy másként kell a védekezést is felépíteni, mint ahogy eddig tanultam.” – tette hozzá Sitku Zsuzsanna.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Egy sportolói pályafutás beindítása alkalmával, az első sikerekkel, az első kudarcokkal, mint az élet bármely más területén hullámhegyek és hullámvölgyek váltogatják egymást. Ilyenkor fontos, hogy legyen kivel beszélni ezekről. “Nekem a legnagyobb segítség a testvérem, minden ilyen kérdést vele tudok megbeszélni. Minden fontos kosárlabdával kapcsolatos dologban és azon kívül is. Kiskorunk óta sikerült kialakítani, hogy bízunk egymásban mindenben és nekem ő a legnagyobb támaszom.” – fogalmazott Sitku Zsuzsanna, akinek Sopronban eddig teljesítmény oldalon vagy beilleszkedés terén nagy mélypontok nem voltak.

“Szerencsésnek mondhatom magam ilyen szempontból, mert eddig sikerült ezeket elkerülni. Vannak mélyebb pontok, amikor valami nagyon nem akar összejönni, de a sport szépsége, hogy a mélypontokról is fel kell tudni állni.”

Sitku Zsuzsanna idén eddig nyolc bajnoki mérkőzésen lépett pályára az élvonalban, ezeken 14.6 perc alatt 4 pontot és 3.4 lepattanót átlagolt. “Hatalmas élmény az egész.” – mondta a fiatal játékos. “Mindenkinek van egy álma, amikor elkezd sportolni, akkor szeretne eljutni az élvonalba. Amikor ez megvalósul, akkor nagy extázis élmény, hogy itt vagyok és ez tényleg megtörténik velem. Álmom vált valóra és ez tényleg csak a kezdet.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

A közel 15 perces átlag jól mutatja a soproni szakmai stáb hozzáállását, hogy alkalomadtán bátran nyúlnak a fiatalokhoz. Komoly részfeladatok megoldásában számítanak a szolgálatukra, ami nem csak a tapasztalatszerzést segíti, de a feltörekvő játékosoknak önbizalmat is ad.

“Főleg az a jó ebben, hogy egy ilyen csapaton belül kapok ennyi lehetőséget és ez felfoghatatlan. Már önmagában az hatalmas lehetőség, hogy velük edzhetek. Az, hogy utána a meccseken is ekkora bizalmat kapok, fantasztikus érzés.” – tette hozzá Sitku Zsuzsanna, akinek 2021. október 2. és a BKG PRIMA Szigetszentmiklós elleni hazai mérkőzés különösen emlékezetes: 15 ponttal, 6 lepattanóval és 4 gólpasszal segítette a csapatot.

“Az örök emlék. Soha nem hittem volna, hogy ezt így meg tudom csinálni. Az volt az első hazai meccs idén Sopronban. Nekem az volt az első hazai tétmeccsem a Sopron Basket színeiben és az, hogy ilyen jól sikerült, felfoghatatlan érzés. Tudom, hogy nagyon sokszor mondtam azt, hogy “felfoghatatlan érzés”, de lehetetlen ezt szavakba önteni, hogy milyen örömmel jár ez az egész.”

Hirdetés