Hirdetés
Archivum

Egy gyõzelemre a szenzációtól:

:

Hirdetés

Szerdán este kialakul a negyeddöntõk mezõnye a nõi kosárlabda EuroLigában. Négy nyitott párharc van, melybõl természetesen számunkra a legérdekesebb a Valencia és a Sopron összecsapása.

Pénteken este parádés csapatjátékkal kivívta a Sopron a jogot, hogy szerdán 1-1-es állásról mindent eldöntõ találkozóra kerüljön sor a Valencia ellen. Leírhatatlanul nagy eredmény, hogy egy ekkora szárcsapatot, a tavalyi döntõst harmadik mérkõzésre sikerült kényszeríteni, de szerdán ezt még lehet fokozni.
 

A csapatok múlt heti két összecsapása ellentétes képet festett, kedden a Valencia akarata érvényesült és összességében egy percig nem forgott veszélyben a gyõzelmük. Pénteken azonban a Sopron felvette a kesztyût a hispánok határozott kosárlabdájával és ezt, a harmadik negyed eleji hullámvölgyet leszámítva, sikerült is ellensúlyozni, melynek eredménye 72-70-es siker lett.

Ilyen elõzmények után nehéz okosnak lenni, hogy mit hozhat a harmadik találkozó. Abban bízhatunk, hogy a keddi egyoldalú csata nem ismétlõdik meg, már csak azért sem, mert pénteken jól lehetett látni, hogy ennek a Sopronnak van játéka a Valencia ellen. Ez a játék pedig nem más, mint a csapatmunka. A második mérkõzésre jellemzõ volt, hogy mindig akadt valaki, aki tovább lendítette a csapatot, még olyanok is, akiktõl ezt nem lehet elvárni. Emlékezhetünk például Fûrész Dia triplájára, amivel a Sopron 52-51-re visszavette a vezetést a negyedik periódus elején. Ahhoz, hogy legyen gyõzelmi esély, szerdán is kellenek az extra megmozdulások mindenkitõl, aki lehetõséget kap.

Az igazi fõszerepet azonban a palánk alatti területek játszhatják. Rebekkah Brunson annyira más dimenzió, hogy esetében leginkább abban lehet bízni, hogy belehibázik a meccsbe. Illetve ami kapaszkodó lehet, hogy pénteken néhány határozott védekezéssel sikerült 5 eladott labdát kicsikarni belõle. Ez annak fényében is nagy eredmény, hogy az egész szezonban eddig átlagban csak 1.8 labdát ad el. A Sopron részérõl is kiemelten fontosak a centerek, Tamane már az elsõ mérkõzésen is harcolt, amíg ereje engedte, de kérdés, hogy Krivacevic ezúttal mennyire érvényesül. A fiatal center az elsõ meccsen mezõnybõl 7 kísérletbõl semmit sem dobott be, ezzel szemben pénteken 21 pontot szerzett, miközben a mezõnybõl 8/13 volt a mutatója.

A sérülések és a betegségek felemás szerepet játszhatnak a párharcban. Talán a korábbinál nyugodtabban tudott készülni a Sopron és a betegségeknek már nem lesz döntõ hatása a fizikumra. Ez bíztató és szintén azt erõsíti, hogy a múlt keddi egyoldalú ütközet nem ismétlõdhet meg. Ami a spanyolokat illeti, róluk már biztosan lehet tudni, hogy Palau nem játszik. Igaz, a hiányának abból a szempontból komolyabb következménye nincs, hogy csak az elsõ meccsen játszott, azon is csak 3 percet és vélhetõen a Valencia már úgy kalkulált, hogy a Sopron ellen nem számíthatnak rá. Ott van még Douglas, akinek az elsõ meccsen ment ki a bokája. Pénteken játszott, de kívülrõl úgy tûnt, hogy nincs meg a lába a pontos dobásokhoz. 15 mezõnykísérletébõl csak 4 volt eredményes és ha ezt kibontjuk, látható, hogy ebbõl 9 az triplakísérlet volt, amibõl csak 1 talált utat a gyûrûbe. Az, hogy 16 pontot szerzett csalóka, mert ebben 7 büntetõ is akadt.

Ami még reményt adhat, hogy nem sérthetetlen hazai pályán a Valencia. Idén eddig két fontos meccset is elbuktak a saját csarnokukban. Még a szezon elején a spanyol Szuperkupa fináléjában veszítettek a Salamancával szemben. Természetesen ehhez hozzá kell tenni, hogy a mérkõzést 6 nappal a világbajnokság helyosztói után rendezték. Ami nagyobb kapaszkodót nyújthat, hogy január elején a spanyol Király Kupa döntõjében, szintén hazai közönség elõtt, alulmaradtak a Rivas Ecopolis-szal szemben. Jó lenne, ha szerdán a harmadik nagy meccsét is elbukná a Valencia hazai pályán, mert az azt jelentené, hogy a Sopron a legjobb nyolc közé jutott.

A Sopron és a Valencia csatája mellett a Taranto-Prága, a Bourges-Kassa és a Szpartak Moszkva-Schio párharcok sem dõltek még el.

A Taranto és a Prága összecsapását meghatározhatja, hogy Eva Viteckova sérülés miatt nem léphet pályára a cseheknél. Pénteken többek között a rossz büntetõzésének köszönhetõen nem tudta behúzni a továbbjutást a Prága, így itt a lélektani elõny már a hazaiaknál lesz. A Bourges-Kassa kettõs hozhatja a legnagyobb izgalmakat, mivel itt mindkét mérkõzés egy-két labdán múlt (errõl a találkozóról a www.fibaeuropetv.com oldal élõképes közvetítést ad). A címvédõ Szpartak Moszkvától, nem lebecsülve a Schio játékerejét, de elvárható, hogy behúzzák a gyõzelmet.

Hirdetés