Hirdetés
Magyarország

Egy hónap múlva Euroliga negyeddöntők – rövid helyzetértékelés Gáspár Dávidtól:

:

Hirdetés

Csütörtökön hivatalosan is lezárult a női kosárlabda Euroliga alapszakasza. Az utolsó kiadó helyet a Dinamo Kurszk szerezte meg. Alig egy hónapot kell várni és március 17-19. között megvívják az állva maradt csapatok a negyeddöntőket. A Sopron Basket ellenfele az LDLC Asvel Feminin lesz. Egy kicsit már előre tekintettünk a Lyon elleni párharcra Gáspár Dáviddal, a Sopron Basket vezetőedzőjével.

A párosításokat nézve három nemzeti presztízsrangadóra kerül sor a legjobb négy közé jutásért a legrangosabb európai kupasorozatban. Ez azt jelenti, hogy Salamanca – Girona, Jekatyerinburg – Kurszk és Galatasaray – Fenerbahce csatákat láthatunk. A legjobb nyolc közé veretlenül bejutó Sopron Basket ellenfele pedig a francia LDLC ASVEL Feminin lesz.

A Lyon a B-csoport második helyén zárt. Ezt a négyest ősszel előszeretettel jellemeztük halálcsoportként és nem is hazudtolták meg magukat a csapatok. Még a nyeretlen VBW Arka Gdynia is négy mérkőzésen végig látótávolságban követte aktuális riválisát. A Lyon pedig négy győzelemmel és két vereséggel szerezte meg a második helyet. Egyszer az USK Prahával (80-79), egyszer a csoportgyőztes Fenerbahcéval (67-65) szemben maradtak alul.

A statisztikát nézve a francia együttes 80.2 pontot, 39.7 lepattanót és 21 gólpasszt átlagolt. A szerzett pontokat és a gólpasszokat tekintve harmadikak, míg a lepattanókban ötödikek a csapatrangsorban. Az egyéni mutatókat figyelve Marine Johannes rendelkezik a legmagasabb teljesítmény-index átlaggal. Ez kereken 18-as. A francia zseni 14.3 pontot, 4.7 lepattanót és 5.8 gólpasszt átlagolt a hat találkozón. A keretükben a szerzett pont és a gólpassz átlaga is neki a legmagasabb. Mögötte a második legeredményesebb az ősszel második WNBA bajnoki címét ünneplő Alysha Clark 13.8-as pontátlaggal. A harmadik pedig a Sopronból Franciaországba szerződő Aleksandra Crvendakic, aki 20.8 perc alatt 12.3 pontot, 2.2 lepattanót és 3.2 gólpasszt jegyzett a sorozat mérkőzésein. Ezek a számok azt jutatják, hogy kiválóan beilleszkedett a lyon-i rendszerbe.

“Egy brutálisan nehéz csoportból kerültek ki továbbjutóként. A keretüket tekintve nem meglepő, hogy ilyen eredményeket értek el. Rengeteg tehetséges és jó kosárlabdázó áll rendelkezésre a rotációhoz. Elég csak hármas poszton a korábban nálunk játszó Aleksandra Crvendakicra gondolni, de említhetem ugyanezen a poszton Alysha Clarkot. A francia válogatott játékosokról sem szabad megfeledkezni, mint Marine Johannes vagy Helena Ciak. Egy nagyon kombinatív támadójátékot játszanak és nehéz őket megállítani. A párharcunk kulcsa, hogy ezeket a támadó játékosokat miként fogjuk tudni hatástalanítani. Nyilván elkezdtük a játékukat figyelni és elemezzük őket, de jelenleg a nagyobb figyelem a honi bajnokságra és a Magyar Kupára irányul.” – foglalta össze első benyomásait a negyeddöntős riválisról Gáspár Dávid.

Fotó: FIBA.Basketball

A bajnoki tabellát Franciaországból még óvatosan kell szemlélni, mert rengeteg a halasztott mérkőzés. A lyon-i gárda 11 lejátszott találkozónál tart, 8 győzelem és 3 vereség a mérlegük. A tabellán a veretlen Bourges és a két vereséggel rendelkező Basket Landes előzi meg őket. Idén a Sopron ízelítőt kap a francia élmezőnyből, mivel a Bourges és a Landes rivális volt a csoportkörben. Őket kétszer-kétszer sikerült felülmúlni, ráadásul két győzelmet a Bourges otthonában ért el a magyar csapat. Ugyanakkor ezekből a játékra vonatkozón – a negyeddöntő tekintetében – messzemenő következtetést nem szabad levonni.

“Ezen gondolkoztam én is, hogy megmaradtunk úgymond a francia vonalon.” – mondta lapunknak Gáspár Dávid. “Attól függetlenül, hogy egy országból jöttek, egy Landes és Bourges között is megfigyelhető volt a különbség és ugyanez igaz a Lyon-ra is. Nem lehetne azt mondani, hogy ezzel mi most a francia csapatok játékstílusát és taktikáját magunkévá tettük vagy alkalmazkodtunk ehhez. Más típusú, más stílusú játékosok alkotják a lyon-i keretet és innentől kezdve a játékuk is más lesz, mint az előbb említett két csapaté. Olyan túlzott előnyként nem gondolok erre.”

A negyeddöntőket buborékos tornák keretében rendezik. A házigazdák kilétét hamarosan kommunikálja a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA). Rendhagyó módon kuparendszerű, oda-visszavágós alapon mérik össze az erejüket a csapatok. Az első játéknap március 17. lesz, míg a második március 19. Az Euroligában a selejtezőket leszámítva nem alkalmazzák a kuparendszerű szisztémát a párharcok eldöntéséhez. Ez megint egy új szituáció, ami előzetesen úgy tűnik, hogy igencsak nyílttá teheti a Final Four részvételért zajló versenyfutást.

“Az első és legfontosabb, hogy minden pont számít.” – mondta a soproniak a vezetőedzője a tradicionális és a jelenlegi lebonyolítás különbségéről. “Akármilyen irányba is billenjen a mérleg, nyerünk vagy veszítünk, nem mindegy, hogy milyen különbséggel történik. A második mérkőzésen van lehetősége a csapatnak ezen differenciát javítva továbbjutni vagy éppenséggel elbukni a párharcot. Talán a legfontosabbat ebben látom. A másik lényeges dolog, hogy túl sok idő nem fog eltelni a két párharc között. A pillanatnyi formának felkészültségnek, koncentrációnak óriási jelentősége lesz.” – fogalmazott lapunknak Gáspár Dávid a negyeddöntők lebonyolítását értékelve.

A negyeddöntők párosításai:

Perfumerias Avenida (ESP) – Spar Girona (ESP)
Sopron Basket (HUN) – LDLC ASVEL Feminin (FRA)

Fenerbahce Oznur Kablo (TUR) – Galatasaray (TUR)
UMMC Jekatyerinburg (RUS) – Dinamo Kurszk (RUS)

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés