Hirdetés
USA

Egyre növekszik a bizonytalanság az Egyesült Államokban:

:

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok Florida államában az enyhítéseket követően az utóbbi időben ismét megugrott a regisztrált új koronavírusos esetek száma. Emiatt növekszik a bizonytalanság, hogy július végétől elindulhat-e a WNBA és az NBA tömbösített szezonja.

A WNBA szezonját a floridai Bradenton-ban található IMG Academy edzőközpontban bonyolítanák le. Ez 50 mérföldre van Clearwater városától, ahol a Philadelphia Phillies baseball csapatának edzőközpontja fekszik. Pénteken itt öt játékosnak lett pozitív a tesztje az új koronavírusra. Ez pedig csak egy apró adalék ahhoz, hogy mennyire veszélyeztetettek a sportolók.

Az NBA komisszárja Adam Silver az ESPN forrásai szerint a hétvégén több NBA csapat magas rangú vezetőjével egyeztetett. Ezeket a lapnak feszült telefonhívásként jellemezték. Silver hozzáállását “határozott, de komorként” írták le. Az NBA és a WNBA számára a fő probléma a kidolgozott buborék rendszerrel, hogy a csapatokat kiszolgáló létesítmény munkatársainak nem írtak elő kötelező tesztet.

A nőknél az IMG Academy, a férfiaknál a Disney World munkatársai járhatnak ki és be a buborékból. Bár előírták, ha ezek az alkalmazottak találkoznak a játékosokkal és a klubok munkatársaival, akkor kötelező a távolságtartás, a maszk viselése és az összes szigorú egészségvédelmi, illetve biztonsági előírás betartása. Ugyanakkor ha Floridában hasonló ütemben terjed a vírus, ez nem biztos, hogy elég lesz.

Dr. Anthony Fauci, az USA Fertőzőbetegségek Nemzeti Intézetének igazgatója méltatta az NBA terveit. A lehetőségekhez képest a legbiztonságosabbnak nevezte az előírásokat, de 100%-os biztonság nyilván nincs. Ami szerencse, hogy a sportolókat nem kereskedelmi járatokkal utaztatják és a férfiaknál már június 23-tól elkezdődnek a tesztelések.

Várhatóan a WNBA-ben is hasonló lesz a menetrend. Ez pedig azt jelenti, hogy lesz már előzetesen egy kép a mezőny átfertőzöttségéről. Igaz, azt senki nem tudja megmondani, ha a játékosok között sok lesz a pozitív teszt, akkor annak milyen hatása lehet. Könnyen előfordulhat, hogy tömegesen állnának el a sportolók attól, hogy pályára lépjenek a nyári meccseken. Látva, hogy például az egyetemi foci élvonalában több mint 100 pozitív tesztnél tartanak, az bizony elkerülhetetlen, hogy kosárlabdasport világában is legyenek újabb regisztrált esetek.

Hirdetés