Hirdetés
Archivum

EK: a legnehezebb ellenfél ellen a DVTK, a legkönnyebb ellen a PEAC:

:

Hirdetés

Csütörtökön újabb két magyar érdekeltségû mérkõzést rendeznek az Európa Kupában. A DVTK Nápolyba látogat, míg a PEAC a svájci Fribourgot látja vendégül.

A G-csoportban az Aluinvent DVTK Miskolc és a Saces Dike Napoli összecsapása vérbeli csoportrangadónak ígérkezik. Az évad elõtt a felvezetõ cikksorozatunkban az olaszokat hosszan méltattuk, miután nagy neveket igazoltak. Akkor még nem tudtuk, hogy ennyire nehezen fog összeállni náluk a gépezet. A bajnokságban csak a 11. helyen állnak 2 gyõzelemmel és 4 vereséggel. Az Európa Kupában viszont megnyerték mindkét meccsüket, Hollandiában megszenvedtek az Orange Blizzards harcos stílusával, de 72-63-ra gyõzni tudtak. A Valosun Brno-t pedig 68-60-ra verték otthon. A két csapat között 19 pont is volt a különbség, onnan tette szorosabbá a végjátékot a cseh gárda.

Az olaszokat Jelena Ivezic és Gintare Petronyte húzza a bajnokságban és az EK-ban is. Mindkét játékost jól ismerjük, Ivezic a pályafutása legelején egy rövid ideig még a nagy pécsi csapatban is szerepelt. Utána pedig az éppen aktuális horvát Euroliga gárdákkal fordult meg sokszor hazánkban. Petronyte pedig nyáron a litván válogatottban a mieink ellen is remekelt az Európa-bajnokságban. Az olaszok elég nagy csalódásként kommunikálják Noel Quinn játékát, aki a Szpartak Moszkvában, a Mondeville-ben és az USK Prahában is játszott többek között. Meccsnyerõ embernek igazolták, de eddig nem váltotta be a reményeket. Mellettük még a kanadai Natalie Achonwa és az amerikai Cassie Burdick játékára kell odafigyelni.

A DVTK-nak komoly erõfelmérõ ez a vendégjáték, hiszen egy klub életében mindig meghatározó, hogy az idegenbeli nemzetközi rangadókon mire képes. Brnóban nagyon jól bírta a nyomást a keret. Akkor meg is jegyeztük, hogy a tavalyi vagy a két évvel ezelõtti csapat szinte biztosan veszített volna. Kell egy bizonyos mélység a rotációban és egy bizonyos rutin, hogy ezeket az idegenbeli csatákat hozni lehessen. Jó lenne, ha ezen a téren újabb pozitív tapasztalatokról számolhatnánk be csütörtök este.

A F-csoportban a PEAC-Pécs a svájci Elfic Fribourgot fogadja. Ha a pécsieknek egy kicsivel jobban indult volna a szezon, akkor most kötelezõ gyõzelemrõl írnánk. Sõt, még azt is megkockáztatnánk, hogy érdemes lenne a különbségre is odafigyelni. Ahogy azonban a PEAC formája eddig alakult, nagyon óvatosan kell fogalmazni a célokat illetõen. A svájciak kerete egy stabil hazai mag mellett három amerikai játékosra épül. Lényegében a bajnoki rangadókon és az Európa Kupában mindent a Jazmine Davis által vezetett légiós trió old meg. Õk bõven 30 perc felett töltenek a pályán. A bajnokságban veretlenek, november 1-jén a Helios-t múlták felül a legnagyobb svájci rangadón, míg az Európa Kupában két nagy különbségû vereséget szenvedtek.

A PEAC nagy vereségbõl érkezik, bár vasárnap már Dragana Stankovic és Zele Dorina is pályára lépett. Különösen Stankovicon azért még érzõdött a sérülés, de visszatérésével a belsõ posztokon stabilabbak lehetnek a pécsiek. A vasárnapi mérsékelt teljesítmény egyenes következménye volt a Landes meccsen mutatott játéknak. A franciák múlt héten egyik legjobbjuk a kanadai Ayim nélkül is magabiztosan nyertek, miután kivették a játékból a harmadik negyed elején a PEAC tripláit. Roberto Hernandez gárdája nagyon sok ki nem kényszerített hibával dolgozik ebben a szezonban. Errõl a dekoncentráltságról a kihagyott büntetõk, a meccseken belüli rövidzárlatok árulkodhatnak igazán. A PEAC-nak a hazai versenyképességhez is rendeznie kell a sorait és a csapat önbecsülése miatt ez az EK-mérkõzés is fontos.

Hirdetés