Hirdetés
Európa

Lenne realitása az Euroliga őszi zárásának?:

:

Hirdetés

A női kosárlabda Euroliga 2019/2020-as szezonjának lezárásával kapcsolatban továbbra is igen sok a kérdőjel. A FIBA hivatalosan a klubszezon végéig függesztette fel a sorozatot, de befejezettnek nem nyilvánította.

A nemzetközi szövetség a férfi kosárlabdában a Bajnokok Ligája kapcsán már döntött arról, hogy szeptember utolsó és október első napjaiban zárná le az évadot egy nyolcas döntő formájában. A közlemény a legrangosabb női sorozatra nem tért ki és ez nem véletlen.

Az Euroligában nagyon sok WNBA játékos játszik és meg kell várni, hogy a tengerentúlon az elhalasztott szezonkezdet után milyen döntés születik a 2020-as évadról. Lesz-e a játék és ha igen, akkor mikor.  A WNBA úgy fogalmazott, hogy “innovatív formátumokon” is dolgoznak. Míg a liga magyar játékosa Határ Bernadett éppen a minap nyilatkozta azt az M4 Sportnak , hogy “két-három forgatókönyvet mérlegelnek.”

Természetesen csak a WNBA évad végével lehetne az Euroliga nyitott szezonjának bármilyen rövidített végjátékát megtartani. Ráadásul arra is ügyelni kell, hogy ha van rá mód, akkor a 2020/2021-es szezont viszonylag időben el tudják indítani.

Az Euroligában a negyeddöntőknél tartottak a záráskor, tehát nyolc csapat van állva, számukra valamennyi pihenő időt is biztosítani kellene, miközben a mezőny többi tagjának nyilván az lenne a cél, hogy minél előbb induljon tiszta lapokkal a következő évad. Rengeteg érdeket és szempontot kell mérlegelni.

Valériane Ayayi, a francia válogatott, az USK Praha és a Connecticut Sun klasszisa is erről beszélt legutóbbi nyilatkozatában.

Minden bizonytalan. Az Euroliga kapcsán vannak hírek egy esetleges szeptemberi nyolcas döntőről. Itt viszont több a kérdés, mint a válasz. Milyen sportértéke lenne annak? Az amerikaiak, akiknek WNBA-s szerződésük van, visszatérnének? A legjobb európaiak is az Egyesült Államokban játszanak.

Az nem kérdés, hogy valamilyen formában a nagy nemzetközi klubsorozatokat kosárlabdában lehetőleg a pályán kellene lezárni. Nem véletlen, hogy innen Európából a FIBA vagy akár a profi férfiaknál az ULEB kötelékéből is ilyen hírek érkeznek. Vannak a sportszervezeteknek olyan szerződéses kötelezettségeik, amiknek eleget kell tenniük. Bár természetesen azzal mindenki tisztában van, hogy a jelenlegi helyzetből veszteségek nélkül kijönni képtelenség.

Korábban az ötszörös győztes UMMC Jekatyerinburg klubmenedzsere Maxim Ryabkov is erről beszélt:

Szeptemberben vagy októberben kellene lejátszani a szezon végét. Ez néhány hét alatt megoldható és utána a szokott rendben indulhatna az új szezon. A FIBA nem törölte az évadot, nem nyilvánította befejezettnek. Egyszerűen felfüggesztette. Semmi akadálya nincs annak, hogy a 2019/20-as szezont 2020 őszén fejezzük be. Kaptunk arról tájékoztatást, hogy lesz majd egyeztetés a csapatok és a nemzeti szövetségek bevonásával. Azt kell ebben az esetben látni, hogy a kluboknak sok olyan szerződéses kötelezettsége maradt, amiket nem tudott teljesíteni a partnerei felé. Ezeket úgy tehetné meg, ha lennének mérkőzések. A gazdaságilag erős nyugati fociligák ugyanezzel küzdenek. Például a televíziós jogtulajdonosok követelhetik vissza a pénzüket, ha nem játsszák le a mérkőzéseket. A mi sportágunkban ezek a szempontok annyira nem jelennek meg, de biztos vagyok benne, hogy minden érintett klubnál gazdasági oldalról komoly kérdések merülnek fel így is. Reméljük, hogy a helyzet rendeződése után még ez a szezon is lejátszható.

Hirdetés