Hirdetés
Archivum

Éjszaka egyetemi döntõ a Notre Dame és a Mississippi State között:

:

Hirdetés

Magyar idõ szerint éjfélkor feldobják a labdát Columbus-ban, a Nationwide Arénában az NCAA Divízió I-es nõi kosárlabda bajnokságának fináléjában. A Final Four elsõ napja parádés csatákat hozott, reméljük, hogy a Notre Dame és a Mississippi State döntõje is hasonlóan izgalmas lesz.

A sportág történetében elõször fordult elõ, hogy a Final Four elõdöntõjében mindkét párharc hosszabbításban dõlt el. Ha a történelemkönyveket nézzük, ritka a ráadás a négyes döntõk során. Eddig összesen hétszer volt példa erre, abból három az elmúlt két évben. Pénteken a Mississippi State 73-63 arányban gyõzte le a Louisville csapatát, míg a Notre Dame 91-89-re a UConn-t.

A toronymagas favoritnak elkönyvelt UConn másodszor lépett ugyanabba a folyóba. Hosszabbítás után az elõdöntõben egy utolsó másodperces kosárral kaptak ki. Geno Auriemma irányításával a UConn eddig 19 Final Four-t játszott. Ebbõl 11 alkalommal jutottak döntõbe és az összes finálét megnyerték. Viszont a nyolc elveszített elõdöntõjük mutatja, hogy nincs verhetetlen csapat és kellõ hittel, akarattal egy mérkõzésen bárki legyõzhet bárkit.

A Notre Dame nagy tettet hajtott végre, de kérdés, hogy maradt-e erõ a döntõre

Amíg tavaly általános vélekedés volt, hogy a Mississippi State sikeréhez a UConn elleni elõdöntõben Geno Auriemma tanítványainak példátlanul gyenge, dekoncentrált teljesítménye is kellett. Ezúttal errõl nem volt szó. A Notre Dame végig ráerõltette akaratát ellenfelére, egy jól játszó UConn-t vert meg és ez óriási tett. Annak fényében pedig különösen, hogy az idén egy példátlan sérüléshullám miatt négy játékost veszítettek már el.

A Notre Dame ismét rendkívül agresszívan támadta a gyûrût. A UConn Marina Mabrey-t teljesen kivette a játékból. Jackie Young védését ezzel szinte feladták, ami végzetes hibának bizonyult. Karriercsúcsot jelentõ 32 pontot szerzett. Természetesen nem szabad megfeledkezni Arike Ogunbowale teljesítményérõl sem, aki azon túl, hogy a sokáig emlékezetes döntõ találatot jegyezte, 27 pontot ért el. Young és Ogunbowale emellett 18 büntetõt is kiharcolt.

Az elõbbiek alapján nagy kérdés, hogy a Missisipi State szakvezetése miként dönt. Több teret engednek Marina Mabrey-nek, amiben benne van az a veszély, hogy megszórja magát és Jackie Young-ot is megpróbálják jobban õrizni. A másik opció, hogy a UConn-hoz hasonlóan Mabrey-t igyekeznek kivenni a játékból és bíznak benne, hogy Young-nak nem lesz még egy ilyen napja. Másik oldalról az egy komoly lehetõség a Notre Dame szakmai stábja elõtt, hogy ennyi opciójuk van.

Hogy mennyire hatékony a Notre Dame támadásban, azt jól mutatja: az eddigi öt meccsükön 92.4 pontot átlagoltak a rájátszásban. Mindössze 86 pontra vannak attól, hogy a UConn 2000 tavaszán felállított csúcsát megdöntsék. Abban az évben a UConn hat meccsen 547 pontot szerzett a rájátszásban. Az volt a Sue Bird, Swin Cash, Asjha Jones vagy éppen Svetlana Abrosimova nevével fémjelzett csapatuk. A Notre Dame esetében azonban nem szabad kizárólag a támadásra helyezni a hangsúlyt. A védekezésük is extra volt pénteken.

Rendkívül kemény, kellemetlen stílusban védekeznek. A UConn-nak ez szemel láthatóan nem ízlett, 17 eladott labdába kényszerítették bele õket és ezekbõl 21 pontot csinált a Notre Dame. Ennek a játékrendszernek a hátránya, amikor egy csapat támadásban és védekezésben is ilyen agresszív, hogy ezt bírni kell lábbal és fejben. A Notre Dame az elõdöntõben mindössze hat játékost forgatott, a kezdõjük összesen 214 percet töltött a pályán. Tavalyról ráadásul ott a negatív példa: a Mississippi State járt úgy, hogy az elõdöntõs sikerüket követõen a fináléra nem maradt erejük.

Esélyesebb a Mississippi State

Ezzel át is tértünk a Mississippi State gárdájára, akik szintén nagy csatában vívták ki a fináléba kerülést. A Louisville legyõzésekor a Victoria Vivians (25 pont), Teaira McCowan (21 pont, 25 lepattanó) kettõs remekelt. Irigylésre méltó, ha irányító-poszton és centerben is ilyen klasszis játékosok szerepelnek egy keretben. Mellettük pedig ott van Roshunda Johnson, aki az egyenlítést érõ találatot jegyezte a rendes játékidõ végén.

A Mississippi State tavaly nem tudott regenerálódni a döntõre a UConn legyõzése után. Elsõsorban fejben voltak fáradtak. Ezúttal Vic Schaefer vezetõedzõ a szombati edzés után úgy nyilatkozott, hogy megvan a terv idén a csapat frissen tartására. Erre szükség is lesz, hiszen a Mississippi State még jobban épít a védekezésre, mint a Notre Dame. Ahhoz pedig örök igazság, hogy kiváló fizikum szükséges.

A Louisville-tõl 45 perc alatt kapott 63 pontot a Mississippi State. A Notre Dame gárdáját azonban szinte biztos, hogy nem lehet ilyen kevés ponton megfogni. Támadásban még több kell, ami azt jelenti, hogy a Vivians-McCowan kettõs mellé még egy klasszis teljesítmény érkezésével nyerhetnének igazán nagyot. Ez leginkább Roshunda Johnson játékában van benne.

A másik nagy fegyverre a Mississippi State alakulatának a lepattanók lehetnek. McCowan-t az elõdöntõben csak faultok árán tudta tartani a Louisville. Így is leszedett 13 támadólepattanót, amibõl sok pont érkezett második esélybõl. A Notre Dame még inkább vékonyka magas posztokon. Megkockáztathatjuk, hogy itt mutatkozik az a döntõ különbség, ami Mississippi State csapatát valamivel esélyesebbé teszi.

Hirdetés