Hirdetés
Archivum

Együtt marad egy újabb évre a prágai sikercsapat:

:

Hirdetés

Hétfõn sajtótájékoztatót tartott az USK Praha együttese. A cseh bajnoknál alig lesznek változások a keretben nyáron, minden kulcsjátékosukat megtartották. Emellett a prágaiak indítanak „B” csapatot és nagyobb szerepet szánnak a fiataloknak – így lehet röviden összefoglalni a terveket.

Fotó: uskbasket.cz

Fotó: uskbasket.cz

Ha van klub az Euroligában, ahol nincs ok a változtatásra, az az USK Praha. A 2015-ös Euroliga-gyõztes az idei évadban is egyedüliként fért oda a legjobbak közé az orosz és török gárdák mellett. Ezen felül pedig toronymagasan kiemelkednek a cseh bajnokságból, sorozatban hatodszor lettek bajnokok és ezúttal minden meccsüket 22 ponttal vagy annál nagyobb különbséggel nyerték a cseh élvonalban. A vezetõk is úgy gondolhatták, hogy nem kell belenyúlni a keretbe.

A légiósok közül Kia Vaughn, Sonja Petroviæ, Laia Palau, Anete Steinberga és Marta Xargay marad. Egyedül a szerb válogatott center, a korábban hazánkban is megforduló Tijana Ajdukovic távozik. Minden cseh játékosukkal számolnak a következõ évadban is. Igaz, Kateøina Elhotová gyermeket vár. Marek Kuèera ügyvezetõ a klub sajtóközleményében úgy fogalmaz, hogy Elhotová a szezon elsõ felét biztosan kihagyja. Szabad kezet adtak neki, hogy mikor térhet vissza. A játékos szeretne minél elõbb visszatérni, de természetesen ennek idõpontját az állapota határozza meg. Kuèera hozzátette, hogy a klubnak lehetõsége van átmenetileg a pótlásáról gondoskodni, tehát nem szeretnék sürgetni Elhotovát.

A 9 fõs rutinos felnõtt kerethez hat fiatalt visznek fel az utánpótlásból. Ez azt jelenti, hogy a következõ évadban 15 fõs kerettel dolgozik a szakmai stáb. Ennek több oka is van. Bár még nincs elfogadott versenykiírás a következõ szezonra, de a tervek szerint az USK Praha nem lesz kiemelt, így nem csak egy kört, hanem a teljes alapszakaszt végigjátsszák a cseh élvonalban. Ennek megfelelõen pedig szükség van mélyebb keretre, hogy ne terheljék túl a rutinos játékosokat. Ezen felül pedig a legtehetségesebb fiataloknak szeretnének lehetõséget biztosítani, hogy a sztárokkal együtt edzenek. Abban bíznak, hogy ez ösztönzõleg hat rájuk. A cseh második vonalban az USK Praha indít „B” csapatot, szintén azzal a céllal, hogy a fiataljaikat versenyeztessék.

A szakmai stábban lesznek változások. Natalia Hejkova mellé kerül másodedzõnek Ivan Benes az októberben kinevezett új cseh szövetségi kapitány, illetve segítõje Pavel Kubálek. Így a hazai rendezésû Európa-bajnokság elõtt a csehek topcsapata és a válogatott stábja napi munkakapcsolatban lesz.


Az USK Praha 2016/2017-es kerete:


A rutinos játékosok alkotta alapcsapat
: Laia Pala, Tereza Vyoralová, Marta Xargay, Sonja Petroviæ, Alena Hanu¹ová, Anete Steinberga, Ilona Burgrová, Kia Vaughn.

A felnõtt kerethez felkerülõ fiatalok: Karolína Elhotová, Aneta Mainclová, Tereza ©ípová, Veronika ©ípová, Veronika Voráèková. A hatodik felkerülõ fiatalt a késõbbiekben nevezi meg a szakmai stáb.

Hirdetés