Hirdetés
Magyarország

“Egybehangzó álláspont, hogy az utánpótlás-nevelésnek biztosított működési feltételek megtartása a fő prioritás”:

:

Hirdetés

Türelemmel és empátiával kell kivárni, hogy milyen pénzügyi lehetőségek lesznek a magyar sportban a járvány után, mert a kormánynak és az embereknek most vannak égetőbb feladataik is – nyilatkozott Markovits László. Az egyik legnagyobb hazai klub, a Vasas SC elnöke szerint az elmúlt években megszokott jólétnek vége lesz a magyar sportban.

Markovits László a klub honlapján megjelent interjúban kiemelte, elnökként az volt a legfontosabb számára a váratlan helyzetben, hogy a Vasas munkavállalói ne kerüljenek rögtön egzisztenciális bizonytalanságba, és lehetőségük legyen magukra és a családjaikra vigyázni.

“Jelenleg úgy kalkulálunk pénzügyileg, hogy a kialakult szituáció ellenére le tudjuk zárni a 2019/20-as szezont, és nem kényszerülünk alapvető változtatásokra” – mondta.

Hozzátette, még senki sem tudja megmondani, hogy hosszú távon pontosan milyen hatások érik a gazdaságot és ezen belül a sportot.

Nagyon fontos a mostani helyzetben, hogy a sportban dolgozók türelmesen és empátiával várják ki, milyen pénzügyi lehetőségeink lesznek a jövőben. Ezeket a döntéseket nem lehet sürgetni, feltétlenül szolidárisnak kell maradni, mert a kormánynak és az embereknek vannak jelenleg égetőbb feladataik is. Szerintem a magyar sport ezzel a hozzáállással tudja meghálálni az elmúlt évtized különleges bánásmódját

– hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, alapvetően optimista, még akkor is, ha nagy valószínűséggel az elmúlt tíz évben megszokott általános jólétnek vége szakad a magyar sportban.

A Vasas elnöke elmondta, napi szinten beszélget sportvezető-társaival, hiszen elnökségi tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a Sportegyesületek Országos Szövetségének, valamit a röplabda- és az úszószövetségnek is. Úgy tapasztalja, abszolút van igény arra, hogy közösen kell kiutat találni, összefogva kell megfogalmazni ajánlásokat a döntéshozók számára.

 Egybehangzó álláspont, hogy az utánpótlás-nevelésnek biztosított működési feltételek megtartása a fő prioritás. Remélhetőleg az állami, az önkormányzati és a tao-támogatások mértéke nem fog kényszerből drasztikusan csökkeni, hiszen ebben az esetben elkerülhetetlen lenne, hogy a sport visszasüllyedjen a rendszerváltás utáni áldatlan állapotokba, és így kárba veszne az elmúlt évek összes pozitívuma. Azzal is számolni kell, hogy a jövőben kevesebb forrás jut a sportinfrastruktúra-fejlesztésre, de az nagyon fontos lenne, hogy a kényszerintézkedések ne érintsék azokat a beruházásokat, amelyek a sportszakmai alapfeladatok ellátását szolgálják.

Fotó: vasassc.hu

Az élsportról úgy vélekedett, látni kell, hogy az elmúlt évek során elképesztő magasságokba emelkedtek a csapatsportágak költségvetései Magyarországon.

Ez egy mesterségesen fenntartott világ volt, amelyet biztosan nagyon érzékenyen érint majd az előttünk álló nehezebb gazdasági helyzet. Hozzáteszem, ennek lehet pozitív hozadéka is, hiszen újra kiegyensúlyozottabbá válhat a verseny, és emellett nagyobb szerepet kaphatnak az olyan, általunk is preferált értékek, mint a klubhűség, a közösség, a tervezhetőség, vagy a magyar fiatalok szerepeltetése

– mondta Markovits László.

Forrás: MTI

Hirdetés