Hirdetés
Magyarország

“Egymásért, egymást segítve játszunk, küzdünk a pályán” – interjú Cyesha Goree-val:

:

Fotó: FIBA.Basketball / Cyesha Goree

Hirdetés

Az Atomerőmű KSC Szekszárd honosított légiósa, Cyesha Goree idén immár a harmadik szezonját kezdte meg a Tolna megyei csapat színeiben. A magyar-amerikai játékos ezúttal oldalunknak adott interjút együttese eddigi teljesítményéről, emellett pedig az Európa-bajnoki selejtezősorozattal kapcsolatos várakozásairól is említést tett.

Előszőr is, kezdjük a Szekszárdra vonatkozó kérdésekkel. Mondj pár szót kérlek a szezon eddigi alakulásáról? Hogy értékelnéd az évet eddig?

“Nagyon nehézkesen indítottuk a szezont. Idén, a tavalyihoz képest egy teljesen átalakult csapattal dolgozunk. Új légiósokkal, vagyis tulajdonképpen az alapoktól kellett elkezdenünk építkezni. Négy amerikai játékosunk is van, – ha engem is beleszámolunk – akiknek alapból teljesen más a játékstílusuk, más kosárlabda kultúrából származnak. Ezen kívül pedig mondhatni elsőévesek, olyan szempontból, hogy még nem volt alkalmuk megtapasztalni sem az Euroliga szintet, sem pedig a magyar bajnokságot. Ezek tehát az szezon elején mindenképp okoztak nehézségeket, hisz rá kellett érezniük az európai játék ritmusára, stílusára. Ez pedig időbe telik. Ami pedig szintén akadályozott minket, hogy nem állt elég idő a rendelkezésünkre. Nem is volt túl hosszú a felkészülés, illetve mindenki más-más időpontban csatlakozott be. Összesítve, csupán egy hetet tudtunk teljes kerettel edzeni mielőtt megkezdődött a bajnokság – ezért is szenvedtünk vereséget az első fordulóban.

Azt gondolom, hogy a BEAC elleni vereség jó ébresztőként szolgált. Mindenkiben tudatosultak a dolgok, legfőképp az, hogy nem vagyunk egyszerű helyzetben. Muszáj kialakítanunk a csapat személyiségét, és még keményebben dolgoznunk azért, hogy összeszokjunk. Természetesen még most is van hová fejlődni, de azt gondolom, hogy jó úton haladunk, és a helyzet is sokkal jobb. Ezt pedig a mérkőzések is bizonyítják, hisz sikerült megszereznünk hazai pályán az első Euroliga győzelmünket, illetve megvertük a címvédő Sopront is.”

Említetted, hogy a tavalyi évhez képest átalakult a csapat. Miben különbözik ez a mostani gárda a tavalyitól?

“Egyszerűen fogalmazva, más játékstílust képviselnek a játékosok. Idén nagyon sok magabiztos, határozott játékosunk van, akik képesek bárhonnan pontot szerezni. Zseljko Djokicsról tudniillik, hogy védekezés-orientált taktikát szeret alkalmazni. Euroligában viszont – és mostmár a magyar bajnokságban is egyre inkább – a támadáson van a hangsúly, a pontszerzésen. Idén pedig nagyon jó pontszerzőink vannak. Például Victoria Vivians, aki az első pillanattól kezdve vezéregyéniségnek számít a csapatban, de mondhatnám akár Ruthy Hebard belsőposztos játékát, vagy Sydney Wallace teljesítményét is. Ezeket az úgynevezett ‘támadás-specialistákat’ kell összeillesztenünk vezetőedzőnk védőjátékával, és akkor rendben leszünk.

Egy biztos, nagy potenciál van az idei keretben. Ahogy említettem, az új játékosok különböző erényekkel rendelkeznek és ezt adják hozzá azokéhoz, akik régebb óta a klubnál játszanak. Az újak kvalitásait próbáljuk beépíteni a szisztémánkba, s rájönni, mi a legjobb a csapatnak. Hosszú még a szezon, így szerencsére erre is esz elég időnk.”

Fotó: FIBA.Basketball

Ez egy teljesen új helyzet a klub számára is, hisz még sosem volt négy amerikai játékos a keretükben. Milyen idén három amerikai csapattárssal is együttdolgozni? Mi a szereped?

“Nem árulok el nagy titkot, ez számomra is újdonság. Egy-kettő amerikaival már játszottam együtt, 3-4-el viszont még soha. Ami pedig a szerepkörömet illeti, próbálok példát mutatni az újaknak. Viszonylag hamar rá kellett jönnöm, hogy mivel régóta vagyok az országban, a csapatban, valószínűleg hozzám fognak fordulni segítségért. Éppen ezért próbálok minden egyes nap példát mutatni. Ezt persze nem csak szavakkal teszem, hanem a teljesítményemmel is – minden edzésen és mérkőzésen keményen dolgozok. Szeretném, ha látnák, hogy ez a csapat nem csak arról szól, hogy minél több pontot dobunk, hanem arról, hogy egymásért, egymást segítve játszunk, küzdünk a pályán. Ezt a felfogást alakítottuk ki Szekszárdon, és ez számunkra a legfontosabb.”

Másodedzőtők, Horváth Zsófia elmondása alapján, te vagy az ‘összekötő’ a külföldiek és a magyar játékosok között. Ezt te hogy érzed?

“Abszolút egyetértek. Ez szerintem elsősorban abból adódik, hogy számomra mind a két kosárlabda kultúra ismerős. Hiszen már évek óta Magyarországon kosárlabdázom, emellett pedig az amerikai játékstílus sem ismeretlen számomra. Mind a kettőt megtapasztaltam, éppen ezért mind a külföldiek, mind pedig a magyarok szívesen fordulnak hozzám segítségért, komfortért, támogatásért. Ez pedig nagy büszkeséggel tölt el, és szeretném, ha tudnák, hogy rám mindig számíthatnak.”

Áttérve az egyéni teljesítményedre. A statisztika alapján, a tavalyi szezonhoz képest idén minden mutatóban jobb vagy.

“Hosszú még a szezon, így szerintem korai lenne értékelni. Az viszont mindenképp jó jel, hogy jók a mutatók. Az elsődleges célom idén az, hogy kiegyensúlyozottan jó teljesítményt tudjak nyújtani.

Tavaly teljesen más volt a helyzet. Volt egy nagyon domináns játékosunk, Nikolina Milic, aki a csapat vezére volt – hozzá társult legtöbbször Zala Friskovec is. Nekem is jól ment a játék, idén viszont magabiztosabbnak érzem magamat, és a teljesítményemet is. Jobb formában vagyok, már a szezon legelején sikerült elkapnom a fonalat. Ezért viszont rengeteget dolgoztam. 29 évesen már nem olyan egyszerű a dolog, mint 23-24 évesen. Éppen ezért, már a csapat felkészülését megelőzően szerettem volna a maximumot megtenni annak érdekében, hogy a legjobb formában legyek. – mondta Cyesha Goree. – Az alapszakasz viszont csak egy dolog. A rájátszás ugyanis a fontosabb része egy szezonnak. Addig pedig el kell jutni, mitöbb, egészségesnek kell maradni. Éppen ezért próbálok hallgatni a testemre, és ahogy mondtam, mindent megtenni azért, hogy minél kiegyensúlyozottabban teljesítsek. Ez számomra  legfontosabb.”

Ha már a teljesítményedről beszélünk, a két legjobb teljesítményt a Fenerbahce és a Sopron ellen nyújtottad, melyek során hatalmas győzelmet is arattatok pluszban. Miként emlékszel vissza ezekre a találkozókra?

“Előszőr is azzal kezdeném, hogy, ha megnézzük a tavalyi szezont, nagyon sokszor játszottunk olyan mérkőzéseket, melyeken csak egy hajszálon múlott a győzelem. Ezeknél a találkozóknál az utolsó percek voltak a sorsdöntők – nem tudtuk határozottan befejezni a meccseket. Idén ebben van nagy különbség. Megvan ugyanis a csapatban a potenciál, hogy legalább olyan magabiztosak legyünk a 40. percben, mint az elsőben. Illetve, az is sokat számít, hogy nem egy embernek kell eldönteni a mérkőzést.

A Fenerbahce elleni meccsre úgy emlékszem, mintha csak tegnap lett volna. Dupla hosszabbítást játszottunk, ami elképesztően fárasztó volt. Az viszont megkönnyítette a helyzetet, hogy volt kire támaszkodni. Legyen az Studer Ági, Victoria Vivians, vagy jómagam, valaki mindig ott volt, hogy átvegye a stafétát. Így történt ez a Sopron elleni mérkőzésen is. Idén szimplán csak több az opciónk, több olyan játékosunk van, akik képesek eldönteni a mérkőzést, ez pedig automatikusan javítja az esélyeinket.”

Fotó: FIBA.Basketball / Cyesha Goree

Székesfehérváron készül a női kosárlabda-válogatott soron következő megmérettetéseire. Nemzetünk csapata jelenleg 1-1-es mérleggel áll az Európa-bajnoki selejtezősorozat C-csoportjában. Csütörtökön Románia ellen lép pályára a gárda Temesváron, míg vasárnap Spanyolország lesz az ellenfél Huelvában.

Zárásképpen, beszéljünk a válogatottról. Előszőr is, arról mondj kérlek pát szót, hogy milyen érzésekkel fogadtad a meghívót?

“Székely Norbert és én nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Minden egyes alkalommal, amikor jön Szekszárdra, vagy éppen ugyanabban a városban vagyunk, leülünk kávézni, beszélgetni. Így történt ez a legutóbb is, amikor átbeszéltük az álláspontját, és elmondta, hogy engem, vagy Yvonne Turnert fogja behívni a válogatottba. Éppen ezért, nem okozott nagy meglepetést, amikor megérkezett a válogatott meghívó, hiszen már tudtam, hogy számít rám a novemberi összetartáson. Inkább arra próbáltam meg koncentrálni, hogy mik az elvárások. Miben tudok én segíteni, hogy Székely Norbert és a csapat elérje a kitűzött célt. Ez pedig nem más, mint sikeresen zárni a selejtezősorozatot.”

Már pár napja Székesfehérváron edzetek a válogatottal. Milyen a csapat? 

“Nayon jó! Nagyon jó a légkör, és mindenki keményen dolgozik. Bő kerettel, azaz 17 fővel kezdtük meg a felkészülést, amiből később majd Székely Norbert jelöli ki az utazó keretet. Nem irigylem ezért a szövetségi kapitányt, el se tudom képzelni milyen nehéz lehet kiválasztani pár embert, majd elmondani nekik, hogy nem utazhatnak. Le a kalappal a Székely Norbert előtt, hogy felvállalja ezt a ‘rosszfiú’ szerepet.

A csapat szerda reggel utazik Romániába. Ez lesz az első akadály, amit szeretnénk sikerrel venni, hogy utána jó szájízzel tudjunk továbblépni a spanyolok elleni megmérettetésre.”

Már csak egy utolsó kérdésem lenne, mégpedig, hogy mik a várakozásaid az Európa-bajnoki selejtezőkkel kapcsolatban?

“Kiváló játékosaink vannak, akik nem csak a pályán, de a pályán kívül is remek csapatot alkotnak. Szerintem ebben rejlik az erősségünk, erre kell leginkább támaszkodnunk.

Sokan lenézik ezt az első, Románia elleni mérkőzést. Már-már jelentéktelennek tartják, én viszont azt gondolom, hogy igenis fontos szerepet játszik. Mindenképpen nyernünk kell, megmutatni, hogy mire vagyunk képesek egy csapatként. Aztán következik a spanyolok elleni összecsapás. Papíron nem mi leszünk az esélyesek, ez azonban nem számít. A motivációnak ugyanúgy helyén kell lennie, és meg kell próbálnunk meglepetést okozni. – kezdte záró gondolatmenetét Cyesha Goree. – Határ Betti kiesésével elveszítettük az egyik kulcs játékosunkat. Ez egyrészről hátrány, de valamilyen szinten akár előny is lehet. Nehezebb ugyanis egy olyan csapatra felkészülni, ahol nem egyértelmű, hogy ki a húzóember. Betti játékával ez mindig evidens volt, most azonban jobban eloszlanak a szerepek.

Mindenesetre azt gondolom, hogy amennyire lehet, felkészült a csapat. Motiváltak vagyunk, és harcra készen állunk. Remélem, hogy a legjobb formánkat tudjuk mutatni a románok, majd a spanyolok elleni meccsen is, és ami a legfontosabb, hogy élvezzük a játékot!”

Fotó: MKOSZ / Cyesha Goree

Hirdetés