Hirdetés
Archivum

Egyesült Államok – Tajvan döntõ lesz az Universiadén:

:

Hirdetés

Látványos csatákat hoztak a 26. nyári Universiade nõi kosárlabda tornájának elõdöntõi. Az amerikai válogatott megizzadt az ausztrálok ellen, míg Tajvan hosszabbítás után verte 1 ponttal a svédeket.

Az elsõ elõdöntõn Tajvan és Svédország csapott össze. Nem túlzás azt állítani, hogy mindkét nemzet nõi kosárlabdázásában mérföldkõnek számított ez a találkozó, hiszen világversenyen eddig még egyik együttes sem jutott ilyen magaslatokba. A svédek kezdtek jobban és egy negyed után már 10 ponttal, 23-13-ra vezettek. A második etapban azonban nagyot fordult a világ, az európaiak mindössze 4 pontot szereztek, miközben kaptak 17-et.

A tajvani válogatott sok mozgásra épülõ kosárlabdájával a harmadik negyedben úgy nézett ki, hogy nem fog tudni mit kezdeni a svéd alakulat. A két gárda között 5-7 pont környékén állandósult a differencia, 30 perc játék után pedig 54-46 állt az eredményjelzõn. Ez a mérkõzés azonban a nagy fordulatokról marad emlékezetes, a svédek két ikonja Frida Eldebrink és Louice Halvarsson hosszú hajrát nyitottak, 2 perccel a lefújás elõtt 62-62-nél pedig utolérték riválisukat a svédek. A rendes játékidõ végéig már nem is alakult ki különbség a két együttes között, így 64-64-rõl jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban egy triplával a svédek kerültek elõnybe, de ezt követõen az európai együttes talán a fáradság miatt is, de rengeteget hibázott, ezt pedig az ázsiaiak könyörtelenül kihasználták. A vége 71-70-es tajvani gyõzelem lett. A svédeknél Halvarsson 20, Frida Eldebrink 16 ponttal vette ki a részét sikerbõl.

Az Egyesült Államok számára a nagy rivális ausztrálok elleni elõdöntõ kis túlzással az elsõ komoly erõpróba volt ezen a tornán. Már a sorsolásnál látszott, hogy ez a két válogatott a döntõbe jutásért vívott párharcban találkozik. A csoportmérkõzések után a két ág erõviszonyait tekintve pedig könnyen lehet, hogy egy elõrehozott finálét láthattunk ezen a délutánon.

Az ausztrálok nagyon szépen tartották magukat, egy negyed után 20-17-re vezettek az amerikaiak, a félidõben pedig mindössze 31-27 volt az állás. A harmadik negyed elején kritikus pillanatokat éltek át az ausztrálok, mivel 2 és fél percen át nem találtak a gyûrûbe. Ez idõ alatt pedig az amerikaiak 40-27-re léptek el. Az Opálokban azonban volt tartás, innen is visszakapaszkodtak és a harmadik negyed végére 7 pontra olvasztották a hátrányukat.

A negyedik szakaszban már nem volt kérdés, hogy melyik csapat nyer. Az amerikaiak 18 pontra növelték az elõnyüket és végül 79-67-re behúzták a gyõzelmet. Csalóka mérkõzés volt, mert az eredmény alakulása azt mutatja, hogy az amerikaiak végig kézben tartották a mérkõzést. Ez így is történt, de a remek szerkezetû ausztrál csapatban bármikor benne volt egy nagy futás és összességében ezen a tornán eddig õk voltak a legközelebb Bill Fennelly alakulatához. Az amerikaiak legjobbjainak Elena Delle Donne (22 pont, 11 lepattanó) és Skylar Diggins (17 pont) bizonyultak.


Eredmények

Tajvan – Svédország 71-70 h.u.
Egyesült Államok – Ausztrália 79-67

További program
Augusztus 21., vasárnap

Döntõ
Egyesült Államok – Tajvan


3. helyért

Ausztrália – Svédország
 

Hirdetés