Hirdetés
Archivum

Egyenlített a Sopron, ötödik mérkõzés dönt a fináléban:

:

Hirdetés

A Sopron 83-76-ra verte a Gyõrt a Magyar bajnokság döntõjének negyedik mérkõzésén. Ennek megfelelõen a tavalyi évhez hasonlóan ötödik mérkõzés dönt a bajnoki címrõl. A Sopron sokáig õrizte 10 pont feletti elõnyét. A negyedik negyed elején Laklóth tripláival felzárkózott a Gyõr, de fordítani nem tudott, így elmaradt a bajnokavatás.


UNI SEAT Gyõr – UNIQA EUROLEASING Sopron 76-83 (19-20, 14-21, 21-21-, 22-21)

Az egyik fél harmadik gyõzelméig tartó párharc állása 2-2.

Legjobb dobók:

Gyõr: Hollingsworth 21, Ciglar 14,

Laklóth 12

Sopron: Fûrész 20, Fegyverneky 19,

Horti 19

A negyedik felvonásához érkezett a Magyar bajnokság döntõje. Az elsõ találkozón a Sopron, a második és a harmadik összecsapáson a Gyõr hagyhatta el gyõztesen a pályát. Ez azt jelentette, hogy Füzy Ákos együttese hazai közönség elõtt a bajnoki címért lépett pályára. A tétnek méltó hangulat és nézõszám fogadta a csapatokat. Megteltek a gyõri Egyetemi Sportcsarnok lelátói, ez a hivatalos adatok szerint 2187 nézõt jelentett.


Kiegyenlített elsõ negyed

Gyõr   Sopron
58% (24/41) 2-pontos %
55% (26/47)
25% (4/17)
3-pontos %
36% (4/11)
62% (15/26)
Büntetõ %
68% (19/28)
17
Gólpassz
14
31
Lepattanó
35
8
Szerszett labda
13
13
Eladott labda
13
28
Személyi hiba 23

Laklóth büntetõjével és Horti duplájával indult a mérkõzés, majd ezt követõen Hollingsworth lépett elõ fõszereplõvé. Elõbb betörésbõl szerzett pontot, utána egy személyi hibát vétett, aztán eladott egy labdát, majd Nagy-Bujdosó parádés passzát értékesítette. 4 perc után így 7-4-re vezetett a Gyõr. A Sopron azonban gyorsan egyenlített, miután a vasárnapi mérkõzésén sokat hibázó Kurasova triplából volt eredményes.

Hollingsworth nemcsak az elsõ, de a második hibáját is nagyon korán beütötte, az elsõ negyed felénél cserélni kényszerült Füzy Ákos. A Sopron ezekben a percekben magához ragadta a kezdeményezést. Horti 2+1-es megoldásával 14-11-re vezettek a vendégek, majd Fegyverneky és Ciglar büntetõi után 16-13 állt az eredményjelzõn. Ezt követõen azonban Ciglar és Simon egymást követõ gyors találatával 17-16-nál fordított a hazai gárda. Az elsõ 10 perc Krnjic pontjaival zárult, így 20-19-es elõnybe került a Sopron.


Fûrész Dia bravúros pontjaival növeli elõnyét a Sopron

A második negyed rosszul indult a vendégek számára, miután Fegyverneky beütötte a harmadik hibáját is. Azonban nem a Sopron klasszisa volt az egyetlen három hibával álló játékos a mezõnyben, az elsõ szakasz végén Nagy-Bujdosó is összegyûjtötte a harmadikat. Ennek ellenére nem a faultok domináltak ezekben a percekben, hanem a játék. Ebben pedig a címvédõ pontosabb volt, alig telt el három perc és Fûrész Dia triplája, illetve Fegyverneky duplája után 29-20-nál Füzy Ákosnak idõt kellett kérnie.

Volt mit átbeszélni a gyõri csapatnál, mert a hazaiak szempontjából igencsak rossz emlékû elsõ mérkõzést idézte a játék képe. A rövid eligazítás után Nagy-Bujdosó triplát szerzett, de nem tudott közelebb kerülni a hazai alakulat. 35-25-nél már a 10 egységet is elérte a differencia. A gyõriek ezekben a percekben zónára váltottak, így Székely Norbert jobbnak látta rendezni a sorokat. Az idõkérést követõen pedig Fegyverneky talált be. 37-25 után viszont kisebb meglepetésre a félidõ utolsó 2 perce nem a vendégekrõl szólt. Ezt a szakaszt 8-4-re hozta a Gyõr, így a szünetben 41-33 állt az eredményjelzõn.


Gyûlnek a személyi hibák, nem csökken a soproni elõny

A félidei statisztikát böngészve a legszembetûnõbb az volt, hogy a soproniak 21, míg a gyõriek mindössze 11 lepattanót szereztek. Ekkora eltéréshez képest a 8 pontos differencia kifejezetten hízelgõ volt a hazaiak számára. Ez a 8 pont azonban Fûrész triplája után 48-35-nél már 13 egységre hízott. A vendégek úgy is növelték elõnyüket, hogy Fegyverneky gyorsan beütötte a negyedik hibáját. Nem Fegyverneky volt az egyetlen, akinek a neve mellett négyes állt, a negyed közepén Kurasova is eljutott eddig, a másik oldalon pedig Nagy-Bujdosó és Simon került egy-egy szabálytalanságra a kipontozódástól.

Ezekben a percekben mindkét szakvezetõ sok cserére kényszerült és egy kicsit leült a találkozó. A Sopron Fûrész Dia extrájával és Krnjic palánk alatti fölényének köszönhetõen tartotta 13 pontos elõnyét. 3 perccel a negyed vége elõtt 45-32-es állást jegyezhettünk fel. Eldõlni látszott a csata, de büntetõkbõl lehetõség nyílt a hazaiak elõtt a felzárkózásra.

 

Annak ellenére, hogy Semsei két büntetõt kihagyott, a negyed utolsó két percébe érve 57-48-nál 10 pont alá jöttek Füzy Ákos tanítványai. Az utolsó 100 másodperc ebbõl a szakaszból Rasheed Ritáról szólt, aki négy büntetõt értékesített és a mezõnybõl is betalált. A Gyõr 61-54-re szépített, de a végszó Fegyverneky nevéhez fûzõdött, aki Rasheed szabálytalansága után két büntetõt dobhatott. Ebbõl az egyik ment be, így 30 perc után 62-54-es állásról várták a folytatást a csapatok.

4 pontra csökken a különbség

A negyedik negyed elején Krnjic talált be a triplavonalon kívülrõl, melyre a válasz Laklóth-tól érkezett, aki egymás után két hárompontost jegyzett. 67-60-nál hosszú idõ után elõször látótávolságba ért a Gyõr. Belelkesedtek a hazaiak, miközben a vendégek fõleg védekezésben elbizonytalanodtak. Hollingsworth duplája után 67-62-ra jött fel a trónkövetelõ. Egyre élesedett a csata, de a Fegyverneky egy remek betöréssel lehûtötte a hazai kedélyeket, ekkor 69-62-re lépett el a Sopron.

Nem kellett két percet várni és a gyõri kezek újra tapsra emelkedhettek, 5 perc alatt immár harmadik tripláját süllyesztette el Laklóth, mellyel 73-68-ra hozta fel a csapatát. Ekkora különbség utoljára az elsõ negyedben volt a két együttes között. A Gyõr még közelebb kerülhetett volna, hiszen Hollingsworth két büntetõt dobhatott, de mindegyik lejött a gyûrûrõl. A végül 21 ponttal záró amerikai center hibája sorsdöntõnek bizonyult. A címvédõtõl Horti válaszolt, így 3 helyett 7 pont lett a differencia.

Az utolsó két percben a hazaiaktól már csak Ciglarban maradt erõ és pont. A horvát irányító a végjátékban Fûrész kezébõl ütötte ki a labdát, majd szerzett indításgólt. Ezzel még 76-72-re feljöttek a gyõriek, de a Sopron végig kézben tartotta az összecsapást. 83-76-os sikerével Székely Norbert együttese 2-2-re módosította a párharcot és vasárnap délután az ötödik találkozó dönt a bajnoki címrõl.

A Sopron nem mindennapi teljesítménnyel vívta ki az ötödik találkozó jogát. A csapatból mindössze öten találtak be, Fûrész 20, Fegyverneky és Horti 19-19, Kurasova 15, Krnjic 10 pontot jegyzett. Fûrész teljesítményét külön is ki kell emelni, miután sorsdöntõ pillanatokban volt eredményes.

Hirdetés