Hirdetés
3x3

Egy hónap múlva kezdődik a hajrá az olimpiai kvótáért:

:

Hirdetés

Egészen pontosan egy hónap múlva május 27-én megkezdi szereplését a magyar válogatott a 3×3-as olimpiai selejtezőn a szomszédos Ausztriában, Graz városában.

Egy nagyon nagy álom megvalósulásának kapujába ért nem csak a magyar csapat, de a nemzetközi kosárlabda élet is. Négy évvel ezelőtt 2017. június 9-én többéves lobbitevékenység eredményeként jelenthette be a FIBA, hogy a NOB végrehajtó bizottságának döntése értelmében Tokióban a kosárlabda program 3×3-as versennyel bővül. Ezzel nemenként 12 csapattal és összesen 48 sportolói hellyel gyarapodik a kosárlabdában elérhető olimpiai versenyzési lehetőség. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy olyan nemzetek is bekerüljenek az ötkarikás vérkeringésébe, akiknek az 5:5 szakágban erre kevesebb az esélye.

Út a selejtezőig

Amikor 2017-ben megtörtént a bejelentés, már Európa-bajnokként érte a magyar csapatot a hír. Pár héttel később pedig a nantes-i világbajnokságon ezüstérmet ünnepelhettek a magyar lányok, ezzel megerősítve a helyüket az elitben. Az olimpiai selejtezőre egy újabb világbajnoki ezüstérem kvalifikált. 2019. június 23-án Amszterdamban állhatott dobogóra a Cyesha Goree, Medgyessy Dóra, Papp Klaudia, Theodoreán Alexandra összeállítású magyar válogatott. Az első három helyezett arról a seregszemléről alanyi jogon részvételi jogot nyert a 2020 márciusára tervezett 20 csapatos selejtezőre. Az amszterdami pódiumon még senki nem gondolhatta, hogy végül közel két évet kell várni, hogy a selejtezőt ténylegesen megrendezzék.

Érdemes felidézni, hogy minden idők legerősebb világbajnokságát rendezték két éve Amszterdamban, érezhetően rengeteget fejlődött a szakág, melyet már az olimpiai kvalifikációs időszak lendülete is vitt előre. A magyar lányok nehéz csoportba kerültek, többek között a házigazda Hollandiával és a későbbi világbajnok Kínával. Az első csoportmeccsen Lettországot 15-9-re múlta felül a csapatunk. Ezt követően jött a hollandok elleni derbi, ahol a szoros eredmény ellenére végig uralta az összecsapást a magyar együttes. A 13-11-es siker biztos alapokat adott a folytatáshoz. Kína magabiztosan érvényesítette fölényét 21-11-es sikerrel. Türkmenisztán ellen már biztos továbbjutóként 18-7-re nyertek a magyar lányok. Ennek a tornának az első nagy katarzisát a spanyolok elleni negyeddöntő adta. Hosszabbítás után 19-18-as sikert ünnepelhetett válogatottunk. Az elődöntőben Franciaországot 14-10-re győzték le a mieink gyakorlatilag tökéletes mérkőzésen. A döntőben Kína volt az ellenfél, akik 19-13-as sikert arattak.

Másfél év verseny nélkül

Jött a világjárvány, így a női szakág számára mind a mai napig a 2019-es debreceni 3×3-as Európa-bajnokság volt az utolsó hivatalos torna a nemzetközi szövetség égisze alatt. Miközben a férfi WorldTour-t ha erősen hiányos naptárral és mezőnnyel, de tavaly ősszel megrendezték, a nők számára sajnos idén május 15-én és 16-án indul csak újra a FIBA 3×3 Women’s Series. Az első tornának a svájci Mies, a nemzetközi szövetség főhadiszállása lesz a házigazdája. Szimbolikus helyszín és először klasszikus pénzdíjas kiírás. Bízzunk benne, hogy ez az újrakezdés egyben profibb rendszert is hoz magával, ami segíti a női szakág népszerűsítését és megteremteni egy olyan versenyrendszer alapjait, ami Tokió után szilárd lábakon állva szabhat irányt a folytatásnak. Az olimpiai selejtező is változott, hiszen az indiai Bengaluru és Budapest helyett Graz, illetve Debrecen lesznek a házigazdák.

Innovatív torna Grazban

Látva, hogy Indiában jelenleg milyen súlyos a járványhelyzet, magyar szemmel külön örömteli, hogy egy jóval közelebbi helyszínre költözött az esemény. Graz igencsak kitesz magáért, a város főterén állítják fel a Thunderdome névre keresztelt arénát. Itt a sorsolásos alapon meccsnézésre jogosultságot szerző szurkolókat nyolc-nyolc fős csoportokra osztják el. Egymástól is kellő távolságban helyezik el a szeparált asztaloknál ülő drukkereket, akik a helyhez kötöttség körülményei között ételt és italt okostelefonos alkalmazáson keresztül rendelhetnek. A magyar válogatott Hollandiával, Észtországgal, Fehéroroszországgal és Sri Lankával szerepel egy csoportban.

A mieink május 27-én, csütörtökön 18 óra 55 perctől Fehéroroszország ellen debütálnak. Aznap még egy mérkőzést vív a magyar csapat, 21 óra 55 perctől Hollandia lesz a rivális. A következő csoportmérkőzéseiket május 29-én, szombaton vívják a magyar lányok. Ekkor 19 óra 20 perctől Észtország, 21 óra 50 perctől Sri Lanka lesz a rivális. A csoportok az első két helyezett jut tovább. A torna vasárnap zárul a keresztjátékkal. Az első három helyezett szerez olimpiai kvótát. Amennyiben ekkor nem járnak sikerrel a magyar lányok, úgy Debrecenben június 4. és 6. között pótselejtezőn nyílik erre esély.

A júniusi magyarországi olimpiai selejtező női tornája kapcsán 6+3 csapatot kell figyelni. A mieink mellett Japán, Irán, Hollandia, Olaszország és Tajvan jogosult jelenlegi állás szerint a részvételre. Ha valaki ezen nemzetek közül kvótát szerez Ausztriában május végén, akkor a hármas várólistáról illesztenek be válogatottat a helyükre. Ezen a várólistán Észtország, Németország és Ukrajna szerepel.

Hirdetés