Hirdetés
Európa

Egy év múlva kezdődik a 2021-es Európa-bajnokság:

:

Hirdetés

Egy év múlva, 2021. június 17-én veszi kezdetét a jövő évi spanyol-francia közös rendezésű Európa-bajnokság. Rögös út van a nemzetközi szövetség, illetve a csapatok mögött és jó eséllyel a hátralévő egy év sem lesz egyszerűbb.

Eredeti időpont, de Párizs helyett Valencia

A FIBA április 9-én erősítette meg, hogy az olimpia 2021-re történő áthelyezése ellenére az eredetileg tervezett időpontban tartják meg jövőre a női kosárlabda Európa-bajnokságot. A kontinenstornát 2021. június 17. és 27. között bonyolítják le.

A nemzetközi szövetség ezt követően május közepén jelentette be, hogy az Európa-bajnokság végjátékát Franciaország és azon belül is Párizs helyett a társházigazda Spanyolország rendezi. Az egyenes kieséses szakaszt Valenciába tették át.

Ezt azt jelenti, hogy a házigazda maradt a fenti két nemzet, de szerepet cseréltek. A spanyolok veszik át a meghatározó pozíciót. Két csoportnak és a torna végjátékának adnak otthont. Franciaország pedig két csoport házigazdája lesz. Valencia mellett a további helyszíneket később jelentik be.

Két selejtező-ablak vár még a válogatottakra

Spanyolország és Franciaország alanyi jogon résztvevő a jövő kontinenstornán. A fennmaradó 14 helyért 33 csapat küzd meg a selejtezőben. A FIBA három ablakot jelölt ki, melyből az elsőt 2019. novemberében teljesítették a csapatok. A második idén novemberben, a harmadik jövő februárban lenne. Amennyiben ezt nem akadályozza meg a világjárvány második hulláma.

A tervek szerint azonban semmi nem változik és novemberben, illetve februárban a korábban kialakított menetrendnek megfelelően zajlanának a küzdelmek.  Amennyiben azonban a járvány második hulláma miatt novemberben nem lehet Eb-selejtezőket tartani, úgy februárban játszanák le az összes hátralévő találkozót.

Ez azt jelentené, hogy a FIBA 15 napra bővítené a 2021. telére kiírt selejtező-ablakot. Január 31-én vasárnaptól találkozhatnának a nemzeti csapatok. Az első játéknap február 4., csütörtök lenne. Ezt követően február 7-én, vasárnap folytatódnának a küzdelmek. A válogatottak a folytatásban február 10-én szerdán lépnének pályára és utána február 13-án, szombaton zárulna a sorozat. A játékosok február 15-től dolgozhatnának ismét a klubjaikban.

Két selejtező mérkőzést vívott a magyar válogatott

A 2021-es Európa-bajnokság selejtezőjében válogatottunk két mérkőzést vívott. Előbb Hollandiában 66-56-ra alulmaradt, majd Sopronban Szlovákiát 73-59-re verte. Az eredeti terveknek megfelelően a folytatásban magyar válogatott november 15-én fogadná Hollandiát és 2021. február 4-én lépne pályára Szlovákiában.

Hirdetés