Hirdetés
Utánpótlás

Egyedülálló lehetőség – teljesítménymérés az U16-os Leány Bajnokok Tornáján:

:

Fotó: Pados Noel

Hirdetés

November közepén rendezték Sopronban az U16-os Leány Bajnokok Tornáját. Immár kilencedik alkalommal került sor a Novomatic Arénában a nyolc kadett csapatot felvonultató rangos nemzetközi erőfelmérőre az MKOSZ égisze alatt, a Soproni Darazsak Sportakadémia szervezésében. Az esemény keretében a sportakadémia szakemberei teljesítménymérést végeztek a hazánkba érkező játékosokon, melynek adatai értékes visszajelzést adtak a további munkához.

Hat nemzet nyolc csapata mérte össze az erejét Sopronban. A trófeát végül a spanyol utánpótlás egyik meghatározó pillérének számító Segle XXI hódította el. A Soproni Darazsak Sportakadémia ezüstérmet szerzett, a másik magyar résztvevő, a Vasas Akadémia a hetedik helyen zárt. A spanyolok mellett Lettországból, Olaszországból, Horvátországból, Finnországból és Csehországból érkezett csapat Sopronba, így több rangos európai kosárlabda kultúra képviselőivel dolgozhattak a sportakadémia szakemberei.

„A teljesítménymérésre irányuló kezdeményezésünket az európai top utánpótlás csapatok rendkívül nyitottan fogadták, melyet szeretnénk ezúton is megköszönni!” – mondta lapunknak Czirják Szilvia, a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai vezetője.

Egyrészről tudták, hogy milyen környezetbe érkeznek Sopronba, hisz a nemzetek képviselői kilencedik alkalommal jöttek hozzánk az U16 Bajnokok Tornájára. A Sopron Basket és a Darazsak Sportakadémia nemzetközi kapcsolatrendszere is jó alapot adott arra, hogy teljes bizalommal legyenek e projekt iránt. Másrészről a szakmai konzultáción egyértelműen kiderült, hogy sehol Európában nincs ilyen jellegű komplex mérőrendszer. Természetesen mindenki mér bizonyos szegmenseket, de legtöbb országban korlátot jelent az eszközpark is. Ma Magyarországon, a sportakadémiai szinten minden adott, és a kormány által adott lehetőségek egyedülállóak!”

– tette hozzá a szakmai vezető.

Hosszas, több hónapon át zajló előkészítés előzte meg a torna alatt zajló teljesítménymérést. Önmagában a kapott adatok tárolása és felhasználása, ahogy a mérések lebonyolítása is komoly szaktudást, felkészültséget és alaposságot igényel.

„Rendkívül szigorú szabályokhoz kötött az engedélyeztetés a kutatási célokhoz.” – erősítette meg Czirják Szilvia. „Ebben a leghivatottabb intézmény segített nekünk, mégpedig a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel karöltve dolgoztunk. Ők egyébként magában a felmérés folyamatában is aktívan részt vettek, így érvényes adatokhoz juthattunk.”

Fotó: Pados Noel

Sopronban a sportakadémia által használt mérőrendszert először alkalmazták egy torna keretében külföldi csapatokon. Legközelebb januárban a sportakadémia székelyföldi partnereitől érkező játékosokat mérik majd fel.

„Ez volt az első alkalom, hogy nem a saját csapatunkat mértük. Ráadásul külföldi együtteseket, ami óriási lehetőség volt számunkra. Nagyon nehéz ugyanis ilyen korosztályú lányokról összehasonlító adatokat találni. Az, hogy mi egyes játékosok egyes paramétereit mi alapján értékeljük, elsősorban felkészült szakembereink tapasztalatain alapul. A most kapott adatok alapján finomíthatjuk az adatbázisunkat. Standardizált mérések történtek, tehát ugyanazon szakemberek ugyanazokkal a folyamatokkal végezték a méréseket, mint a saját játékosainkon, ennek megfelelően összehasonlítható adatokat kaptunk.” – nyújtott betekintést a munkába Cserny Réka, a mérőrendszer egyik fejlesztője.

A csapatainkat többször felmértük, a beiskolázási turnusaink alkalmával is rendszeresen használjuk a mérőrendszert. Nagy rutinja van a stábunknak, hogy mit miután kell mérni és amikor ez megtörtént, ki hova dokumentáljon. Megfelelően kialakultak a folyamataink az elmúlt időszakban. Sőt, egy visszatérő problémát is tudtunk javítani. Korábban a beiskolázásoknál jól működött a feladatok betanítása is. Most nehezítést jelentett, hogy nem volt egy közös nyelv, illetve itt mérkőzések közé kellett beilleszteni a méréseket. Át kellett gondolni, hogy ne legyen a játékosoknak megterhelő, de közben legyenek eléggé bemelegítve. Komplex munka zajlott, melyre hosszan készült a stáb. Azt is szem előtt tartva, hogy gördülékenyen menjen az egész folyamat és szívesen részt vegyenek rajta legközelebb is a hazánkba érkező csapatok. Amikor prezentáltuk a munkánkat, azt vettem észre, hogy több együttes képviselői is nyitottak voltak a jövőben akár a teljes mérésre is.

– összegzett Cserny Réka.

Fotó: Pados Noel

Czirják Szilvia hangsúlyozta, hogy a mérések több célt szolgáltak. A játékosok napi szintű teljesítményleadását is megfigyelték a Catapult Monitoring rendszer segítségével. Bár napi egy mérkőzés mellett szünnap beiktatásával zajlott a novemberi Bajnokok tornája, de összességében ugyanúgy ötmérkőzéses sorozat, mint a hazai utánpótlás bajnokságok országos döntői.

„A KSMK is rendelkezésünkre bocsátotta az egyik Catapult Monitoring szettjét, melyre még nem volt példa, és örvendetes az összefogás! Kíváncsiak voltunk arra, hogy egy ötmérkőzéses sorozat terhelés mennyiben tér el a hazai bajnokság szintén hasonló országos döntőjétől. Mennyit ér a nemzetközi szereplés a képzésben? Erre kaptunk egyértelmű választ, másrészt hasznos lesz a válogatott szintű játékosaink számára a nyári megmérettetéseken is. Pontosan tudjuk, hogy mivel állunk szemben, milyen igények, mutatók jelentkeznek a nemzetközi színtéren, és ehhez képest milyen rövid-és középtávú feladataink vannak.” – mondta Czirják Szilvia.

A Bajnokok Tornája alatt végzett felmérések másik nagy csoportja kapcsolódott a Soproni Darazsak Sportakadémia Mérőrendszeréhez, melyről már lapunkban is többször írtunk.

„Ezek jelentik a hosszútávú célkitűzéseket, években mérhető feladatainkat.” – hangsúlyozta Czirják Szilvia, aki elmondta: az elmúlt három évben rengeteg adatot gyűjtöttek be, értékeltek ki a saját fejlesztésű fejlődéskövető rendszerükben. A tapasztalatok segítségével, és a felmerülő problémák megoldása révén folyamatosan fejlesztették is azt mind informatikai, mind tartalmi területen. Most látták elérkezettnek az időt a nemzetközi színtérre való kilépésre. A sportakadémia szakmai vezetője is megerősítette, melyet Cserny Réka már érintett, hogy az itt nyert adatok segítik a mérőrendszer hátterében működő értékelő referenciaértékek finomítását.

Fotó: Pados Noel

A sportakadémia szakemberei a SEGLE XXI játékosainál megcsinálták a teljes felmérési protokollt. A többi öt nemzet esetén bizonyos teszteket végeztek csak el, ezeket pilot mérésnek szánták a soproniak.

„Az adatok feldolgozása és teljes kiértékelése még folyamatban van. Az első visszajelzés, hogy ami referenciaértékeket mi meghatároztunk, azok visszaigazolódni látszanak. Eddig volt bennünk egy kis bizonytalanság, hogy bizonyos felméréseket túl szigorúan értékelünk, de a spanyolok példája megmutatta, hogy el lehet érni a maximumhoz közeli pontszámot egy csapatnyi játékosnak is. Ez nagyon jó visszajelzés volt, hogy jól lőttük be az értékelési szempontrendszerünket.” – mondta Cserny Réka, akihez Czirják Szilvia is csatlakozott:

A spanyol kosárlabda kultúra Sopronban minta, és ezért nagyon fontos volt számunkra az, hogy sikerült a SEGLE XXI játékosait szinte teljeskörűen felmérni. Az adatok felvétele és rögzítése gördülékeny zajlott, betartva a mérési tervet és követelményeket. A felméréseken túl tartottunk előadást is a szakmai stáboknak a mérőrendszerről, illetve konzultáltunk az ő általuk használt tesztekről is. Rendkívül hasznos tanácskozás volt! Szeretném megköszönni mindenkinek, aki hozzájárult e projekt létrejöttéhez, és reméljük ezt ki tudjuk terjeszteni más korosztályokra is!

Hirdetés