Hirdetés
Archivum

EK: Elõrehozott döntõ az elõdöntõben:

:

Hirdetés

Az elõdöntõkkel folytatódik csütörtökön a nõi kosárlabda Európa Kupa. A második számú európai kupasorozatban Elitzur Ramla – Sony Athinaikos és Arras – Vologda párharcokra kerül sor a döntõbe jutásért. Az izraeli és a görög csapat csatája igen pikáns mérkõzéseket ígér.

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy EuroLiga színvonalú párharcra kerül sor az Elitzur Ramla és a címvédõ Sony Athinaikos között. Ez a párharc akár elõrehozott finálénak is tekinthetõ, mivel mindkét csapatban olyan klasszisok vonulnak fel, akikhez foghatókat a francia-orosz ütközet két résztvevõje nem tud pályára küldeni.

Mind az Elitzur Ramlát, mind az Athinaikos-t végigkísértük a rájátszás során így már kevésbé kell bemutatni a keretüket. A címvédõ hellén hölgykoszorúnál számos kiváló egyéni teljesítményt jegyezhettünk fel a sorozatban, melyek közül a 11 pontot átlagoló Latoya Davis és görög válogatott irányító Dimitra Kalentzou külön is kiemelendõ, de a legtöbb lepattanót szállító, olimpiai bajnok Ruth Riley is eldöntheti az elõdöntõt. Az izraeli csapatnál szintén három játékost kell megemlíteni. A WNBA bajnok, EuroLiga ezüstérmes Le’Coe Willingham-et, aki 19.1 pontot átlagol, a 16 pontig jutó Shay Doront és a meccsenként 13 pontot termelõ Tanasha Wright-ot.

A két csapat szinte minden fontos mutatóban egyformán áll. A csütörtöki házigazda Elitzur Ramla 76 pontot szerez meccsenként átlagban, míg a görögök 73.3-at. Lepattanókat tekintve mindegyik gárda 36-ot szed egy összecsapáson, a gólpasszok terén is minimális a differencia, a görögök 15.5-õt, az izraeliek 14.7-et osztanak ki egy mérkõzésen. Egyedül a kapott pontokban van jelentõs különbség, messze a címvédõ ellen gyûjtik a legkevesebb pontot a riválisok, szám szerint 54.8-at, míg ugyanez a szám a trónkövetelõnél 65.6.

Ezek a statisztikai adatok érdekesek, de igazából csak játék a számokkal. A labdarúgó beharangozókban gyakran felmerül egy kérdés, hogy ki jelentheti a különbséget? Ezt erre a párharcra is fel lehetne tenni, a válasz pedig Le’Coe Willingham lenne. A címvédésre a görögöknek az amerikai klasszis kikapcsolásán át vezethet az út. Hogy ez sikerült-e nekik, azt magyar idõ szerint csütörtök késõ este megtudjuk.

Az Arras – Vologda párosban a két csapat élete lehetõségének örülhet. Franciaországban joggal gondolhatják azt, hogy milyen ideális egy Vologdával elõdöntõzni, mikor jöhetett volna szembe a fentebb bemutatott két gárda is, de ugyanez a helyzet fordítva is igaz. Az esélyek kicsit az oroszok mellett szólnak, méghozzá egy személy, a fantasztikus évadot futó Jessica Davenport miatt. A 196cm magas amerikai center 16.7 pontot és 7.8 lepattanót átlagol meccsenként a sorozatban. Mellette ráadásul három orosz válogatott, Petrakova, Cherepanova és Danilochkina viszi a prímet. Az Arras elsõsorban csapatjátékkal tûnik ki, náluk toronymagasan a legjobb a 188 cm magas Pauline Akonga, aki 16.8 pontot és 7.7 lepattanót szállít eddig a sorozatban. A galloknak igazi esélyük akkor lehet, ha a Novoszibirszk elleni negyeddöntõhöz hasonlóan, hazai pályán nagy elõnyre tesznek szert, a vologdai csarnok ugyanis hátrányból szinte bevehetetlen.

A csütörtöki program

Arras – Chevakata Vologda
Elitzur Ramla – Sony Athinaikos

Hirdetés