Hirdetés
Utánpótlás

Egyedülálló élmény hazai pályán kontinenstornán játszani:

:

Fotó: Tóth Zsombor / FIBA

Hirdetés

Pénteken kezdődik Sopronban a Novomatic Arénában a 2022-es A-divíziós U20-as Európa-bajnokság. Sopron 2006-ban és 2018-ban már volt U20-as kontinenstorna házigazdája, 2016-ban és 2017-ben az U18-as korcsoport európai legjobbjai mérték össze az erejüket a hűség városában, tavaly pedig FIBA U20 Women’s European Challenger tornát rendeztek. Soproni játékosokkal beszélgettünk arról, hogy mit adott számukra a hazai szereplés.

A járványhelyzet miatt 2020-ban egyáltalán nem voltak nyári korosztályos erőfelmérők, míg 2021-ben a FIBA hatcsapatos European Challenger tornákat írt ki. Ennek az U20-as magyar csoportját rendezték Sopronban, melyet hazánk válogatottja Gáspár Dávid vezetésével megnyert Szerbia, Csehország és Spanyolország előtt.

„Visszagondolva az utánpótlás évekre, én kezdetben nagyon szerettem külföldön játszani a válogatottakkal. Ahogy idősödtem, az U20-ra már ez megváltozott és úgy voltam vele, hogy jó lenne otthon szerepelni egy ilyen tornán. Örültem, amikor megtudtam, hogy Sopronban lesz.” – idézte fel a tavalyi U20-as válogatott húzóembere Varga Alíz az emlékeit.

„Akkor már két éve játszottam a városban és az volt bennem, hogy milyen jó lehet a soproni közönség előtt szerepelni, akiket nagyon szeretek és ők is megkedveltek engem. Nekem ez az egyik kedvenc tornám, még akkor is, ha nem Európa-bajnokságként volt meghirdetve. Nagy örömmel léptem mindig pályára.”

Varga Alíz a 2021-es FIBA U20 Women’s European Challenger MVP-je lett. Egészen pontosan 16.8 pontot, 8 lepattanót és 2.6 gólpasszt átlagolt az öt mérkőzésen.

„Azon kívül, hogy díjazták az egyéni teljesítményemet, nagyon sokat jelentett ez a torna. Szerintem ennek is köszönhető az, hogy az elmúlt szezonom jól sikerült. Hatalmas erőt adott ahhoz az eredményes szereplés, hogy utána pár héttel később augusztusban megint újra elkezdjem a felkészülést a soproni csapattal.” – hangsúlyozta a Sopron Basket Euroliga győztes fiatalja, aki szerint rengeteget segít a fiataloknak, hogy saját korosztályukban mérhetik fel: hol tartanak.

„Nagyon hasznos. Főleg úgy, hogy nincs U20-as bajnokság Magyarországon. Nem könnyű a fiataloknak egyből a felnőttekhez belépni. Nyilván ilyenkor hozzájuk mérjük a tudásunkat és ez nem mindig pozitív, hiszen sokat kell fejlődni onnantól, hogy azt a szintet elérjük. Ezt követően viszont jön a nyár, amikor lehetőség nyílik a saját korosztályunkkal megmérkőzni. Az ad egy jó visszajelzést, hogy hol tartunk. Velem is ez volt tavaly: jól játszottam a tornán és visszaigazolta, hogy a soproni munka beteljesedik számomra.” – összegzett Varga Alíz.

Fotó: FIBA.Basketball

Czukor Dalma 2017-ben U18-as, majd 2018-ban U20-as Európa-bajnokságon lépett pályára szülővárosában. Mindkét alkalommal 5. helyet ünnepelhetett a csapattal.

„Jó emlékekkel gondolok vissza, különösen, hogy a legjobb eredményünket itt értük el. A teljes utánpótlás koromban a négy közé jutás nem jött össze, mindig ezzel küzdöttünk. A soproni rendezések ennek ellenére a szívemhez nőttek, mert nagy élményt jelentett ekkora közönség előtt játszani. Olyan szempontból is jó volt, hogy az első évben még nem ismertek a szurkolók. Nyáron viszont jobban megismertek és így a következő szezonban már nagyjából tudták, hogy a felnőtt csapatban ki is az a 12. ember.” – jegyezte meg a Sopron Basket csapatával áprilisban szintén Euroligát nyerő játékos, aki időközben már a felnőtt válogatottba is meghívót kapott.

A múltidézés során Czukor Dalma kiemelte: őt egyáltalán nem feszélyezte, hogy fiatalon hozzátartozók, barátok, iskolatársak előtt kellett bizonyítania.

„A családom mindig utazott velem Európa-bajnokságokra, de az különleges érzés volt a soproni rendezéseknél, hogy ott szerepeltünk, ahol én játszom, mindenki, aki a folyosón szembejött ismert, szurkolt nekem. Ez még egy lapáttal rádobott az élményre.” – mondta. „Én jobban szeretem ezt a légkört. Inkább a tele csarnok, mint például a Covid-időszak üres lelátói. Úgy tekintettem azokban az időkben is erre, ha kijöttek a nézők, akkor a legjobbamat kell mutatni. Lehet, hogy valaki csak arra az egy mérkőzésre látogatott ki és mindenkit meg kell tisztelni azzal, hogy a maximumot teljesítjük. Ez óriási motivációt adott és ad most is.”

A korosztályos Európa-bajnokságok jelentőségét Czukor Dalma abban fogta meg, hogy saját korosztályban játszva rávilágított a hiányosságokra egy-egy ilyen torna.

„Mi játszottunk mindig az 1998-as korosztállyal is, mert ott kevés játékos volt. Így nekem gyakorlatilag minden évben nyílt esélyem Európa-bajnokságon szerepelni. Az 1999-es korosztály nagyon jónak számított, mind tehetségben, mind emberileg. A 1998-asok is, csak ők, ahogy mondtam, kevesen voltak. Minden nyár elején azt éreztük, hogy lesz egy áttörésünk, de rendre közbejött valami: Juhász Dorka lesérült, Lelik Réka nem tudott jönni és más apróbb dolgok nem stimmeltek, így a négy közé jutás nem jött össze. Ezt sajnáltam, hogy nem sikerült, de mégis egy visszajelzést adott, hogy még többet kell fejlődnöm a magyar és a nemzetközi szinthez. Az utolsó U20-as évemet leszámítva nem számítottam meghatározó játékosnak ezekben a csapatokban. Ez szembesített azzal, hogy például fizikálisan le vagyok maradva. Emlékszem arra, hogy a franciák ellen olyan meccseken küzdöttünk, ahol helyenként úgy éreztem: semmi esélyem.” – mondta Czukor Dalma.

Fotó: FIBA.Basketball

Sopron 2006-ban látta először vendégül a közvetlen európai utánpótlást. Akkor a magyar csapat ezüstérmet szerzett Oroszország mögött. Honti Kata 11.4 pontot, 5.4 lepattanót és 2.8 gólpasszt átlagolva segítette csapatát. A belgák elleni középdöntőn elért 24 pont, 10 lepattanós dupla-duplája, ami 6 gólpasszal egészült ki, az egész torna egyik legjobb egyéni teljesítménye volt.

„Szép emlékeket őriztem meg arról az Európa-bajnokságról. A soproni rendezés miatt még inkább a szívem csücske. Az pedig egy plusz, hogy jól is szerepeltünk. A második hely óriási sikernek számított.” – idézte fel a 16 évvel ezelőtti seregszemlét a soproniak ikonja.

„Nekem nagyon sokat adott az a két hét. Azon túl, hogy a soproni szurkolók ki tudtak jönni és láthattak válogatott mérkőzéseket, ami elsőre beugrik, hogy a család végig ott szurkolt. Emlékszem mindenki figyelemmel kísért a szeretteim közül. Én akkor már a felnőtt csapat tagja voltam és tudták rólam, hogy a kosárlabda szívügyem, ez lesz a jövőm.”

Honti Kata arra is kitért, hogy a megnövekedett elvárások fiatalon sem nehezedtek teherként a vállára.

„Soha nem éltem meg tehernek, ha hazai közönség előtt kellett játszani. Ez igaz az U20-as Európa-bajnokságra, ami a karrierem legelején volt, de a későbbi évekre is. Akár még a klubcsapatban egy bajnoki döntő ötödik meccsén is inkább az jött át, hogy mennyien támogatnak, mennyien szurkolnak nekünk. Erőt kell meríteni ebből.” – mondta a később Euroligát nyerő, spanyol és olasz bajnoki címet is begyűjtő játékos.

„Mindig nagyon szerettem a korosztályos Európa-bajnokságokat és szerencsére nekem két világbajnokság is megadatott. Ezek olyan tornák, ahol saját korosztályod ellen tudsz szerepelni. Számomra ez olyan szempontból is speciálisnak számított, hogy nagyon hamar felkerültem a felnőttekhez Sopronban. Idősebbek ellen játszottam a bajnokságban és az Euroligában is. Emlékszem, hogy amikor nyáron jöttek a korosztályos tornák, akkor nagy boldogságot jelentett, hogy mehettem. A kortásaimmal, illetve a kortásaim ellen tudtam kosárlabdázni, ami teljesen más.” – összegzett Honti Kata.

Hirdetés