Hirdetés
USA

“Egy kis kreativitás kell a WNBA szezon lebonyolításához”:

:

Hirdetés

Miközben a hivatalos kommunikáció szerint a WNBA majd március végén vagy április elején ad részletes tájékoztatást a 2020-as évad sorsáról, egyre többen beszélnek arról, hogy az eredeti tervek szerint biztosan nem mehet le az előttünk álló szezon. A Los Angeles Times Chiney Ogwumike-t kérdezte, aki egyrészt a játékos-szakszervezet oldaláról, másrészt a legnagyobb médiapartner az ESPN riportereként is látja a helyzetet.

Chiney Ogwumike meglepő nyíltsággal beszélt arról, hogy erős kételyek mutatkoznak a WNBA szezon lebonyolításával kapcsolatban. Sőt, némi kritikával is élt, mivel a játékosok sokáig semmi tájékoztatást vagy segítséget nem kaptak Az, hogy kicsit jobban értesült, egyedül a családi érintettségnek tudható be.

Amikor először megjelentek a hírek, már elkezdtem tájékozódni. Nekünk, WNBA játékosoknak ez sokkal érzékenyebb pont. A testvérem, Nneka Kínában játszott volna tavasszal, így gyakorlatilag január óta ebben a bizonytalanságban él a családunk. A WNBA játékosok rendszeresen mennek a tengerentúlra, a kínai bajnokság mellett sokat játszanak például Olaszországban. Így kötelességünk jól informáltnak lenni, évek óta minden krízis kapcsán ebben a cipőben járunk.

– fogalmazott Ogwumike, aki elmondta: jóval a felvásárlási láz előtt megvette az eszközöket otthonába – például szobakerékpárt – az edzésmunkához. Bevásárolt szájmaszkokból, kesztyűkből, fertőtlenítőkből. Az élet ezen oldal szerinte mindenkinek a saját felelőssége. Szakmailag az azonban aggasztónak találja, hogy az edzőtáborok április 26-i rajtja előtt nincs hivatalos tájékoztatást.

“Nem tudom, hogy mikor léphetek újra pályára. Tisztaban vagyok azzal, hogy sok játékosban ugyanígy ott van ez a kétség. Mi fog tenni az NBA? Mit fog lépni a WNBA? Egyáltalán elhagyhatjuk a lakásunkat, hogy lemenjünk az edzőterembe? Milyen világban fogunk élni egy hónap múlva? Ezek teljesen valós kérdések az edzőtáborok tervezett nyitása előtt. Sokat hallani az NBA, NFL, NHL, MLB vagy MLS tervekről, de még az egyetemi sportokról is. A WNBA-ről semmit. A játékosok ilyenkor kezdenek el megérkezni az Egyesült Államokba. Áprilisban jön a Draft és májusban kezdődne a bajnokság. A játékosok egymástól kérdezik, hogy mi fog történni. A szezon közepén lenne az Olimpia, ezt megrendezik-e? Óriási most a bizonytalanság.” – mondta Ogwumike.

Fotó: Twitter.com/Chiney321

Ha el is kezdhetik az edzőtáborokat és elindul a szezon, utazási korlátozások, zártkapus meccsek biztosan lesznek. Nagy kérdés az is, hogy az NBA mikor folytatódik. Sok csapat a férfi klubokkal azonos csarnokot használ és párhuzamosan a két liga tartósan nem tud futni. Egyszerűen nincs annyi szabad hely nyárra ezekben az arénákban.

A női szakág szempontjából szükség lesz egy kis kreativitására. Tisztában vagyunk a liga gazdasági korlátaival. Ha azonban az NBA áldoz arra, hogy valamikor befejezze a szezont a veszteségek csökkentése érdekében, akkor remélem ez a párbeszéd a WNBA esetében is le fog zajlani. Nekünk sokkal nagyobb a veszíteni valónk, sokkal nagyobb a liga kitettsége. Ha amiatt szenvednénk hátrányt, mert foglaltak a csarnokok. Ha az NBA akkor indul újra, amikor a WNBA kezdődne, akkor legyenek kettős meccsek. Ilyen és ehhez hasonló formabontó megoldásokra lenne szükség, amik ráadásul figyelmet is hoznának a ligának.

– tette hozzá Ogwumike, aki szerint alapjaiban változhat meg a sportélet és ez a profik számára is figyelmeztető.

“Ez egy figyelmeztető jel számunkra is, hogy nem játszunk örökké és ha egyszer befejeztünk, akkor vége, nincs többé mindaz, ami azzal jár. Hogyan segíthetünk egymásnak? Ha egyszer újraindul a sportélet, milyen tapasztalatokat nyerhetünk ebből az élményből?” – zárta költői kérdésekkel az interjút Ogwumike.

Hirdetés