Hirdetés
3x3

Egy hét múlva kezdődik a párizsi 3×3-as Európa-bajnokság – Károlyi Andreát kérdeztük:

:

Fotó: Tóth Zsombor

Hirdetés

Egy hét múlva, szeptember 10-én kezdődik a párizsi 3×3-as Európa-bajnokság. A kontinenstornára készülve Károlyi Andrea szövetségi kapitányt kértük helyzetértékelésre.

Indítsunk a szokásos kérdéssel, mikor és milyen kerettel kezditek meg a felkészülést? A héten érkezett a hír, hogy a konstancai Eb-selejtezőn a felnőtt válogatottban debütáló Török Ági könyöksérülést szenvedett.

Sajnos Cyesha Goree-t az Atomerőmű KSC Szekszárd nem engedte el. Mivel a leadott bő kereten már változtatni nem lehet, így a szokásos hármas – Medgyesssy Dóra, Papp Dia és Theodoreán Alexandra – mellett Bach Boglárka utazik velünk. Ebben a szerkezetben klasszikus center nélkül leszünk.

A felkészüléshez a TFSE-MTK-tól kellett kölcsön kérnem játékost. Nekik a segítséget ezúton is köszönöm! A keret vasárnap este találkozik. Hétfőn, kedden és szerdán lesznek az edzések és csütörtökön utazunk Párizsba.

Régen volt ilyen, hogy júliusban és augusztusban nem versenyeztetek a szokásos felállással. Az utolsó tornátok a sikerrel megvívott konstancai Eb-selejtező volt. Miért döntöttetek így?

Június végén fejeztük be az Eb-selejtezővel és azt követően mindenki elment nyaralni. Sajnos akkor még nem lehetett pontosan tudni, hogy mikor számíthatunk tornákra. Mondhatom most már így, hogy szokásosan csak két héttel előtte hirdették meg a versenyeket. Ezek a játékosok elkezdték augusztus közepén, befejezték április végén a klubszezont. Utána május elején már edzőtáborban voltak. Én rángathattam volna őket júliusban, augusztusban tornákra, de figyelembe kell venni: utána augusztus közepén már elkezdték újra az 5:5 felkészülést.

Az, hogy lemaradtunk az olimpiáról, éppen elég pszichés terhelés ahhoz, hogy egy kicsit engedjünk mindenkit elszakadni a 3×3-tól. Abban szerencsénk volt, hogy az U23-as válogatott a litvániai és a konstancai tornára elutazott. Részt vettünk, pontokat gyűjtöttünk és ezek természetesen jól jönnek. Lehetett volna végig hajtani a nyarat, de a lányok nem gépek. Idén a mentális fáradtság erősebb volt, mint a fizikális.

Gyakorlatilag egy olyan döntési helyzet alakult ki, hogy a pihenés többet ér, mint a megszerezhető pontok?

Igen, így van. Természetesen sokat számítanak ezek a pontok is, de az igazán nagy pontokat a torna rendezések hozzák. Ha vannak országok közvetlenül előttünk vagy mögöttünk, akik erre nagy erőkkel ráfekszenek, akkor azzal nem nagyon lehet versenyezni.

Ha komolyak lesznek továbbra is a tervek, akkor ráadásul a következő években már nincs megállás.

Reméljük, hogy azok lesznek továbbra is. Én bízom benne, hogy ez a 3×3 fontos marad. Rajtunk nem múlik, mindent megteszünk, hogy sikeres legyen. Bízom benne, hogy tudunk mi még nagyot alkotni az elkövetkezendő három évben.

Tartottad a kapcsolatod a játékosokkal? Ez a kis pihenő meghozta a várt hatást és sikerült feltöltődni?

Abszolút. Jót tett nekik, hogy a 3×3-ból kiszakadtak és az 5:5-re fókuszáltak. Én nagyon bizakodó vagyok, hogy feltöltődve és olyan motiváltan jönnek, ahogy szoktak.

Kicsit hasonló érzésem van, mint 5-6 évvel ezelőtt a kezdetekkor. Már tart mindenkinek a klubszezon, a 3×3-as nemzetközi versenyek itt nyár végén hiányosak, de aztán jön egy Európa-bajnokság. Ez természetesen az egész mezőnyre igaz és igencsak kiegyenlítheti az erőviszonyokat.

Én is így érzem. Nézegettem az előzetes csapatlistákat és egy-két ország meglepő négyesekkel van felírva. Kiváncsi vagyok, hogy végül hogy alakulnak a versenyző keretek, de lehetnek váratlan helyzetek.

Fotó: Tóth Zsombor

Ötletes szalagcím volt egy francia lapban, hogy Párizstól Párizsig. Te milyen Európa-bajnokságra számítasz? Természetesen anélkül, hogy belemennénk az egyéni sorsok boncolgatásába, egy korszakzáró esemény lehet vagy korszaknyitó? Tehát már feltűnhetnek új arcok, formációk, akik a következő három évet meghatározhatják?

Szerintem se az egyik, se a másik. Inkább évzáró verseny. Lényegében korszakzáró, de mégsem lehet ezt mondani. Biztos vagyok benne, hogy sok játékos benne fog maradni a rendszerben az új olimpiai ciklusra, mert semmi oka visszavonulni. Számítok új arcokra, de ezeket inkább új csapatokban láthatjuk. Olyanokban, akik megpróbálnak feljebb lépni.

 Szerintem a nagy beszélgetések a 2022-es folytatásról még mindenhol váratnak magukra.

Igen, vélhetően így van. A kérdés, hogy egyáltalán ki tervez 2022 után. Ahogy mondtam előbb is, biztosan lesznek búcsúzók, ahogy új beszállók is. Ez a jövő zenéje és nehéz a 3×3-at előre tervezni, sőt jelenleg felesleges is. Szerintem ez a mostani Európa-bajnokság előtt nem kerül elő. Mi is a következő egy-két hétre próbálunk tervezni.

A párizsi csoportban Románia és Belgium lesz a rivális. Amennyire nem volt szerencséje a magyar válogatottnak az elmúlt világversenyeken a csoportok beosztásával, ez most nem halálcsoport. 

Nem az. Előbb említetted 2016-ot és azon a jó emlékű Európa-bajnokságon a belgákkal, illetve a románokkal voltunk egy csoportban. Én minden világverseny előtt bizakodó vagyok és hiszek a lányokban. Inkább a kudarcélmény volt erősebb ezen a nyáron, de hiszek abban, hogy a csapat többre képes és bennük van a jó eredmény. Még az sem jó megfogalmazás, hogy “többre képes”. Kétszer egy ponton dőlt el a sorsunk. Nagyon leegyszerűsítve, ha két ponttal többet szerez a csapat, akkor piedesztálra van emelve. Nem gondolom, hogy egy vagy két pont megváltoztatja az emberek kvalitását.

Ez tökéletes végszó a magyar részhez, de tegyünk egy kicsi nemzetközi kitérőt. Milyennek értékelted az olimpiai tornát?

Amit előre vártam, hogy a világranglistáról bejutók nem fogják megütni az olimpia által elvárt szintet, azt a románok és a mongolok bebizonyították. Voltak, akik változtattak a keretükön. Szerintem a franciák ezt nem tették jól. A grazi keretük erősebbnek tűnt. Ahhoz képest Soana Lucet helyére visszakerült Ana Maria Filip. Negyedikek lettek, de talán bennük volt ennél is jobb szereplés.

Azt, hogy most az Egyesült Államok megnyerte, ezt jelenti az amerikai kosárlabda. Nekem inkább az volt az ellentmondásos, ahogy oda tudtak kerülni az olimpiai selejtezőre. Nem biztos, hogy sok válogatott ezt az utat megengedhette volna magának. Mivel finoman szólva nagyobb merítésből választhatnak, így az nem meglepetés, hogy győzelemre esélyes négyest össze tudtak állítani.

Számomra furcsa volt még, hogy a kínaiak két évvel ezelőtti világbajnok négyesükből csak egy játékost hagytak meg. Összességében viszont olyan nagy meglepetést, váratlan fordulatot az olimpia nem tartogatott.

Az olimpia óriási lépés a sportág népszerűsítésében, de arra is kevesen gondoltunk volna akárcsak 5-6 évvel ezelőtt, hogy egyszer a legeredményesebb nemzet egyik legikonikusabb helyszínén a Trocadérón zászlóshajó esemény lesz az Európa-bajnokság.

Igen. Biztos, hogy kiemelkedő rendezésre számíthatunk, várhatóan a francia szervezők kitesznek magukért. Nyilván azt, hogy a járványügyi helyzet éppen aktuálisan mit enged, még egy héttel előre sem lehet 100%-ban biztosra mondani, de a szervezéssel, a köritéssel nem lesz gond.

Fotó: Tóth Zsombor

 

Hirdetés