Hirdetés
Archivum

Egy félidõn át szépen tartotta magát a PEAC:

:

Hirdetés

A PEAC a címvédõ Dinamo Moszkvát látta vendégül az Európa Kupában. A pécsiek lelkes játékkal a félidõig szépen tartották a lépést, majd a harmadik negyed közepén az orosz gárda felpörgette a mérkõzést és 10 pontos elõnyre tett szert. A Dinamo végül 69-55-ös gyõzelmet aratott. Tina Charles 16 pontot és 9 lepattanót jegyzett orosz oldalon, míg a pécsiek legeredményesebbje a 14 pontos Nevena Jovanovic volt.

A PEAC-Pécs a címvédõ Dinamo Moszkvát fogadta. Az orosz csapat váltott az amerikai légiósai között az alapszakaszhoz képest és Lindsay Whalen helyett a rájátszásnak Kristi Toliverrel futottak neki. Hiányzott még Ana Dabovic, mivel sérült és jelenleg Belgrádban gyógyul. A pécsieknél még nem szerepelt Ieva Kublina, aki szerdán érkezett meg a baranyai megyeszékhelyre. Ott lehetett viszont a pályán a bokasérüléssel bajlódó LaToya Williams, aki érezhetõen jobban mozgott, mint a vasárnapi bajnokin.

A 2014-es esztendõ elsõ két meccsét elveszítették az oroszok és Pécsett sem kezdtek jól. Nagy-Bujdosó, Reid, Jovanovic és Williams pontjaival 10-4-re sikerült ellépni az elsõ 3 percben. A PEAC a mérkõzés felvezetése terén remek munkát végzett és a pécsi csarnokban igazi nemzetközi tétmeccsnek megfelelõ hangulat uralkodott. A Dinamo a lassú kezdés után Dorosheva ziccerével kezdte meg a felzárkózást, majd megszerezte elsõ pontjait Tina Charles is. 10-10-nél egyenlõ volt az állás és innentõl az elsõ szakaszban nem alakult ki különbség. A mérkõzés egyik legfontosabb jelenete pécsi szemszögbõl a negyed utolsó két percébe fordulva jött el, amikor Kiss Virág szedett egy lepattanót és indítás után Kaposi Pálma talált be.

A 15-15-rõl induló második negyedben közel három percig befagyott az eredményjelzõ. Egy küzdõs meccs kerekedett, de sokat hibázott mindkét csapat. Elsõsorban a PEAC-nak lehetett hiányérzete a mérkõzés ezen szakasza miatt. Hiába a jó védekezés, kimaradtak büntetõk és ziccerek is. 18-15-ös pécsi elõny után tovább nõhetett volna a differencia, ezzel szemben egy 8-0-s szériával fordított a Dinamo Moszkva. A félidõ utolsó 3 percéhez érkezve Jovanovic értékesített egy triplát, ami új lendületet adott a csapatnak. A pécsiek szerb légiósa extra periódust produkált ekkor és 8 pontot szerzett másfél perc alatt. A félidõre a PEAC 29-28-ra zárkózott fel.

Az elsõ félidõben látszódott, hogy a PEAC remekül felkészült a riválisából. A védekezés egészen kiválóan mûködött, nem tudott érvényesülni a Dinamo Moszkva eddig lehengerlõ támadójátéka. Az egész sorozatot tekintve ilyen kevés ponton egyetlen csapat sem tudta tartani idén a címvédõt 20 perc játék alatt.

A döntõnek a harmadik negyed bizonyult. A Dinamo Moszkva rendezte a sorait védekezésben és ahogy haladtunk elõre az idõben, egyre jobban megbüntette a hibákat. Zeljko Djokic is érezte, hogy távolodik a bravúr lehetõsége. Már 3 és fél perc játék után 37-32-nél idõt kért, majd két perccel késõbb 43-32-nél is megtette ugyanezt. Ekkor már emelt hangon kért nagyobb koncentrációt a csapatától. A Dinamo Moszkva van olyan tapasztalt gárda, hogy pontosan tudja, melyik az az 5-6 perces periódus egy találkozón, amikor az egyéni képességek terén szerényebb ellenféllel szemben ki lehet alakítani egy megnyugtató elõnyt. Ezen az estén ez volt az…

A PEAC nem omlott össze attól, hogy lépéselõnybe került a riválisa. Küzdöttek, hajtottak a pécsi lányok és a negyed hajrájában Orozovic 2+1-es helyzetével 47-41-re sikerült felzárkózni. Egy bravúros labdaszerzés után az utolsó támadásból még közelebb lehetett volna kerülni, de Reid passzába belenyúltak. A negyedik negyed Charles villanásával indult. Talán ez volt az elsõ olyan pontja az amerikai klasszisnak, ami valóban igazolta a hírét. Erre Williams válaszolt és beállni látszott a 6-8 pontos különbség.

Az utolsó 6 perchez közeledve Fûrész Dia triplája után ugrott fel egy emberként a csarnok, de az oroszoktól Dorosheva azonnal válaszolt erre. Dorosheva a következõ támadásból két büntetõt is értékesített és ezzel újra 10 lett közte. A folytatásban pedig Charles vágott be szinte a semmibõl egy középtávolit. A PEAC utolsó nagy felzárkózása akkor jött el, amikor Williams sikeres büntetõi után Reid a Moszkva alapvonali bedobásánál elcsente a labdát és ziccert értékesített. 60-52 után azonban az utolsó 3 percben egy 9-0-s széria következett. Ekkor megugrott a differencia és ezzel végleg pontot tett a mérkõzés mellett a párharc végére is a Dinamo.

A pécsiek sajnálhatják az utolsó 3 percet, akkora különbség nem érzõdött a két együttes között, amit a végeredmény mutat. A PEAC életében egy fontos lépcsõfok volt ez a találkozó, melyet nagy médiafigyelem kísért és sok nézõ látogatott ki a helyszínre.

Eredmény

PEAC-Pécs–Dinamo Moszkva 55–69 (15–15, 13–14, 13–18, 14–22)

Hirdetés