Hirdetés
Archivum

Egy felmérés szerint kritikusan gyenge a magyar gyerekek állóképessége:

:

Hirdetés

A magyar diákok negyede túlsúlyos vagy elhízott, állóképességi szintjük pedig lehangoló – egyebek között ez derül ki a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt (NETFIT) 2014/2015-ös tanévének eredményeibõl.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összegzés szerint a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Cooper Intézet összefogásában kidolgozott programban elsõként mérték fel több mint 623 ezer, felsõ tagozatos és középiskolás diák fittségi állapotát 3000 iskolában.

A kilenc fittségi paraméter összesített eredményei alapján a gyerekek a leggyengébben a törzsemelés és az ingafutás teszten, míg a legjobban a kézi szorítóerõ mérésben és a hasizom tesztben teljesítettek. Regionális szinten legnagyobb arányban Pest és Vas megye tanulói érték el az egészségzóna értékeit, míg a legrosszabban teljesítõ iskolák Nógrád és Heves megyében voltak.

A felmérés szerint a fiúknak mindössze 63,6 százaléka, a lányoknak pedig csak 51,7 százaléka esik az egészségzónába az állóképesség tekintetében. A mérési adatok tapasztalatai alapján a gyerekek negyede túlsúlyos, amely vezetõ népbetegségekhez vezethet. A megfelelõ intenzitású, napi rendszerességû testmozgással azonban megelõzhetõek lennének a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az anyagcserezavarok vagy akár a gerincbántalmak is – olvasható a közleményben.

Molnár László, a Magyar Diáksport Szövetség szakmai igazgatója kiemelte: szeretnék, ha a testnevelõkön kívül minden szülõ megismerné és fel is használná a NETFIT eredményeit. Lényeges emellett az is, hogy a diákok is tisztában legyenek a fittségi eredmények jelentésével, mert ha felelõsséget éreznek és vállalnak egészségük, fittségük fejlesztéséért, az életminõségük, és közvetve továbbtanulási, munkaerõ-piaci lehetõségeik is javulhat.

A Magyar Diáksport Szövetség a legújabb eredmények alapján szükségesnek találja új, a rendszeres testmozgás lehetõségét biztosító programok létrehozását, modellek kidolgozását. A szervezet a mindennapos testnevelésben és a gyerekek szabadidejében megvalósuló mozgásnépszerûsítés mellett kiemelten fontosnak tartja és támogatja az egészségtudatos iskolai táplálkozás kialakítását, saját eszközeivel pedig elsõsorban az egészségzóna értékektõl elmaradó diákok egyénre szabott fejlesztését segítik. A szövetség szerint érdemes az állóképesség javítására fokozott figyelmet fordítani a testnevelés-oktatás hosszú távú tervezésekor, hiszen az állóképességért felelõs élettani mûködések befolyásolják a gyermek- és felnõttkori fizikai, szellemi teljesítõképességet is – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Hirdetés